AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cumhuriyetten sonra ulkeyi kim yonetiyor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Cumhuriyetten sonra ülkeyi kim yönetiyor?​

Cumhuriyet, hükûmet ya da devlet başkanının, halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimidir.

Türkiyeyi kim yönetiyor?​

Türkiye
Türkiye Türkiye Cumhuriyeti
• Cumhurbaşkanı | Recep Tayyip Erdoğan
• Cumhurbaşkanı Yardımcısı | Fuat Oktay
• Meclis Başkanı | Mustafa Şentop
Yasama organı | Türkiye Büyük Millet Meclisi

Ilçeyi yöneten kişi kimdir?​

Ilçeyi yöneten kişi kimdir?
Türkiye’de Merkez (Ankara) ve Taşra olarak yapılandırılmış durumdadır. Bu durum sonucunda ile il yönetimlerinin başında Valiler görev almaktadır. Bu sebeple il yönetimlerinde en yetkili olan kişi vali olmaktadır. Buna göre ili kim yönetir sorusunun yanıtı: Vali olmaktadır.

Cumhuriyetten önce devletimizi yöneten kişi kimdir?​

Cumhuriyetten önce devletimizi yöneten kişi kimdir?
Cumhuriyetten önce ülkemiz saltanat rejimiyle yönetiliyordu. Saltanat, babadan oğula geçen ve halkın söz hakkı olmadığı bir rejimdir. Osmanlı Devleti ile Türkiye Cumhuriyetindeki yönetim anlayışı birbirine taban tabana zıttır.

Cumhuriyetten sonra kazanılan hak ve özgürlükler nelerdir?​

Cumhuriyet’le Gelen 10 Temel Hak
- Yaşama Hakkı
- Sağlık Hakkı
- Eğitim Hakkı
- Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı
- Düşünce, Toplantı ve Gösteri Özgürlüğü
- Dilekçe Hakkı
- Konut Dokunulmazlığı
- Basın Özgürlüğü

Rte yi kim yönetiyor?​

Genel başkanı aynı zamanda Türkiye cumhurbaşkanı da olan Recep Tayyip Erdoğan’dır.

Mahalleyi kim yönetir görevleri nelerdir?​

Mahalleyi kim yönetir görevleri nelerdir?
Kelime anlamı bakımından “Seçilmiş kişi” olarak ifade edilen muhtar; bir köyün ya da mahallerin yönetiminden sorumlu kişi olarak kabul görür. 5 yıllık görev süresi olan muhtar, köy ve mahallelerde tüzel kişiliği temsil eder.

Muhtarların görevleri nelerdir?​

Muhtarların görevleri nelerdir?
Muhtar köy tüzel kişiliğini temsil eder. Muhtar köye ilişkin kararlarını 4 azasıyla birlikte alır. Muhtar köyün yol, köprü, çeşme vb. ortak mallarını inşa ettirir, inşa olunanların bakım ve onarımını yaptırır. Muhtar köyde yapılması gereken işleri imece usulu ile gerçekleştirir.

Ilçeyi kim yönetir ve görevleri nelerdir?​

İLÇE İDARESİ VE TEŞKİLATI İlçe genel idaresinin başı ve mercii kaymakamdır. Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisidir. İlçenin genel idaresinden kaymakam sorumludur. Bakanlıkların kuruluş kanunlarına göre ilçede lüzumu kadar teşkilatı bulunur.

Ilçeyi yöneten kişiyi kim görevlendirilir ve görevleri nelerdir?​

Valiler ve kaymakamlar hükümet tarafından atanarak resmi göreve getirilir. Bu kişiler de hükümetten aldıkları emirleri yerine getirir. İl ve ilçe yönetimleri yerel yönetim birimleridir. Doğal olarak da yönetimlerinden belediyeler sorumludur.

Cumhuriyet kurulmadan önce kim yönetiyordu?​

Cumhuriyet kurulmadan önce kim yönetiyordu?
Tanzimat dönemiyle beraber, cumhuriyet düşüncesinden söz edilmeye başlanmışsa da Osmanlı aydınları meşrutiyetin kurulmasını yeterli görmüşlerdi; meşrutiyetin daha ilerisine gidilmedi veya talep edilmedi. Osmanlı Devleti, 1876-1878 ve 1908-1918 yılları arasında meşruti monarşi ile yönetildi.
 
Merhaba,

Cumhuriyetten sonra ülkeyi Türkiye Cumhuriyeti yönetmektedir. Türkiye'nin başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop bulunmaktadır. Yasama organı ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir.

İl yönetimlerinde ise Valiler en yetkili olan kişilerdir. Dolayısıyla, ilin yönetiminden sorumlu kişi Vali'dir. Bu kişi il genel idaresinin başında bulunur ve hükümet tarafından atanarak görevlendirilir.

Cumhuriyetten önce ise ülkemiz saltanat rejimiyle yönetiliyordu. Saltanat, babadan oğula geçen bir yönetim biçimidir ve halkın söz hakkı bulunmamaktadır. Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki yönetim anlayışı ise birbirinden farklıdır.

Muhtarlar, köy veya mahalle tüzel kişiliğini temsil eder ve köydeki/mahalledaki sorumlulukları yerine getirirler. Muhtarlar, köyün/mahallenin ortak malzemelerinin bakımını yaparlar, ihtiyaçların karşılanmasını sağlarlar ve köyde/mahalledeki işleri koordine ederler.

İlçe yöneticileri ise genellikle Vali ve Kaymakamlar tarafından temsil edilir. Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisi olarak görev yapar ve ilçenin genel idaresinden sorumludur. Bakanlıkların kuruluş kanunlarına göre ilçede gerekli teşkilatı kurarlar.

Umarım verdiğim bilgiler işinize yaramıştır. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin lütfen.
 
Geri
Üst