- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 255.206
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Cumhuriyetin ilk yıllarında romanda hangi konular işlenmiştir?
*Yanlış batılılaşma, aile içi meseleler gibi konularla şekillenen önceki dönem eserlerinden farklı olarak bu dönemde; “inkılapların Anadolu’ya yayılması, köylünün sorunları, taşraya giden aydın kesimin burada yaşadıkları, sanayileşme sonucu köyden kente göç eden ailelerin yaşadığı zorluklar, büyük şehrin yoksul …Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Hikaye hangi dönemlerde gelişme göstermiştir?
Cumhuriyet Dönemi’nde hikaye türü “1923-1940” ve “1940-1960” yılları olmak üzere iki farklı zaman altında incelenir. Bu dönemde hikayenin başlıca özellikleri ise, Bu dönemde eser veren sanatçılar gözleme dayalı gerçekçiliği hikayelerine yansıttı. Sanat akımı olarak da realizm ön plana çıkmıştır.
Hangisi 1940 ile 1960 yılları arası Türk hikayesinin?
*Cumhuriyet Dönemi’nin 1940-1960 yılları arasında bireyin iç dünyasını esas alan, toplumcu gerçekçi, modernist, millî ve dinî duyarlılıkları yansıtan hikâyeler yazılmıştır. *Ahmet Hamdi Tanpınar, Tarık Buğra bireyin iç dünyasını esas alan hikâyeler yazmışlardır.
Cumhuriyet döneminde işlenen konular nelerdir?
Roman ve hikayelerde toplumsal ve kültürel farklılıklar, ülke ve toplum sorunları, Kurtuluş Savaşı, eski-yeni çatışması, köy ve kasaba insanın çelişkileri, tarihi konular, yanlış Batılılaşma konuları ağırlıkla işlenmiştir.Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı hangi olayla başlamıştır?
Cumhuriyet’in ilanını takiben hızlı bir şekilde yapılan dil ve harf devrimleriyle Latin harflerine dayalı yeni alfabenin kabulü ve dilde özleşme, 1920’li yıllarda başlayan ve hâlen devam eden bir edebiyat döneminin başlangıcı olarak kabul edilir.
Cumhuriyet dönemi 1940 ve 1960 hikayecileri kimlerdir?
Cumhuriyet Dönemi’nde (1940-1960) Hikâye
Cumhuriyet döneminde 1940 1960 bireyin iç dünyasını anlatmayı amaçlayarak hikaye yazan sanatçılar kimlerdir?
Cumhuriyet Dönemi edebiyatında bazı sanatçılar da bireyin iç dünyasını (psikolojisini, ruhsal durumunu) anlatmayı amaçlamış bu doğrultuda önemli eserler vermişlerdir….Bu anlayışta olan yazarların önemlileri şunlardır:1960 Sonrası Türk hikayesi yazarları kimlerdir?
Yusuf Atılgan (1921-1989), Kerim Korcan (1918-1990), Bekir Yıldız (1933-1998), Selim İleri (1949)
Cumhuriyet Döneminde Hikaye hangi temel başlıklar altında incelenir?
Milli ve dini konular, Doğu-Batı çatışması, milli mücadele, toplumsal sorunlar, ahlaki bozukluklar, köylü, kasabalı sorunları, işçi sorunları gibi konular bu dönemde sıkça işlenmiştir. Toplumdaki aksakların giderilmesi amaçlanmıştır. Toplumsal konuların yanında bireysel konular da hikayelerde işlenmiştir.