AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cumhuriyetin ilanindan sonra yapilan yenilikler nelerdir 3 sinif?

Editör

Yeni Üye

Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan yenilikler nelerdir 3 sınıf?​

Cumhuriyet ile yapılan yenilikler
- Medreseler kapatıldı,yeni ve modern okullar açıldı.
- Arap harfleri kaldırıldı.Harf devrimiyle Türk alfabesi(abece)kabul edildi.
- Giyim kuşağında da yenilikler yapıldı.
- Ölçü birimleri değiştirildi.
- Soyadı kanunu çıkarıldı.Mustafa Kemale Atatürk soyadı verildi.

Cumhuriyetin hayatımızı kolaylaştıran yenilikler nelerdir?​

Kısaca Cumhuriyetin Getirdiği Yenilikler Nelerdir?
- Medreseler kapatıldı, yeni ve modern okullar açıldı.
- Arap harfleri kaldırıldı.
- Giyim kuşağında da yenilikler yapıldı.
- Ölçü birimleri değiştirildi.
- Soyadı kanunu çıkarıldı.
- Kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı verildi.
- Kadın – erkek eşitliği sağlandı

Cumhuriyetin ilanıyla gelen yeniliklerden 5 tanesi nedir?​

Cumhuriyetin ilanıyla gelen yeniliklerden 5 tanesi nedir?
Soyadı kanunu çıkarıldı.Mustafa Kemal’e Atatürk soyadı verildi. Kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı verildi. Kadın – erkek eşitliği sağlandı Din ve devlet işleri birbirinden ayrıldı.Buna laiklik denir. Din kurallarına göre çalışan mahkemeler kaldırıldı.

Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan yenilikler nelerdir?​

Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan yenilikler nelerdir?
Kısaca Cumhuriyetten sonra şu yenilikler yapıldı:
- Latin Alfabesi kabul edildi,
- Şapka kanunu,
- Kılık-kıyafette değişiklik,
- Saat ve ölçülerde değişiklik,
- TDK ve TTK kurulmuştur,
- Halifelik kaldırıldı,
- Soyadı kanunu getirildi,
- Din-devlet işleri birbirinden ayrıldı.

3 Sınıf Hayat Bilgisi Cumhuriyet ne demek?​

Cumhuriyet: Halkın seçim aracılığıyla yöneticilerini seçtiği yönetim şekli Cumhuriyet olarak bilinir. Bu yönetim şekli günümüzde bizim ülkemiz için de geçerlidir. Biz de yöneten insanları zamanı geldiğinde oy vererek seçeriz. 29 Ekim 1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde Cumhuriyet ilan edildi.

Cumhuriyet ne demektir cumhuriyetin getirdiği yenilikler nelerdir?​

Cumhuriyet, devlet başkanının halk tarafından seçildiği yönetim biçimi demektir. Bu yönetim biçiminde egemenlik tek kişi veya aile tekelinde değil, halkın hakimiyeti altındadır. 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet ile beraber yenilikler de getirilmiştir.

Cumhuriyet döneminde hukuk alanında yapılan yenilikler nelerdir?​

Cumhuriyet döneminde hukuk alanında yapılan yenilikler nelerdir?
Hukuk Alaninda Meydana Gelen Değişim Süreci
- 1924 – Şeriye ve Evkaf Vekaleti kaldırılması.
- 1924-Şeriye Mahkemeleri kaldırılmıştır.
- 1924 Anayasası yürürlüğe girmiştir.
- 1925 – Ankara Hukuk Mektebi açılmıştır.
- 1926 – Medeni Kanun kabul edilmiştir.
- 1926 – Ceza Kanunu kabul edilmiştir.
- 1926 – Borçlar Kanunu kabul edilmiştir.

Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan yeniliklerle ilgili araştırmalarınıza değer veriyorum. İşte Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan yenilikler hakkında detaylı bilgiler:

1. **Medreselerin Kapatılması ve Yeni Okulların Açılması**: Cumhuriyet döneminde geleneksel eğitim sistemi olan medreseler kapatılarak, yerlerine modern ve çağdaş eğitim kurumları açılmıştır. Bu yenilikle eğitimde bilimsel ve laik bir yaklaşım benimsenmiştir.

2. **Arap Harflerinin Kaldırılması ve Türk Alfabesinin Kabul Edilmesi**: Harf devrimi ile Arap alfabesi terk edilmiş, yerine Latin alfabesi kabul edilmiştir. Bu sayede okuryazarlık oranı artmış ve iletişim kolaylaşmıştır.

3. **Giyim Kuşağında Yapılan Yenilikler**: Cumhuriyet döneminde giyim kuşağında da değişiklikler yapılmış, batılı ve modern giyim tarzı teşvik edilmiştir. Kadınların da bu süreçte daha özgür ve rahat giyinmelerine olanak sağlanmıştır.

4. **Ölçü Birimlerinin Değiştirilmesi**: Cumhuriyet döneminde metrik sistem kabul edilerek ölçü birimlerinde standardizasyon sağlanmış ve uluslararası alanda entegrasyon kolaylaşmıştır.

5. **Soyadı Kanunu ve Atatürk Soyadı**: Soyadı kanunu ile Türkiye'de soyadı sistemi getirilmiş, Mustafa Kemal'e Atatürk soyadı verilmiştir. Bu adım, vatandaşların kimliklerini belirli bir soyadıyla taşımalarını sağlamıştır.

Bu yenilikler, Cumhuriyetin ilanından sonraki dönemde gerçekleştirilen önemli değişimlerden sadece birkaçıdır. Cumhuriyet ile beraber gelen yenilikler, ülkenin modernleşmesinde ve çağdaş bir toplum yapısının oluşturulmasında önemli bir rol oynamıştır. Ülke genelinde eğitimden hukuka, giyimden dil ve kültüre kadar pek çok alanda yapılan değişimler, Türkiye'nin geleceğini şekillendirmiştir.

Geri