AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cumhuriyetin Getirdiği Yenilikler nelerdir

haberci

Yeni Üye
Cumhuriyetin ilanı ile gelen yenilikler
Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı olmuştur
•1924 Anayasası ilan edildi
•Halifeliğin kaldırılması ve Osmanlı hanedanı mensuplarının yurt sürgün edilmesi
•Devletin dinine ilişkin maddenin anayasadan çıkartılması ve Laiklik ilkesi Anayasaya eklenmiştir
•Şapka ve Kıyafet kanunu ilan edilmiş ve çağdaş giyim kuşam tarzı ortaya çıkmıştır
•Çok partili siyasi hayata geçilmiştir
•Tekkeler, zaviyeler ve türbeler kapatılmıştır
•Kadınlara belediye seçimlerinde ve genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır
•Soyadı Kanunu çıkarılmış ve ad karmaşasının önüne geçilmiştir
•Efendi, Bey, Paşa gibi rumuz ve unvanlarin kullanımı yasaklanmıştır soyadı kanununa paralel olarak
•Milletlerarası saat, yıllık ve uzunluk ölçüleri kabul edilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır
İslam vakıfları devlet idaresine alınmıştır
•İsviçre Medeni Kanunu'ndan çevrilerek hazırlanan Uygar Kanunu kabul edilmiştir
•İtalyan Canice Kanunu'ndan çevrilerek hazırlanan Türk Cinayet Kanunu kabul edilmiştir
•Öğretimin Birleştirilmesi Yasası (Tevhidi Tedrisat Kanunu) ile devlete yan olmayan ilköğretim kurumları kapatılmıştır
•Dil Devrimi, Yeni Türk harflerinin kabulü ve arap alfabesi yerine kullanılmaya başlanmıştır
•Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu kurulmuştur
•Darülfünun'un kapatılıp İstanbul Üniversitesi adıyla her yerde eğitim hayatına başlamıştır *

Cumhuriyetin ilanı ile birlikte birçok önemli yenilik ve değişiklik gerçekleşmiştir. Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde 1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin getirdiği yenilikler arasında şunlar yer almaktadır:

1. Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı olmuştur.
2. 1924 Anayasası ilan edilmiş ve Türkiye'nin yönetim şekli Cumhuriyet olarak belirlenmiştir.
3. Halifeliğin kaldırılması ve Osmanlı hanedanı mensuplarının yurt dışına sürgün edilmesi ile devletin dini ile devlet işlerinin ayrılması sağlanmıştır.
4. Laiklik ilkesi Anayasa'ya eklenmiş ve Türkiye'nin laik bir devlet olması önemli bir adım olmuştur.
5. Şapka ve Kıyafet Kanunu ile modern giyim tarzı teşvik edilmiş ve toplumsal değişim sağlanmıştır.
6. Çok partili siyasi hayata geçilmiş ve demokrasi yolunda önemli bir adım atılmıştır.
7. Tekkeler, zaviyeler ve türbeler kapatılarak laiklik ilkesi güçlendirilmiştir.
8. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınarak kadınların siyasi hayata katılımı teşvik edilmiştir.
9. Soyadı Kanunu çıkarılarak vatandaşlara soyadı verilmiş ve aile isimleri kullanılmaya başlanmıştır.
10. Milletlerarası ölçülerin kabul edilmesiyle uluslararası standartlara uyum sağlanmıştır.
11. İslam vakıfları devlet idaresine alınarak vakıf mülklerinin kontrolü sağlanmıştır.
12. Uygar Kanun ve Türk Ceza Kanunu gibi yasaların kabul edilmesiyle hukuk düzenlemeleri çağdaş hukuk ilkelerine uygun hale getirilmiştir.
13. Öğretimin Birleştirilmesi Yasası ile eğitim sistemi milli eğitim ilkelerine göre düzenlenmiş ve devlet kontrolü altına alınmıştır.
14. Dil Devrimi ile Türk alfabesinin Latin alfabesine geçişi sağlanarak dil birliği ve eğitimde standartizasyon sağlanmıştır.
15. Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu gibi kurumların kurulmasıyla Türk dil ve tarihinin araştırılması ve korunması amaçlanmıştır.
16. Darülfünun'un kapatılması ve İstanbul Üniversitesi'nin kurulması ile üniversiteler modern eğitim anlayışına uygun hale getirilmiştir.

Bu yenilikler Cumhuriyet döneminde Türkiye'nin çağdaşlaşma ve modernleşme sürecinde önemli bir rol oynamış ve ülkenin demokratik, laik ve ilerici yapısının temellerini oluşturmuştur.

Geri