Cumhuriyetin anlami ve onemi nedir kisaca?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Cumhuriyetin anlamı ve önemi nedir kısaca?​

Cumhuriyet, milletin egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimidir. Atatürk bu kavramı “Egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur.” sözü ile açıklar.
Cumhuriyetin ilan edilmesinin önemi nedir?
Cumhuriyet Bayramı bugün kutlanıyor. Yurt genelinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanıyla Türk milletinin tarihinde yeni bir devrin kapıları açıldı ve ‘Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir’ sözü, devlet yönetiminde en belirgin şekliyle yerini aldı.

Cumhuriyet nedir neden kuruldu?​

Cumhuriyetin ilanı, hukuksal olarak İkinci Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923 günü gerçekleşen oturumunda Mustafa Kemal’in hazırladığı anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesiyle Türkiye Devleti’nin yönetim şeklinin cumhuriyet olarak belirlenmesidir.
Cumhuriyet ne oldu?
Lozan Antlaşması sonrası Türk devletinin bağımsızlığı da kabul edilmiş oldu ve takip eden zaman diliminde ülkenin rejimi ve devlet başkanı belirlendi. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi ve bu kararı Mustafa Kemal Paşa, ‘Efendiler yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz!’
29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin cumhuriyeti ilan etmesi ile bugün ülkemizde Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmen kurulduğu tarihtir.
Cumhuriyet ne anlama gelir?
Cumhuriyet, hükûmet ya da devlet başkanının, halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimidir. Egemenlik hakkının belli bir kişi veya aileye ait olduğu monarşi ve oligarşi kavramlarının karşıtıdır.

2021 yılında cumhuriyetin kaçıncı yılını kutlayacağız?​

Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923 yılında kurulmuştur ve 2021 yılında 98 yılı gerisinde bırakmıştır. Cumhuriyet 29 Ekim 2022 yılında 99. yaşını kutlayacaktır.
29 Ekim 1923 Cumhuriyet Bayramı hangi gün?
Pazartesi. 29 Ekim 1923 tarihinin Pazartesi gününe denk geldiği bilgisini bu sayfada paylaştık.

Geri