Cumhuriyet Rejimine Karşı Çıkan İsyanlar Kısaca Nelerdir

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Cumhuriyet Rejimine Karşı Çıkan İsyanlar Hakkında Kısaca Bilgi

Nasturi Ayaklanması:
Cumhuriyet rejimine karşı çıkarılan isyanlarda biridir. Bu isyan, kendinden sonraki isyanların sebebi niteliğindedir. Nasturi isyanı, 2 Ekim 1924 günü sona ermiştir. Nasturi isyanı, Şeyh isyanı başlayana kadar bölgesel olarak hüküm sürmüştür.

Şeyh Sait İsyanı: Bu isyanı Nakşibendi tarikatına bağlı olan Şeyh Sait çıkarmıştır. İsyanın iki nedeni vardır;

1- İsyanın iç gerekçesi kurulan Türkiye Cumhuriyeti ve inkılaplarına karşı ve hilafetin geri getirilmesini istediler ve kürt milliyetçiliği baskındı.

2- Diğer bir dış neden ise aynı zaman dilimine denk gelen Musul sorununda başarı kazanmak isteyen İngiltere, Türkiye’yi dışarıdan etkileyerek kaos ortamı yaratıp Türkiye’yi istikrarsız bir ülke olarak dünyaya tanıtmaya çalıştı.

Şeyh Sait isyanı, 31 nisan 1925 günü sona erdi. Bu isyan hareketinde kürt gruplar şeriatı kendilerine koruma alarak halkın desteğini aldılar fakat bazı aşiretlerin desteğini alamadılar.

Koçuşağı Ayaklanması: İsyan 7 Eylül 1926′da başlamış ve 30 Kasım 1926 günü sona ermiştir. Bu isyan, Ovacık, Hozat, Çemişgezek arasında bulunan bölgede vergi vermeyen askerlik görevini yapmayan 450 asi vatandaşın çıkardığı bir isyandır.

Mutki Ayaklanması: Şeyh Sait isyanının bastırılmasının ardından Mutki bölgesinde vergi, askerlik ve silah toplamak amacıyla görevli olan aşiretlerin çıkardığı bir isyandır. 1928 yılının bahar mevsiminde meydana gelmiştir.

Bicar İsyanı: Bicar isyanı, Şeyh Sait isyanı sonrasında dağlara ve mağaralara kaçan 2000-2500 civarında asi insanın temizlemek amacıyla başlatılan bir isyandır. Kasım 1927 tarihinde son bulan bu isyan ile dağlara ve mağaralara saklanan asiler temizlenmiştir.

Zeylan İsyanı: Zeylan isyanı, kürt muhtariyeti amacıyla çıkarılmış bir isyanıdır. Zeylan bölgesinde başlatılan bu isyana bölge haklı da muhtariyet kazanmak amacıyla isyana katılmışlardır.

Tunceli İsyanı: Devlet Tunceli’de otorite kurmaya başladı ve yıllardır kendi halinde yaşayan Dersim bölgesi ayaklanmaya başladı. Böylece isyanlar ve iç karışıklıklar başladı. Bu isyanın bastırılmasından sonra PKK örgütü ortaya çıkmıştır.
 
Geri
Üst