Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cumhuriyet ilan edildikten sonra ne oldu?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Cumhuriyet ilan edildikten sonra ne oldu?​

Hükümetin kurulma şekli yeniden düzenlendi. Buna göre; cumhurbaşkanı başbakanı atayacak, başbakan da bakanlarını seçip cumhurbaşkanının onayına sunacaktı. Bu uygulamayla, meclis hükümeti sistemi yerine parlamenter rejime geçilmiş oldu. İlk hükümeti kurmakla İsmet Paşa görevlendirilmişti.
Ilan edileli kaç yıl oldu?
Türkiye’de cumhuriyetin ilanı

Cumhuriyeti nasıl kuruldu?​

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, Kurtuluş Savaşı’nda yedi düveli dize getirdi. Sıra ülkeyi aydınlığa ve çağdaşlığa kavuşturmaya gelmişti. Bağımsızlığımızın tapusu o büyük devrimin adı Cumhuriyet oldu. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, işgal altındaki bir ülkeyi bağımsızlık meşalesi altında topladı.
Cumhuriyet ilan edildikten sonra hangi hakları kazandık?
Dilekçe yazma hakkı Mirasta ve boşanmada kadın erkek eşitliği. Türk Kadınının kazandığı siyasi haklar. Seçme ve seçilme hakkı

Cumhuriyet ilan edildikten sonra kazanılan hak ve özgürlükler nelerdir?​

Cumhuriyet’le Gelen 10 Temel Hak
29 Ekim tarihi neden seçildi?
Yani Ata’mız, Türkiye Cumhuriyeti’ni 29 Ekim’de ilan ederek aslında 30 Ekim’e karşı “bir milletin ahını, intikamını” ilan etmiştir. Bu tarihte ilan etmesinin nedenini 1925 yılında Cumhuriyet Bayramı kutlamaları esnasında Ankara’da 10 gün boyunca misafir ettiği Fahrettin Altay Paşa’ya açıklamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti nasıl kazanıldı?​

29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanıyla Türk milletinin tarihinde yeni bir devrin kapıları açıldı ve “Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir” sözü, devlet yönetiminde en belirgin şekliyle yerini aldı. 24 Temmuz 1923’te Lozan Antlaşması imzalanmış, yeni Türk devletinin bağımsızlığı kabul edilmişti.
Cumhuriyetin ilanı ile birlikte kazanılan seyahat etme özgürlüğünün olmaması durumunda ne gibi zorluklar yaşadınız?
Cumhuriyetin ilanı ile birlikte seyahat etme özgürlüğü de elde edilmiştir. Seyahat etme özgürlüğünün olmadığı durumlarda, insanlar özgürce bir yerden başka bir yere gidemez, eğitimleri yarım kalır, geçim kaynaklarına ulaşamaz ve işsiz kalırlar. Seyahat etmek, her insanın hakkıdır.

Cumhuriyetin ilanından sonra gelen hak ve özgürlükler nelerdir?​

Kişi dokunulmazlığı hakkı, Kişinin hem beden hem ruh bütünlüğünü korumaya yöneliktir.) Sağlık hakkı, herkes sağlıklı bir çevrede yaşama ve sağlığını koruyacak tedbirler alma hakkına sahiptir.) Eğitim hakkı, herkes eğitim – öğretim hakkına sahiptir.
Cumhuriyetin getirdiği haklar nelerdir?
Eğitim hakkı (Herkes eğitim – öğretim hakkına sahiptir.) Dilekçe hakkı (Herkes şikayetlerini ve isteklerini yetkili makamlara ve TBMM’ye iletme hakkına sahiptir.) Özel yaşamın gizliliği ( Herkes özel yaşamına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir.

Geri