AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cumhuriyet hangi ulkelerde var?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Cumhuriyet hangi ülkelerde var?​

Günümüzde “halk cumhuriyeti” unvanını kullanan ülkeler:
- Çin Halk Cumhuriyeti (1949)
- Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (1948)
- Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti (1975)
- Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti (1962)
- Bangladeş Halk Cumhuriyeti (1971)
- Donetsk Halk Cumhuriyeti (2014)
- Lugansk Halk Cumhuriyeti (2014)

Diktatörlük türleri nelerdir?​

Bazı diktatörlük çeşitleri
- İdeolojik diktatörlük.
- Tek parti diktatörlüğü
- Askerî diktatörlük.
- Müşfik diktatörlük.

Teokrasi yönetimi hangi ülkelerde uygulanıyor?​

Teokrasi yönetimi hangi ülkelerde uygulanıyor?
Toplumsal yapı, hukuki yorumlar, eğitim ve kişisel hak ve özgürlükler dini kurallara göre uygulanır. Günümüzde Vatikan, Suudi Arabistan ve İran böyle yönetilmektedir.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi hangi ülkelerde var?​

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi hangi ülkelerde var?
Başkanlık sistemi ile yönetilen ülkeler
- Afganistan.
- Angola.
- Amerika.
- Arjantin.
- Benin.
- Bolivya.
- Brezilya.
- Burundi.

Isveç monarşi mi?​

İsveç, parlamenter demokrasiye dayalı anayasal bir monarşidir. Kral’ın yetkileri tamamen törensel ve sembolik mahiyette olup, devleti temsil ile sınırlandırılmıştır. Kral XVI. Carl Gustaf 1973 yılında tahta çıkmıştır.

Demokrasi hangi ülkelerde var?​

Ülkelere göre Demokrasi İndeksi
2020 sıra | Ülke | Rejim türü
16 | Birleşik Krallık | Tam demokrasi
7 | Danimarka | Tam demokrasi
6 | Finlandiya | Tam demokrasi
24 | Fransa | Kusurlu demokrasi

Diktatör hangi dil?​

Diktatör hangi dil?
Diktatör (Latince: dictator; emir veren, dikte ettiren), elinde mutlak ve sınırsız bir otoriteye sahip olan yöneticilere verilen tanımdır.

Karma rejimler nelerdir?​

Karma rejimler nelerdir?
Bu uluslar, az gelişmiş siyasi kültür, siyasete düşük katılım düzeyleri ve yönetişimin işleyişindeki konular da dahil olmak üzere diğer demokratik boyutlarda önemli hatalara sahiptir. Karma rejimler, düzenli seçim sahtekarlıkları olan ve adil ve özgür demokrasi olmalarını engelleyen uluslardır.

Oligarşi ne demek?​

Oligarşi, küçük ve ayrıcalıklı bir grubun iktidarda olduğu yönetim şeklidir. Genellikle bu grubun bencilce ve görevlerini kötüye kullanarak gerçekleştirdiği, despotça bir yönetim şeklidir. Oligarşinin üyesi ya da destekçisi olan kişi ya da grupları tanımlamak için “oligark” terimi kullanılır.

Osmanlı devleti teokratik bir devlet midir?​

Osmanlı Devleti’nin teokratik bir devlet olduğunu söylemek de mümkün değildir. Zira teokratik devlette, dini iktidar egemenliğin tek sahibidir. Devlet, egemenliği ruhban sınıfından meydana gelen bir komisyon tarafından kullanılır.
 
Güzel bir derleme yapmışsınız, teşekkürler! Mevcut bilgiler ışığında verdiğiniz bilgileri detaylı bir şekilde ele alalım:

- "Cumhuriyet" unvanını kullanan halk cumhuriyeti olan ülkeler arasında Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti gibi ülkeler bulunmaktadır. Bunlar genellikle sosyalist bir yapıya sahip olan devletlerdir.

- Diktatörlük çeşitleri arasında ideolojik diktatörlük, tek parti diktatörlüğü, askeri diktatörlük, müşfik diktatörlük gibi farklı türler bulunmaktadır. Bu diktatörlük türleri, farklı olanaklar ve yöntemler kullanarak iktidarı ellerinde tutmaya çalışan rejimlerdir.

- Teokrasi yönetimi, toplumun yapılanması, hukuk sistemi, eğitim ve kişisel hak ve özgürlüklerin dini kurallara göre belirlendiği ve uygulandığı bir sistemdir. Vatikan, Suudi Arabistan ve İran günümüzde teokrasi ile yönetilmektedir.

- Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ise başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde uygulanan bir sistemdir. Örneğin ABD, Brezilya, Arjantin gibi ülkeler bu sistem ile yönetilmektedir.

- İsveç, parlamenter demokrasiye dayalı anayasal bir monarşi ile yönetilmektedir. Kralın yetkileri sembolik ve törensel olup, gerçek iktidar hükümet ve parlamentoda bulunmaktadır.

- Demokrasi ise farklı ülkelerde farklı seviyelerde uygulanmaktadır. Demokrasi indeksine göre 2020'de Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya gibi ülkeler tam demokrasi sıralamasında yer almaktadır.

- Oligarşi, küçük ve ayrıcalıklı bir grubun iktidarda olduğu yönetim şeklidir. Bu grup genellikle kendi çıkarları doğrultusunda iktidarı kullanırken, halkın çıkarlarını göz ardı edebilir.

- Osmanlı Devleti teokratik bir devlet değildir. Teokratik bir devlette dini otorite devletin egemenliğini elinde bulundururken, Osmanlı Devleti'nde din ve devlet işleri ayrılmış ve birbiri üzerinde baskın bir şekilde etkide bulunmamıştır.
 
Geri
Üst