AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cumhurbaskanligi secimi tutanaklarini kabul etme gorevini yerine getiren kimdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Cumhurbaşkanlığı seçimi tutanaklarını kabul etme görevini yerine getiren kimdir?​

Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim …

Seçmen olmanın şartları nelerdir?​

Seçmen olmanın şartları nelerdir?
Oy kullanmak için gereken şartlar nelerdir? Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi ile halkoylamasında oy kullanabilir.

Seçim barajı hangi kanunda?​

“Seçime katılma yeterliliği elde eden parti, 22/4/1983 tarihli ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununda öngörülen ve parti tüzüğünde belirtilen süreler içinde, bu bentte belirlenen teşkilatlanma yeter sayısı esas alınarak ilçe, il ve büyük kongrelerini üst üste iki defa yapmamış ise seçime katılma yeterliliğini …

Ilçe seçim kurulu kimlerden oluşur?​

Ilçe seçim kurulu kimlerden oluşur?
İlçe seçim kurulu; bir başkan ile altı üyeden oluşur. İki yıl süre ile görev yapar. İlçedeki en kıdemli hâkim, kurulun başkanıdır.

Seçim tutanaklarını kim kabul eder?​

Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikâyet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim …

YSK nedir kpss?​

YSK nedir kpss?
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye Cumhuriyeti’nde, Yargıtay ve Danıştay’ın kendi içlerinden çıkardıkları üyeden oluşan, Türkiye’deki seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten, aynı zamanda da seçimlerin yargısal denetimini sağlayan karma egemen üst yargı merciidir.

Kimler seçmen olamaz?​

Kimler oy kullanamaz?
- Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),
- Askeri öğrenciler,
- Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar (Ek: 10.6.1983 – 2839/44 md. Değişik: 27.10.1995–4125/2 md.).

Oy kullanmak için kaç yaşında olmak gerekir?​

Oy kullanmak için kaç yaşında olmak gerekir?
Günümüzde “seçme yaşı” genellikle 18’dir. Demokrasilerde oy verme hakkı ilk verildiğinde seçme yaşı genelde 21, bazı durumlarda daha da yüksekti. 1970’lerdeki genel reform hareketiyle çok sayıda ülkede bu yaş 18’e düşürüldü.

Genel seçim ne zaman 2022?​

Bir sonraki Türkiye genel seçimleri, en geç 18 Haziran 2023 veya daha erken bir tarihte düzenlenecektir. Bir sonraki Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu ile aynı gün yapılacaktır.

Seçim barajı ne işe yarar?​

Seçim barajı ne işe yarar?
Seçim barajı, seçimlerde kanunlarca belirlenmiş oy oranlarına göre, meclise girecek siyasi partilerin belirlenmesini sağlayan bir uygulamadır.

Ilçe seçim kurulu üyeleri ücret alır mı?​

6) İl, ilçe, geçici ilçe seçim ve sandık kurullarının yedek üyelerine ancak asıl üye yerine kurula katılıp çalıştıkları günler için ücret ödenecektir.

Ilçe seçim kurulu nasıl oluşturulur?​

Ilçe seçim kurulu nasıl oluşturulur?
Madde 18 – İlce seçim kurulu bir başkan ile altı üyeden kurulur. İlcedeki en yüksek dereceli yargıç kurulun başkanıdır. İlcede aynı derecede birkaç yargıç bulunduğu takdirde en kıdemlisi, kıdemde de eşitlik halinde en yaşlısı seçim kuruluna başkanlık eder.

2021 Yüksek Seçim Kurulu başkanı kimdir?​

Yargıtay ve Danıştay Genel Kurullarınca yapılan seçimler sonucu Yüksek Seçim Kurulu Üyeliğine seçilen üyeler 24/01/2020 tarihinde görevlerine başlamış olup Yüksek Seçim Kurulu’nca Sayın Muharrem AKKAYA Başkan seçilmiştir.

YSK yı kim denetler?​

YSK yı kim denetler?

YSK memuru ne iş yapar?​

2- Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanaklarını kabul etmek. 3- Cumhurbaşkanı seçimi tutanaklarını kabul etmek ve seçilen Cumhurbaşkanı adına seçildiğine dair tutanak düzenlemek. 4- Seçmen kütüğünün oluşturulması, güncellenmesi, yönetilmesi ve denetimine ilişkin usul ve esasları belirlemek.
 
Cumhurbaşkanlığı seçimi tutanaklarını kabul etme görevini yerine getiren kişi veya kurum Yüksek Seçim Kurulu'dur (YSK). YSK, Türkiye'deki seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten, aynı zamanda seçimlerin yargısal denetimini sağlayan karma egemen üst yargı merciidir. Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, YSK seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapar, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceler ve kesin karara bağlar. YSK aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanaklarını kabul etmekle görevlidir. YSK'nın kararları seçim sürecinde büyük önem taşır ve seçim sonuçlarına doğrudan etki edebilir.
 

Similar threads

Geri
Üst