Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cumhurbaskaninin gorevleri nelerdir maddeler halinde?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.835
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Cumhurbaşkanının görevleri nelerdir maddeler halinde?​

Cumhurbaşkanı, Devlet başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder. Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde açılış konuşmasını yapar.

Cumhurbaşkanı Kararnamesi hangi konularda?​

Cumhurbaşkanı Kararnamesi hangi konularda?
Genel olarak Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, yürütme yetkisine ilişkin konularda çıkarılabilir. Dolayısıyla yürütme yetkisi ile ilgili olmayan konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz.

Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulunun görevleri nelerdir?​

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Hükûmet veya Kabine, Türkiye’de Cumhurbaşkanının başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur. Her bakan, kendi bakanlığını ilgilendiren iş ve emri altındaki kamu personellerinin yerine getirdikleri işlem ve eylemlerinden sorumludur.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kim denetler?​

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kim denetler?
Cumhurbaşkanı kararları aslilik niteliği taşımazlar. Bu ayrımdan hareketle de asli nitelik taşıyan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi’nce, tali nitelikteki Cumhurbaşkanı kararlarının yargısal denetimi ise Danıştay tarafından yapılır.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kanun mu?​

– Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarılamaz. – Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kanunlarda farklı hükümler bulunması halinde, kanun hükümleri uygulanır. – Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin aynı konuda kanun çıkarması durumunda, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükümsüz hale gelir.

Cumhurbaşkanlığı seçimi en son ne zaman oldu?​

Cumhurbaşkanlığı seçimi en son ne zaman oldu?
2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye cumhurbaşkanını belirlemek için 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimdir. 2018 Türkiye genel seçimleri ile aynı gün yapıldı.

Bakanların görev ve yetkileri nelerdir?​

Bakanların Görev. Her bakan, Başbakana karşı sorumlu olup, ayrıca kendi yetkisi içindeki işlerden ve emri altındakilerin eylem ve işlemlerinden sorumludur. Her bakan, bakanlık merkez örgütü ile bakanlığına bağlı dairelerin ve hizmet birimlerinin en üst hiyerarşik amiridir.

Bakanların cezai sorumluluğu nedir?​

Bakanların cezai sorumluluğu nedir?
Bakanların cezai sorumluluğu: Hukukumuzda, Bakanların cezai sorumluluğu, eski veya görevdeki Bakanların(Başbakanlar dahil) görevlerini yerine getirirken yapmış oldukları görevleri ile ilgili işlem ve eylemlerinin yürürlükteki ceza kanunlarına göre bir suç oluşturması halinde ortaya çıkar.

Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin temel özellikleri nelerdir?​

“Cumhurbaşkanı siyasî kararları verme konusunda tek yetkilidir. Bakanların hiçbir siyasî yetkisi ve meclise karşı sorumluluğu yoktur, cumhurbaşkanının ‘teknik çalışma ekibi’dirler.” Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir.
 
Cumhurbaşkanının görevleri maddeler halinde şu şekildedir:
1. Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk Milletinin birliğini temsil etmek.
2. Anayasanın uygulanmasını sağlamak.
3. Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin etmek.
4. Yasama yılının ilk gününde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde açılış konuşması yapmak gibi görevleri yerine getirmektedir.

Cumhurbaşkanlığı kararnameleri genel olarak yürütme yetkisine ilişkin konularda çıkarılabilir. Bu kararnameler yargısal denetimi geçerli olmayan kararlar olup asli nitelik taşırlar.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi konuları şunlardır:
- Yürütme yetkisine ilişkin konular

Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu'nun görevleri:
- Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanının başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelerek kararlar aldığı kuruldur.
- Her bakan, kendi bakanlığını ilgilendiren işlerden ve emri altındaki kamu personellerinin işlemlerinden sorumludur.

Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin denetimi:
- Asli nitelikteki Cumhurbaşkanlığı kararnameleri Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenirken, tali nitelikteki kararnameler Danıştay tarafından denetlenir.

Bakanların cezai sorumluluğu:
- Bakanlar, görevlerini yerine getirirken yürürlükteki ceza kanunlarına göre suç oluşturduklarında cezai sorumlulukları ortaya çıkar.

Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin temel özellikleri şu şekildedir:
- Cumhurbaşkanı siyasi kararları verme konusunda tek yetkilidir.
- Bakanlar siyasi yetkiye sahip değildir ve Meclise karşı sorumlulukları yoktur, teknik çalışma ekibi olarak hizmet verirler.
- Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır ve bir kişi en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir.
 
Geri
Üst