Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cumhurbaskani kararlarinin yargisal denetimini kim yapar?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.225
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Cumhurbaşkanı kararlarının yargısal denetimini kim yapar?​

Bu ayrımdan hareketle de asli nitelik taşıyan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi’nce, tali nitelikteki Cumhurbaşkanı kararlarının yargısal denetimi ise Danıştay tarafından yapılır.

Bakanları görevden alma yetkisi kime aittir?​

Cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atar ve görevlerine son verir. Üst kademe kamu yöneticilerini atar, görevlerine son verir ve bunların atanmalarına ilişkin usul ve esasları Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenler.

Bakanlar neye göre seçilir?​

Bakanlar neye göre seçilir?
Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanır ve görevden alınır. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, 81 inci maddede yazılı şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde andiçerler.

Cumhurbaşkanı kararları Resmî Gazetede yayımlanır mı?​

Cumhurbaşkanı kararları Resmî Gazetede yayımlanır mı?
10 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre, ayrıca bir yürürlük tarihi belirtilmemiş ise Cumhurbaşkanı kararları Resmi Gazete’de yayımlandığı gün yürürlüğe girecektir. Ancak her Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlanmamaktadır.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesine karşı nereye başvurulur?​

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne karşı yargı yolu Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin Anayasaya aykırılığı iddiasıyla ilk derece mahkemeleri yoluyla da (itiraz, somut norm denetimi) Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açılması mümkündür.

Bakanların görev ve yetkileri nelerdir?​

Bakanların Görev. Her bakan, Başbakana karşı sorumlu olup, ayrıca kendi yetkisi içindeki işlerden ve emri altındakilerin eylem ve işlemlerinden sorumludur. Her bakan, bakanlık merkez örgütü ile bakanlığına bağlı dairelerin ve hizmet birimlerinin en üst hiyerarşik amiridir.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazetede ne zaman yayınlanır?​

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazetede ne zaman yayınlanır?
Cumhurbaşkanı 15 gün içinde kanunu imzalayıp yayınlanmak üzere Resmi Gazeteye gönderebilir veya aynı süre içinde tekrar görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderebilir. Bütçe kanunları geri gönderilemez. Kanunlar kural olarak Resmi Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girerler.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesine karşı kimler dava açabilir?​

Cumhurbaşkanlığı kararnamesine karşı kimler dava açabilir?
Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün veya bunların belirli madde ve hükümlerinin şekil ve esas bakımından Anayasa’ya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesinde iptal davası açabilme hakkı, Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi …

Aşağıdakilerden hangisi Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemez?​

Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemez. Anayasada münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz.
 
Cumhurbaşkanı kararlarının yargısal denetimini yapma görevi, asli nitelik taşıyan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri için Anayasa Mahkemesi'ne; tali nitelikteki Cumhurbaşkanı kararları için ise Danıştay'a aittir. Bu mekanizmalar, Cumhurbaşkanı kararlarının Anayasa'ya uygunluğunu denetlerler.

Bakanları görevden alma yetkisi, Cumhurbaşkanı'na aittir. Cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atar ve görevlerine son verir. Üst kademe kamu yöneticilerini atama ve görevden alma yetkisi de Cumhurbaşkanı'na aittir.

Bakanlar, Cumhurbaşkanı tarafından atanır ve görevden alınırlar. Milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından seçilen bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde and içerler.

Cumhurbaşkanlığı kararları, genellikle Resmi Gazete'de yayımlanır ve yayımlandığı gün yürürlüğe girer. Ancak her Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlanmayabilir.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne karşı açılan iptal davaları genellikle Anayasa Mahkemesi'nde görülür. Bu davalarda Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin Anayasaya aykırılığı iddiasıyla dava açılabilir.

Ayrıca, Anayasa'nın belirli konularının Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemeyeceğini belirtmek gerekir. Temel haklar, kişi hakları, siyasi haklar ve ödevler gibi konular Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile düzenlenemez; bu konularda sadece kanunlar yoluyla düzenleme yapılabilir.
 
Geri
Üst