- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 255.558
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Cumhurbaşkanı Anayasa değişikliği teklif edebilir mi?
Madde. (Değişik: 17.5.1987-3361/3 md.) Anayasanın değiştirilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülür.Cumhurbaşkanının onayından sonra bir kanun nerede yayımlanarak yürürlüğe girer?
Cumhurbaşkanının onayladığı maddeler, Resmî Gazetede yayımlanmak zorundadır. Zira, 175’inci maddenin beşinci fıkrasının son cümlesi “halkoylamasına sunulmayan Anayasa değişikliğine ilişkin Kanun veya ilgili maddeler Resmî Gazetede yayımlanır” demektedir.
Anayasa değişikliği teklifi nasıl yapılır?
Anayasanın değiştirilmesi teklifi TBMM üye tamsayısının en az 1/3’ü yani 200 milletvekili tarafından yapılabilir. 2018 değişikliği kapsamında Cumhurbaşkanı ya da bakanlar Anayasa değişikliği kanun teklifinde bulunamazlar. Anayasa değişikliği önergesini sadece milletvekilleri verebilir.
Resmî Gazetede yayınlanan bir kanun ne zaman yürürlüğe girer?
Eğer bir yürürlük tarihi belirtilmemiş ise yasalar, Resmî Gazete’ de yayınlandığı gün yürürlüğe girer. 15 Temmuz 2018’den önce, Resmî Gazete’de yayınlandığı günü izleyen günden itibaren 45 gün sonra yürürlüğe girerdi. Başbakanlık, Düstur adıyla yasaları derlemekte, her yasama yılında bir cilt yayınlamaktadır.Resmî Gazetede yayınlanan kanun ne zaman yürürlüğe girer?
Kanunlar kural olarak Resmi Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girerler. Ama yürürlük maddesinde daha ileri bir tarih gösterilmişse o tarihte yürürlüğe girerler. Kanunun hangi tarihte yürürlüğe gireceği belirtilmemiş ise, Resmi Gazetede yayınlandığı günü takip eden günden itibaren 45 gün sonra yürürlüğe girer.
Osmanlı Devletinde padişah yetkilerini ilk defa yasa ile kısıtlayan gelişme nedir?
Sened-i İttifak, (29 Eylül 1808) Osmanlı Sadrazamı Alemdar Mustafa Paşa’nın Rumeli ve Anadolu âyanlarını İstanbul’da toplayarak yapmış olduğu anayasal bazı vasıflar içeren bir antlaşmadır.