AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cumartesi gunu oruc tutmak mekruh mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Cumartesi günü oruç tutmak mekruh mu?​

Farz ve vacip oruçları, sadece cuma günü veya cumartesi günü tek gün olarak tutmak mekruh olmaz. Bu nedenle kaza borcu olanların veya adağı bulunanların, haftanın istediği günü oruçlarını tutmalarının bir sakıncası olmaz.

Hangi günler tek oruç tutulur?​

Hangi günler tek oruç tutulur?
Sadece Cuma günleri nafile oruç tutmak, tenzîhen mekruh görülmüştür. Resul-i Ekrem (s.a.s.), “Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa, bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir.” (Ebû Dâvûd, Savm, 50) buyurmuştur.

Sadece Perşembe günü oruç tutulur mu?​

Nâfile oruç tutmanın müstehap olduğu zamanlar arasında pazartesi ve perşembe günleri de bulunmaktadır. Üçüncü hadisten öğrendiğimize göre, Resûl-i Ekrem Efendimiz, bu iki günde oruçlu olmaya ayrıca bir önem verir ve özen gösterirdi.

Hangi günlerde oruç tutmak mekruhtur?​

Hangi günlerde oruç tutmak mekruhtur?
Peygamberimiz iki vakitte oruç tutulmayacağını bildirmiştir ki birisi ramazan bayramının birinci günü, diğeri kurban bayramı günleridir (Buhârî, “Savm”, 67).
Cuma günü neden tek oruç tutulmaz?​
Cuma günü oruç tutulmasının tenzihen mekruh sayılmaması için tutulacak olan o orucun kazaya kalan farz ya da adak gibi vacip bir oruç tutmakla olmaktadır. Oruç için bilhassa Cuma gününü tercih etmenin mekruh sayılışı bu günün Müslümanların haftalık bayram günü kabul edilmesinden dolayıdır.

Her gün oruç tutmak caiz mi?​

Her gün oruç tutmak caiz mi?
Kaza oruçlarının aralıksız tutulması hakkında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Bu itibarla, kazaya kalan oruçlar, oruç tutulması mekruh olan günler dışında, peşi peşine veya ayrı günlerde tutulabilir. Ancak bu oruçların, bir an önce tutulması uygun olur.

Hangi günlerde oruç tutulmaz?​

Ramazan bayramının birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 336). Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır.

Hangi günlerde oruç tutmak haramdır?​

Hangi günlerde oruç tutmak haramdır?
Peygamber (s.a.s.) iki vakitte oruç tutulmayacağını bildirmiştir ki, birisi Ramazan bayramının birinci günü, diğeri kurban bayramı günleridir (Buhârî, Savm, 66-67). Ramazan bayramının sadece birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak yasaktır (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396).

Oruç tutmamanın mazeretleri nelerdir?​

Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan mazeretler (özürler) genel hatlarıyla şunlardır:
- Sefer.
- Hastalık.
- Gebelik ve Çocuk Emzirmek.
- Yaşlılık.
- İleri Derecede Açlık ve Susuzluk.
- Zor ve Meşakkatli İşlerde Çalışmak.

Pazartesi ve Perşembe günleri tutulan oruca ne denir?​

Pazartesi ve Perşembe günleri tutulan oruca ne denir?
Buna visâl orucu (savm-i visâl) denir. Hz. Âişe’nin belirttiğine göre Hz. Peygamber (s.a.s.) visâl orucu tutmalarını yasaklamış; kendisinin bu şekilde oruç tuttuğu hatırlatılınca da “Siz benim gibi değilsiniz; beni Rabbim yedirir, içirir.” (Müslim, Sıyâm, 55-58) diye cevap vermiştir.
Sadece bir gün oruç tutulur mu?​
Konuyla ilgili bir hadis-i şerif ise şu şekildedir: “Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir.” (Ebû Dâvûd, Savm, 50).

Oruç tutmayan kişi günlük kaç para ödeyecek?​

Oruç tutmayan kişi günlük kaç para ödeyecek?
2022 senesi için Diyanet İşleri tarafından belirlenen Fidye miktarı Asgari 40 TL olarak açıklandı. Buna göre oruç tutulmayan her gün sayısı 40 ile çarpılarak ne kadar fidye miktarı belirlenir. Oruç tutamayan bir Müslümanın 2022 için ödeyeceği günlük fidye miktarı 40 liradır.

Aralıksız oruç tutmak caiz mi?​

 
Aralıksız oruç tutmak konusuyla ilgili İslam dini açısından belirli bir sınırlama bulunmamaktadır. Ancak dinimizde sadece aralıksız oruç tutma konusunda bir öneri veya teşvik de bulunmamaktadır. Dolayısıyla, bir kişinin isteğe bağlı olarak aralıksız oruç tutması caizdir.

Öte yandan, aralıksız oruç tutarken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Oruç ibadetinin kullanan kişinin sağlığını olumsuz etkilemesi durumunda, oruç tutmaya ara vermek ve sağlığına dikkat etmek önemlidir. Sağlık sorunları olanlar, hamileler, emziren anneler, yaşlılar ve sağlık durumu orucu tehlikeye sokacak kişilerin oruç tutmama hakları vardır.

Sonuç olarak, aralıksız oruç tutmak dinen caiz olsa da kişinin sağlık durumunu dikkate alması ve gerekli önlemleri alması önemlidir. Dinimizde oruç ibadeti sevap kazandıran bir ibadet olduğu için sağlık sorunları olan bireylerin sağlıklarını tehlikeye atmamaları önemlidir.
 
Geri
Üst