AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cuma gununun hikmeti

SoruCevap

Yeni Üye
Cuma gununun hikmeti ve bereketi

imagescumagunununhikmeti5ad2f0cbbd1a4

Cumanın gunduzunde (haram istekler haricindeki) duaların kabul olunacağı gizli bir icabet vakti bulunduğu gibi gecesinin son ucte birinde de bir icabet vakti bulunmaktadır; yine aynı zaman dilimi, meleklerin de hazır bulunduğu meşhUd bir an olmaktadır

Enes İbni Malik'dan(RadıyAllahu anh) rivayet edildiğine gore, Rasulullah (sav) şoyle buyurmuştur:
“Her kim Cuma gunu ve gecesi, bana yuz kere salat okursa, Allahu Teala onun ahiret isteklerinden yetmiş, dunya hacetlerinden de, otuz olmak uzere yuz arzusunu yerine getirir ve size hediyeler geldiği gibi, o salatları da bana arz edecek bir meleği Allahu Teala bu hususta gorevlendirir Şuphesiz benim olumumden sonraki bilmem, sağken bilmem gibidir(Deylemi)

Peygamberimiz şoyle buyurmuştur:

Uzerine guneşin doğduğu en hayırlı gun cuma gunudur Adem (as) o gun yaratılmış, o gun cennete girmiş ve o gun cennetten cıkarılmıştır»
«Cuma gununde bir saat vardır ki, hangi mu’min o saatte Allah’tan bir dilekte bulunursa Allah onun dileğini kabul eder

Bir cuma gunu Allah RasUlu: “Ey Muslumanlar! Bu oyle bir gundur ki, Allah Teala, onu sizlere bayram kılmıştır buyurmuştur

Cuma gunu yapılan hayırlı işlerin de ozel kıymeti, kutsiyeti ve makbuliyeti vardır Amellerin sevabı, cuma gecelerinde binlere cıkar

“Cuma gunu icindeki icabet saati, ramazan’da kadir gecesi gibidir denilmiştir Ka’b b Malik:
Hz Yakup, oğlu Yusuf’a karşı işledikleri suctan dolayı diğer evlatları adına cuma gecesi istiğfar etmiştir Yusuf 1298
“Bir grup, anlaşarak cuma gununu dua etmek uzere taksim etseler, icabet vaktine daha kolay erişirler demiştir
Canan, Kutubi Sitte, 12501
Cuma namazı kılmak, her akılbaliğ mu’min erkeğe farzı ayndır Cuma 62910

Peygamberimiz şoyle buyurmuşlardır:
Kıyamet gununde her merhalede bana en yakın olanınız, dunyada bana en cok salat ve selam getireninizdir Kim, cuma gunu ve cuma gecesi bana salat u selam getirirse, Cenabı Hak onun yetmişi ahiret ve otuzu dunya ihtiyaclarından olmak uzere yuz hacetini giderir Sonra Allah bir meleği vazifelendirir Size nasıl hediyeler gelirse o da kabrime girer, bana salat edeni adı, nesebi ve kabilesine kadar haber verir Ben de onu beyaz bir deftere yazarım
“Cuma haftanın, ramazan yılın, hac ise omrun olcusudur
“Toplamak, bir araya getirmek anlamındaki (cem’) kokunden turetilmiş bir isim olan cum’a (cumua, cumaa) kelimesi, aynı zamanda Kur’anı Kerim’in 62 sUresi’nin de adıdır

Cuma gunu, butun muslumanların, namaz icin ve Allah’ı zikretmek icin toplandıkları (meşhUd oldukları) bir gundur Şu iki hadis de, cuma gunune “meşhUd dendiğine delalet etmektedir: “Cuma gunu bana cokca salat u selam getirin Cunku bu gun, meleklerin kendisini muşahede ettiği, hazır bulunduğu meşhUd bir gundur , “, cuma gunu camilerin kapılarında hazır bulunurlar ve (girenlerin) adlarını yazarlar İmam minbere cıkınca, bu sahifeler durulurkapatılır
Cuma gunu gusleden kimsenin gunahları affolur Taberani
Allah’a ve ahirete inanan, Cuma namazına gitsin! Taberani
Cuma diğer Cumaya kadar ve fazladan uc gun icinde işlenen gunahlara kefaret olur Cunku iyi bir amel işleyene on kat sevap verilir Taberani
Cuma gunu veya gecesi Duhan suresini okuyana Cennette bir koşk verilir Taberani
Cuma namazını kılmayan kimsenin kalbi muhurlenir iyilik yapamaz olur, gafil olurMuslim
Buyuk gunah işlenmediği muddetce, beş vakit namaz ile Cuma namazı, oteki Cumaya kadar aralarda işlenen gunahlara kefarettir Muslim
Cuma namazına giderken ayakları tozlanan kimseye Cehennem ateşi haramdır Tirmizi
Anababanın kabrini, Cuma gunleri ziyaret eden kimsenin gunahları affolur, haklarını odemiş olur Tirmizi
Seferi olana Cuma kılmak farz değildir, kılarsa farz sevabını alır (Hindiyye)
Cuma gunu gunah işlemeden gecerse, diğer gunler de selametle gecer İGazali
Sevaplar icinde Cuma gunu ve gecesinde yapılandan daha kıymetlisi, gunahlar icinde de, Cuma gunu ve gecesinde işlenilenden daha kotusu yoktur Ramuz
Cuma gunu veya gecesi olen mumin, şehid olur, kabir azabından kurtulur Ebu Nuaym
Yalnız Cuma gunu oruc tutmayın! Bir gun oncesi veya bir gun sonrası ile tutun Buhari
Cuma gunu 80 salevat getirenin, 80 yıllık gunahı affolur Dare Kutni
Cuma gecesi Yasin suresini okuyanın gunahları affedilir İsfehani
Sunnet ve mekruh olduğu bildirilen bir işi yapmamalıdır! Bunun icin Cuma gunu orucu perşembe veya cumartesi ile birlikte tutmalıdır!(Reddul Muhtar)
Cuma namazından sonra, yedi defa ihlas ve muavvizeteyn yani iki Kul euzuyu okuyan kimseyi, Allahu teala, bir hafta, kazadan, beladan, kotu işlerden korurİbni Sunni
Cuma gunu sabah namazından once, “Estağfirullahelazim ellezi la ilahe illa huvel hayyel kayyume ve etubu ileyh okuyanın, deniz kopuğu kadar da olsa, butun gunahları affolurİbni Sunni
Cuma gunu, kuşlar, vahşi hayvanlar birbirine, “Selam size, bugun Cumadır derler Deylemi
Dort gecenin gunduzu de gecesi gibi faziletlidir Allahu teala, o gunlerde dua edenin isteğini geri cevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu gunlerde bol ihsana nail olurlar Bunlar: Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve gunleri Deylemi

Geri