AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cuma gunu hangi zikirler yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.514
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Cuma günü hangi zikirler yapılır?​

Cuma Günü ”YA VELİYYÜ YA ALLAH” esmasını (1000) defa zikreden kişi her istediğine kavuşur. Cuma günü “LA İLAHE İLLALAHÜ’L MELİKÜ’L HAKKU’L- MÜBİN” (200) defa zikreden Kişi Allah’tan ne isterse verilir. Cuma günü Sabah ‘YA-RAKİB esması (312) defa zikrederek istegini Allah’a bildirirsen isteğin kabul olur.

10 rekât cuma namazı nasıl kılınır?​

10 rekât cuma namazı nasıl kılınır?
Cuma namazı 10 rekattır. 4 rekat ilk sünnet, 2 rekat farz ve 4 rekat son sünnet olarak kılınır, son sünnetten sonra 4 rekat Zühri Ahir ve 2 rekat vaktin son sünneti ilave edilir.

Hangi mezhebe göre cuma namazı farz değildir?​

Şâfiîler erkek, hür, mazeretsiz ve mukîm olan herkese Cuma namazının farz olduğunu köle, hasta ve mefsedete götürmemesi düşüncesiyle maslahatı ve hadisi baz alarak da kadınlara bu namazın farz olmadığını beyan etmişlerdir.

Cuma günü peygamber efendimiz ne yapardı?​

Cuma günü peygamber efendimiz ne yapardı?
Cuma günü gusletmek günahların affına vesiledir “Cuma günü gusledenin günahları affolur.” (Taberani) Cuma günü ilim meclislerine gitmek faziletlidir. “Cuma günü ve geceleri üzerime (yüz defa) salâvat getirenin, Allah-u Teâla otuzu dünyaya yetmişi ahirete olmak üzere yüz hacetini kabul eder.”

Cuma günü ne okunmalı?​

Cuma Günü “YA VELİYYÜ YA ALLAH” esmasını (1000) defa zikreden kişi her istediğine kavuşur. Cuma günü “LA İLAHE İLLALAHÜ’L MELİKÜ’L HAKKU’L- MÜBİN” (200) defa zikreden Kişi Allah’tan ne isterse verilir. Cuma günü Sabah ‘YA-RAKİB esması (312) defa zikrederek istegini Allah’a bildirirsen isteğin kabul olur.

Cuma namazı kaç rekat kılınır nasıl kılınır?​

Cuma namazı kaç rekat kılınır nasıl kılınır?
Cuma namazı; 4 rekat sünneti, 2 rekat farz ve 4 rekat da son sünnet olmak üzere 10 rekattır. Cuma günü camide kılınır ve farz olan bir namazdır. Cuma günleri müminlerin bayramı olarak sayılmaktadır ve erkeklere farz olarak kılınmıştır. Kadınlar için Cuma namazı farz değildir.

Cuma namazı sırasıyla nasıl kılınır?​

Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya” denilir. Bu namaz aynı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.İlk rekatta önce Sübhaneke okunur. Sonra Euzü Besmele çekilir. Bütün rekatlarda Fâtiha ve zamm-ı süre okunur.İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.

Hz Peygamberin Cuma günü yapılmasını tavsiye ettiği davranışlar nelerdir?​

Hz Peygamberin Cuma günü yapılmasını tavsiye ettiği davranışlar nelerdir?
Hz. Peygamberin cuma günü yapılmasını tavsiye ettiği davranışlar nelerdir
- Kur’an-ı Kerim okumak.
- Gusül Abdesti Almak.
- Güzel Koku Sürmek.
- Yeni Alınan Elbiseleri Giymek.
- Salavat Getirmek.
- Sadaka Vermek.
- Kabir Ziyaretinde Bulunmak.
- Tırnak Kesmek.

Cuma günü salavat nasıl getirilir?​

Bu sorunun cevabı ise; “Allahümme salli alâ Muhammed’in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd.” şeklindedir. Salavatın en kısa şekilde çekilebilecek hali ise; ” Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed.” şeklinde söylenir.

Cuma günü ne suresi okunur?​

Cuma günü ne suresi okunur?
Kim Cuma gecesi, Fatiha ile 15 kere İzâ Zülzile suresini okuyarak iki rekat namaz kılarsa, Allah onu kabir azabından, kıyametin dehşetli anlarından korur. Cuma günü akşama doğru “Yâ Veliyy” ism-i şerifini okuyanların hayırlı dilekleri kabul olunur.

Cuma günü neler yapılmamalı?​

Cuma günü imam minbere çıkıp iç ezanın okunmasından itibaren namaz kılınıncaya kadar alışveriş ve benzeri bir dünya işiyle meşgul olmak, Cuma günü namaz vakti girdikten sonra yolculuğa çıkmak gibi bazı hususların yapılması yasaklanmıştır.

Cuma günü kadınlar ne yapmalı?​

Cuma günü kadınlar ne yapmalı?
Cuma namazının kadınlara farz kılınmamış olması, onlar hakkında bir mahrumiyet değil, muafiyettir. Diledikleri takdirde, camiye gidip cemaatle cuma namazı kılmalarında dinen bir engel yoktur. Hatta hutbe ve vaazlardan istifade etmeleri için cuma namazlarına devam etmeleri tavsiye edilebilir.

Peygamber Efendimiz Cuma günü hangi sureleri okurdu?​

Muhammed (SAV) Cuma günleri Duhan suresinin okunmasını tavsiye etmiştir. Peygamber efendimiz, “Cuma akşamı Duhan Suresini okuyanın geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuştur.

Cuma günü kadınlar ne zaman namaz kılar?​

Cuma günü kadınlar ne zaman namaz kılar?
Kadınlar ve kendilerine cuma namazı farz olmayan hasta ve benzeri kimseler vakit girdikten sonra, imam cuma namazını bitirmeden önce kendi evlerinde öğle namazını kılarlarsa bu namaz geçerli olur.

Kadınlar ezandan ne kadar sonra namaz kılar?​

Ezanı dinleyip ezan bittikten sonra namaz kılmak en güzeli ve doğru olanıdır. Ancak ezan okunduğu an vakit girmiş sayılır ve kılınan namaz kabul olunur. Vakit girdikten sonra ezan okunmadan ya da ezan okunurken kılınan namaz geçerlidir.
 
Cuma günü zikirlerinin ve ibadetlerin detaylı bir şekilde anlatıldığı bu mesajlar oldukça faydalıdır. Cuma gününün önemi üzerinde durulmuş ve hangi zikirlerin yapılması gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca Cuma namazının kaç rekat olduğu ve nasıl kılınması gerektiği gibi konular da açıklanmıştır.

Cuma günü yapılması tavsiye edilen davranışların ve Peygamber Efendimiz'in bu konuda neler yaptığının detaylarına da yer verilmiştir. Ayrıca Cuma günü ne okunması gerektiği, hangi surelerin okunması tavsiye edildiği gibi bilgiler de verilmiş. Cuma günü ibadetlerini yerine getirirken dikkat edilmesi gereken hususlara da değinilmiş.

Kadınlar için Cuma namazının farz olmaması durumunda yapabilecekleri öneriler de sunulmuş. Cuma günü kadınların ne yapmaları gerektiği ve ne zaman namaz kılabilecekleri gibi konular da açıklanmış. Ayrıca kadınlar için ezandan ne kadar sonra namaz kılınması gerektiği hususu da belirtilmiş.

Toplamda Cuma gününün ibadet, zikir ve namaz konularıyla ilgili kapsamlı bilgilerin paylaşıldığı bu mesajları incelemek dini açıdan faydalı olabilir. Emeği geçenlere teşekkür ederim.
 
Geri
Üst