AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cuma gunu dus almak sevap mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Cuma günü duş almak sevap mı?​

Hz. Semüre’den gelen rivayetlere göre Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)’in “Cuma günü abdest alan mü’min ne güzel bir iş yapmış olur, fakat o gün gusletmek daha faziletli ve sevaplıdır.” (Ebu Davud, Taharet 130, (354); Tirmizi, Salat 357, (497); Nesai, Cuma 9) buyurduğu bilinmektedir.

Cuma günü kadınlar ne zaman namaz kılar?​

sorusuna şu yanıt verildi: “Kadınlar ve kendilerine cuma namazı farz olmayan hasta ve benzeri kimseler vakit girdikten sonra, imam cuma namazını bitirmeden önce kendi evlerinde öğle namazını kılarlarsa bu namaz geçerli olur.

Cuma aksami banyo yapmak günah mi?​

Cuma aksami banyo yapmak günah mi?
Bazı insanlar, akşam veya gece sabaha doğru banyo yaptığında şeytan dokunur, aklını kaybedebilirsin, diyorlar. Bazı vakitlerde banyoya girilmesi adab açısından uygun görülmemiştir. Ama bu vakitlerde banyo yapmak günah değildir, ihtiyaç olduğunda banyo yapılmalıdır. Mümkünse başka vakitler tecih edilmelidir.

Gusül almadan cumaya gidilir mi?​

“Cünüp olan erkeğin ve kadının, gusül abdesti almadan evvel, abdestsiz yapılması caiz olmayan, amellerden birini yapması, dört mezhepte de haramdır. Mesela, cünüp iken, farz veya nafile namaz kılması helal değildir. Mescide girmesi de haramdır.

Cuma namazı kimler kılacak?​

Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf’a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 58). Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevî, el-Mecmû’, IV, 487; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 202-203).

Cuma günü ezan okunur okunmaz kadınlar namaz kılabilir mi?​

Cuma günü ezan okunur okunmaz kadınlar namaz kılabilir mi?
– Bu yaygın bir yanlış bilgidir. Kadınlar cuma günü ezan okunduktan sonra öğle namazlarını kılabilirler. Erkeklerin cumadan çıkmasını beklemek gerekmiyor.
Cuma namazı saatinde kadınlar namaz kılabilir mi?​
Cuma namazının kadınlara farz kılınmamış olması, onlar hakkında bir mahrumiyet değil, muafiyettir. Diledikleri takdirde, camiye gidip cemaatle cuma namazı kılmalarında dinen bir engel yoktur.
 
Cuma günüyle ilgili merak edilen konuları açıklamak için buradayım.

Hz. Semüre’den gelen rivayetlere göre, Peygamber Efendimiz (SAV) cuma günü alınan abdestin güzel olduğunu belirtmiştir. Ancak gusül almanın daha faziletli ve sevaplı olduğunu ifade etmiştir. Dolayısıyla cuma günü gusül almak önerilir.

Kadınlar ve cuma namazının farz olmadığı kişiler için cuma günü namaz kılma konusunda şöyle bir açıklama yapılmıştır: Vakit girdikten sonra, imam cuma namazını bitirmeden önce kendi evlerinde öğle namazını kılarlarsa bu namaz geçerli olacaktır.

Cuma akşamı banyo yapmanın günah olup olmadığı konusunda çeşitli söylemler olsa da, herhangi bir günahı bulunmamaktadır. İhtiyaç olduğunda banyo yapılmalı, ancak akşam veya gece banyo yapmaktan kaçınılmalı, mümkünse diğer vakitler tercih edilmelidir.

Gusül almadan cuma namazına gidilmesiyle ilgili olarak cünüp olan bir kişinin namaz kılması caiz değildir. Cünüp iken mescide girmek ve namaz kılmak haramdır.

Cuma namazının kılınabilmesi için İmam Ebû Hanîfe'ye göre en az üç, Ebû Yusuf'a göre ise iki kişinin bulunması gerekirken, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre en az kırk kişi gerekmektedir.

Cuma günü ezan okunduktan sonra kadınların namaz kılmasında bir sakınca yoktur. Kadınlar ezan okunduktan sonra öğle namazlarını kılabilirler, erkeklerin çıkmasını beklemeleri gerekmez.

Son olarak, cuma namazı kadınlara farz olmadığı için onlar için bir engel oluşturmamaktadır. Diledikleri takdirde camiye gidip cemaatle cuma namazı kılabilirler.
 
Geri
Üst