Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cukur aynada Tepe noktasina gelen isin nasil yansir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
49.382
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çukur aynada Tepe noktasına gelen ışın nasıl yansır?​

Asal ekseni 0,5f’den keserek çukur aynaya gelen ışın, uzantısı -f’den geçecek şekilde çukur aynadan yansır. Tepe noktasına gelen ışın, asal eksenele eşit açılar yapacak şekilde yansır.

Çukur ayna asal eksene paralel gelen ışın nasıl yansır?​

Çukur aynada asal eksene paralel gelen ışığın odaktan geçmesi, paralel su dalgalarının çukur engelden yansımasıyla aynıdır. Odak Noktasındaki Işık Kaynağından Çıkan Işınların Yansıması: Çukur aynanın odak noktasına konulan noktasal ışık kaynağından çıkan ışınlar, aynada yansıdıktan sonra asal eksene paralel yansır.

Merceğin kalınlığının artması neyi etkiler?​

Merceğin kalınlığının artması neyi etkiler?
Mercekler kalın ya da ince olup olmamasına, yani kalınlığının gerçekten ihmal edilip edilmemesine göre sınıflandırılmaktadırlar. Merceğin kalınlığının artması ile kırıcılığı da artmaktadır. Bu nedenle mercekler kalınlıklarına göre ince mercekler ve kalın mercekler olarak sınıflandırılmaktadır.

Çukur ayna ışığı dağıtır mı?​

Çukur ayna ışığı dağıtır mı?
Çukur aynalar ışığı tek noktada toplar.

Çukur aynanın önüne konulan cismin görüntüsünün özellikleri nelerdir?​

Cismin aynaya mesafesine göre aynada oluşan görüntü düz büyük, ters küçük veya ters büyük şekillerde olabilmektedir. Görüntü, cisim aynadan uzaklaştıkça tersleşir. Görüntü, cisim aynaya yaklaştıkça büyümeye ve düzleşmeye başlar. Bu nedenle çukur ayna dev aynası olarak bilinmektedir.

Odak uzaklığı hangilerine bağlıdır?​

Bağıntıya bakıldığında, merceklerin odak uzaklığı, yüzeylerin eğrilik yarıçaplarıyla (R1 ve R2) doğru, merceğin kırılma indisi (nm) veya yoğunluğuyla ters orantılıdır. Merceğin içinde bulunduğu ortamın kırılma indisine bağlı olarak odak uzaklığı değişir. Odak uzaklığı ortamın kırılma indisi ile doğru orantılıdır.

Çukur aynada görüntü nasıl olur?​

Çukur aynada görüntü nasıl olur?
Görüntü sanaldır yani aynanın arkasında oluşur. Cisim, odak noktasının dışında ise; Cisme göre görüntü terstir. Görüntünün boyu cismin boyundan küçük, büyük ya da eşit olabilir.
 
Çukur aynada Tepe noktasına gelen ışın, aynaya dik olarak gelirse Tepe noktasından yansıyarak geri döner. Bu durumda Tepe noktası, gelen ve yansıyan ışınların açılarına göre aynı doğru üzerinde bulunur. Tepe noktasına gelen ışın, asal eksene eşit açılar yapacak şekilde yansır.

Çukur aynanın asal eksene paralel gelen ışınlar ise odaktan geçerek yansır. Bu durum, paralel su dalgalarının çukur engelden yansımasıyla benzerlik gösterir. Öte yandan, aynadaki odak noktasına konulan noktasal bir ışık kaynağından çıkan ışınlar, aynada yansıdıktan sonra asal eksene paralel bir şekilde yansır.

Merceğin kalınlığının artması, merceğin kırıcılığını da artırır. Dolayısıyla merceğin kalınlığına bağlı olarak incelik veya kalınlık derecesine göre sınıflandırılabilir. Kalın mercekler ince merceklere göre daha yüksek kırıcılığa sahiptir.

Çukur aynalar, ışığı tek bir noktada toplar ve dağıtmazlar. Bu özellikleriyle çukur aynalar, odak noktasına gelen paralel ışınları bir odak noktasında toplarlar.

Çukur aynanın önüne konulan cismin görüntüsü, cismin ayna ile olan mesafesine göre farklılık gösterebilir. Görüntü, asıl cismi ters şekilde gösterir ve cisimden uzaklaştıkça tersleşir. Aynaya yaklaşıldıkça ise büyüyüp düzleşebilir.

Odak uzaklığı, merceğin yarıçapı, kırılma indisi ve merceğin içinde bulunduğu ortamın özelliklerine bağlı olarak değişebilir. Odak uzaklığı, kırılma indisi ile doğru orantılı olarak değişir.

Son olarak, çukur aynada oluşan görüntü sanaldır ve aynanın arkasında meydana gelir. Cismin odak noktasının dışında olması halinde, görüntü ters şekilde oluşur ve cismin boyutuna göre değişiklik gösterebilir.
 
Geri
Üst