AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cucelik hastaligi ne zaman belli olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.190
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Cücelik hastalığı ne zaman belli olur?​

Büyüme geriliği bazen küçük kardeşin boyunun büyük kardeşi geçmesiyle fark edilebilir. Bu kadar gecikmemek için bazı kolay rakamlar yol gösterici olabilir. Normal bir çocuğun boyu doğumda 50 + 2 cm’dir ve ortalama 1 yaşında 75 cm’ye ulaşır.

Devlik ve cücelik nasıl ortaya çıkar?​

Devlik ve cücelik nasıl ortaya çıkar?
hipotalamusun beyini aşırı şeklide uyarması devliğe neden olmaktadır. Ayrıca büyüme hücrelerinde hormon yapan bir tümörün oluşması sonucunda bu hastalık meydana gelebilmektedir. İlk başlarda diğer organlarla uyumlu bir büyüme görülen bu hastalıkta, zaman geçtikçe organların büyüklüğü arasındaki uyum kaybolmaktadır.

Devlik ve cücelik hangi hormon?​

Devlik ve cücelik hangi hormon?
Büyüme hormonu eksikliği sadece çocuklarda değil yetişkin bireylerde de ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu eksiklik, günlük kullanılan enjeksiyonlar ile tedavi edilebilir. Büyüme hormonunun üretiminin azlığı büyüme geriliğinin yanı sıra cüceliğe; fazlalığı da devlik hastalığına sebep olabilir.

Cücelik nasıl belli olur?​

Hastalarda tipik olarak normal uzunlukta bir gövdeye kısa kol-bacaklar eşlik eder. Alınları çıkıntılı, burunları basık yapıdadır. El parmakları düz tutulduğunda parmaklar 3 ayrı grup yapacak şekilde dizilme eğilimindedirler.

Devlik hastalığı neden oluşur?​

Devlik hastalığı neden oluşur?
Dev hastalığı, hipofiz bezinden büyüme hormonunun fazla salınması neticesinde ortaya çıkar. Bilimsel olarak jigantizm denir. Ergenlikten önce ortaya çıkan bu hastalıkta kemikler kapanmadığından dolayı boy uzaması ve eklemlerde büyüme görülebilir.

Devlik ve cücelik hastalığı nedir?​

Devlik ve cücelik hastalığı nedir?
Jigantizm diğer bir adı ile dev hastalığı büyüme hormonunun hipofiz bezinde fazla salgılanması ile ortaya çıkar. Boy uzamasının yanı sıra eklemlerde de yoğun şekilde büyüme görülür. Bu hastalık ergenlik döneminden sonra ortaya çıkar ise kemikler kapanır.

Devlik hastalığı belirtileri nelerdir?​

Dev hastalığı belirtileri yani agromegali belirtileri olarak dikkat çeken unsurlar şunlardır: Yüzde kabalaşma, burun kıkırdak yapısında büyüme, çenede öne doğru büyüme, dişlerde çarpılma ve seyrekleşme, alın kemiklerinde ve kulaklarda kabalaşma, ellerde ve ayaklarda büyüme hastanın fiziksel özelliklerinde rastlanan en …
 
Cücelik hastalığı genellikle çocukluk döneminde belirginleşir ve genetik, hormonal veya çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Normal büyüme eğrilerinden ciddi şekilde sapmalar, büyüme hızında belirgin yavaşlama, kısa boy, vücut oranlarının dengesizliği gibi belirtiler cücelik hastalığının göstergeleri olabilir. Genellikle tipik olarak normal uzunlukta bir gövdeye, kısa kol-bacaklar eşlik eder. Alınlar çıkıntılı, burunlar basık yapılı olabilir. El parmakları düz tutulduğunda parmaklar 3 ayrı grup yapacak şekilde dizilme eğiliminde olabilirler.

Devlik hastalığı ise hipofiz bezinden büyüme hormonunun fazla salınması sonucu ortaya çıkar. Bilimsel olarak jigantizm olarak da adlandırılan bu durumda ergenlik öncesinde kemikler kapanmadığı için boy uzaması ve eklemlerde büyüme gözlenebilir. Hastalarda yüzde kabalaşma, burun kıkırdak yapısında büyüme, çenede öne doğru büyüme, dişlerde çarpıklık, alın kemiklerinde ve kulaklarda kabalaşma, ellerde ve ayaklarda büyüme gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Devlik ve cücelik durumlarında büyüme hormonu seviyelerindeki dengesizlikler veya eksiklikler, hastalıkların oluşumunda rol oynar. Bu durumlar genetik faktörlerle birleştiğinde hastalıkların belirtileri açığa çıkabilir. Özellikle erken teşhis ve tedavi önemlidir çünkü uygun tedavi ile belirtiler kontrol altına alınabilir ve hastalığın ilerlemesi engellenebilir.
 
Geri
Üst