Cubuk ve tel cekme yontemi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.950
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Çubuk ve tel çekme yöntemi nedir?​

TEL VE ÇUBUK ÇEKMENİN TANIMI : Tel çekme, kalın kesitli olan bir telin, bir matris (kalıbın) içinden geçirilerek kesitini küçültme işlemidir.Tel Çekme işlemi kuru ve ıslak olmak üzere ikiye ayrılır. Kuru çekmede gres veya sabun tozu kullanılırken, ıslak çekmede sıvı yağ kullanılır.
Tel Çekme Haddesi nedir?
Tel Çekme: kalın kesitli olan bir telin, bir hadde içinden geçirilerek kesitini küçültme işlemidir.Tel kesitleri genellikle daireseldir. Ancak kare altıgen kesitlerde çekilebilmektedir. Dairesel kesitli çubuklar çekilerek cıvata, saplama gibi elemanların üretiminde kullanılırlar.

Tel çekme işlemi nasıl yapılır?​

Tel çekme işlemi, telin kalınlığı ve uzunluğuna göre makine veya el haddelerinde yapılır. Teller ilk alaşım hazırlanmasında büyük ölçülerde elde edildiği için mutlaka tel çekme makinelerinde çekilerek inceltilir. Belirli ölçüye düşürüldükten sonra elmas haddeler ile istenilen son ölçüsüne düşürülür.
Tel çubuk nedir?
Çelik tellerin hammaddesi filmasinolurken demir dışı tellerin hammaddesi ekstrüzyon ürünü çubuklardır. Çekme işlemi yağlama bakımından kuru veıslakolmak üzere ikiye ayrılır. Kuru çekmede gres veya sabun tozu kullanılırken, ıslak çekmede sıvı yağ kullanılır.
Silindir makinelerden ayrı olarak tel çekme makineleri de bulunmaktadır. Bu makinelerde sürekli olarak tel çaplarının küçültülmesi yapılmaktadır. Tel çekme makinelerine üç veya dört elmas hadde aynı anda takılarak kısa sürede istenilen tel çapı elde edilir.
Aşağıdakilerden hangisi tel çekme ile üretilir?
Tanım: “Tel çekme”, kalın kesitli olan bir telin, bir matris (kalıbı) içinden geçirilerek kesitini küçültme işlemidir.Tel kesitleri genellikle daireseldir. Ancak kare altıgen kesitlerde çekilebilmektedir. Dairesel kesitli çubuklar çekilerek cıvata, saplama gibi elemanların üretiminde kullanılırlar.

Tel Çekme nerelerde kullanılır?​

Tel çekme burma bilezikler ve üçlü bileziklerde kullanılır. Basma işlemi ise yassı ve geniş bilezik dediğimiz modeller için kullanılır.
Talaşlı ve talaşsız üretim arasındaki fark nedir?
Talaşlı ve talaşsız imalat yöntemleri olmak üzere genel olarak ikiye ayrılır. Talaşlı imalat yöntemleri, tornalama, frezeleme, matkapla delme, taşlama olarak genelleştirilebilir. Talaşsız imalat yöntemleri ise genel olarak, döküm, dövme, soğuk/sıcak çekme, ekstrüzyon ve sac metal işleme olarak ayrılabilir.

Tel haddeleme nedir?​

Telin çapını önemli ölçüde küçültmek için, üzerindeki delikler seri halinde düzenlenmiştir. Çelik kütükler ya da metaller de levha haline getirilmek üzere, hadde makinesi adı verilen merdaneli makinelerden geçirilir. Bu işleme, haddeleme denir.
Talaşsız şekil verme nedir?
Katmanların üst üste biriktirilmesiyle istenen geometrinin elde edildiği talaşsız imalat yöntemidir. Maliyeti diğer yöntemlere göre düşük olduğu için prototip üretiminde daha çok kullanılır. Kullanılabilecek malzeme çeşidi azdır.
Soğuk Haddeleme; yarı mamül olarak üretilen çeliğin, soğuk olarak nitelik kazandırıldığı ve/veya makas hatlarında istenilen öçülerde kesilip paketlenerek müşteriye hazır hale getirilme işlemidir.
Talaşlı şekil vermenin önemi nedir?
Talaşlı imalat işlemi sayesinde, önceden tasarlanan her türlü şekil ve boyuttaki parçayı elde etmek mümkün. Milimetrik hesaplarla bilgisayar programları gibi dijital ortamlarda tasarlanan şekiller, talaşlı imalat ile istenilen doğru ölçüler ve temiz yüzeylerle kullanılmaya hazır, katı cisim elde edilebilir.
 
Geri
Üst