AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

CST testi nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

CST testi nasıl yapılır?​

CST’de anne yarı oturur pozisyonda yatarken karnına tokografi cihazı bağlanır. Bu cihaz hem rhim kasılmalarını hem de bebeğin kalp atım hızlarını ölçerek bir kağıt üzerine yazdırır. Eğer şans eseri 10 dakika içinde en az 3 rahim kasılması saptanır ise test sona erdirilir ve yorumlanır.

CST nedir ne zaman yapılır?​

CST plasentanın solunum fonksiyonunun değerlendirilmesidir. CST uteroplasental fonksiyonun değerlendirilmesinde kullanılırken, NST yalnızca fetal durumu gösterir. CST 28. gebelik haftasından önce yapılmaz, 32-34. gebelik haftasından sonra yapılır. Doğuma kadar haftada bir yada iki kez tekrarlanmalıdır.
OCT negatif ne demek?
testin negatif gelmesine -ki bu bir hafta içerisinde fetal ölüm oranının çok düşük olduğunu gösterir- geç veya ciddi değişken deselerasyonların olmaması ile karar verilir.
Fetal distres ne anlama gelir?
Fetüsun oksijensizlik, asidoz, asfiksi durumuna doğru ilerlemesi ile “stres” altında olduğunu ifade eden bir terimdir. NST gibi iyilik halini değerlendiren testlerle bu durum anlaşılabilir.

Fetal profil nedir?​

Anne karnında bebeğin hareketi, tonusu, solunumu, suyu ve NST (non stress test) değerlendirilmesi ile yapılan 30 dakikalık bir muayenedir. Her biri 0 veya 2 puan olarak puanlanır. Fetal biyofizik profil skorunun 8-10 puan olması bebeğin iyi olduğunu göstermektedir.

CST testi hangi durumlarda yapılır?​

Bu test ile anne rahminde oluşturulan kasılmalara fetusun verdiği cevaplar değerlendirilir. Rahimde (uterusta) oluşturulan kasılmalarla doğum sırasında oluşacak sancılar taklit edilmeye çalışılır. Doğuma yakın haftalarda yapılır, erken haftalarda yapılmaz çünkü yaratılan sancılar erken doğuma sebep olabilir.
Suni sancı bebeği strese sokar mı?
Suni sancı ile ilgili bilmeniz gerekenler: Pitocin, rahmin ve bebeğin daha gergin, stresli olmasına sebep olur ve genellikle kasılmalarla baş etmek daha da zorlaşır.
Gebelik OCT nedir?
Bu test ile anne rahminde oluşturulan kasılmalara fetusun verdiği cevaplar değerlendirilir. Rahimde (uterusta) oluşturulan kasılmalarla doğum sırasında oluşacak sancılar taklit edilmeye çalışılır.
OCT ile retina kalınlık ölçümleri yapılabilmekte, özellikle diyabette ve ameliyat sonrası oluşabilecek maküla ödemi değerlendirilmektedir. Retina hastalıkları dışında görme siniri liflerinin kalınlık ölçümleri yapılarak glokom tanı ve izleminde göz hekimine yardımcı olur.
Eylemin 1. döneminde kalp seslerinde 3 dakika üzerinde 100 ve altında seyreden kalp sesleri seyri. 2 saatlik eylem süresinde kontraksiyonların % 35 inde görülen geç deserelasyonlardır. Genellikle fetal asidemiden 120-140 dk. öncesinde kalp seslerinde anormal bulgu olabilmektedir.
Fetal Malprezentasyon ne demek?
Bebeğin kafasının oksiput dışında kalan bölgeleri, yani yüz ve alın, makat ya da omuz ile doğum kanalına girmesi aslında normal şartlarda beklenmeyen bir durumdur. Bu tür pozisyonlar, tıbbi literatürde malprezentasyon şeklinde isimlendirilir.
Fetal biyofizik profil nasıl yapılır?
Biyofizik profil için NST çekilir ve 30 dakika süre ile ultrason yapılır. Ultrasonda bebeğin hareketleri, kas tonusu, solunumu ve amnion sıvısı miktarı değerlendirilir.

Gebelik Bfp ne demek?​

Biyofizik Profil (BFP) NST’ye ek olarak ultrasonla bebeğin amniyon sıvısı volümü, solunum hareketleri, vücut hareketleri ve kas tonusu (gerginliği) olmak üzere dört ayrı parametrenin daha değerlendirildiği bir fetal distres tanı testidir.
 
Geri
Üst