AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

CRISPR hangi alanlarda kullanilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.205
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

CRISPR hangi alanlarda kullanılır?​

Düzenli Aralıklarla Bölünmüş Palindromik Tekrar Kümeleri anlamına gelen CRISPR-Cas9 teknolojisinin sadece tıp alanında değil tarım, hayvancılık, gıda, kimya, enerji ve çevre endüstrileri gibi çok geniş alanlarda da kullanılması mümkün.

Pam nedir CRISPR?​

Pam nedir CRISPR?
Cas proteininin (Cas 9=Csn1) knockdown ve kurtarma deneylerinde özellikle Tip II CRISPR sisteminde anahtar protein olduğunu söyleyebiliriz. Cas9’un çift iplikli endonükleaz aktivitesi kısa korunmuş sekans gerektirir ve bu sekansa (2-5 nükleotitten oluşan) PAM denmektedir.

Pam dizisi nedir?​

Pam dizisi nedir?
Tip 1 ve 2 sistemlerde PAM (Protospacer Adjacent Motifs) olarak adlandırılan bir DNA dizisi, crRNP’lerin DNA parçalama aktivitesini tetikliyor. PAM dizisinin özelliği, ön-aralık dizisinden (yani işgalci DNA’nın crRNP tarafından tanınan parçası) hemen önce gelmesidir.

CRISPR Cas3 nedir?​

CRISPR-Cas3, bu tür DNA yapılarının taranmasına ve bunlardan uzun DNA zincirleri silinmesine izin veren bir yöntem. Bilim insanlarının söz konusu tekniği kullanarak bu yapılardan sildiği DNA zincirleri, organizmanın belirli görevleri yerine getirememesine neden oluyor.

CRISPR tehlikeli mi?​

CRISPR tehlikeli mi?
“Beklenmeyen bir şeyin gerçekleştiği ortaya çıktı.” Ancak yeni bir çalışmanın ortaya çıkardığına göre, genetik düzenleme teknolojisinin mucizelerinde gizli ve muhtemelen tehlikeli bir yan etki bulunuyor olabilir. …

CRISPR sistemi kaç bileşen içerir?​

CRISPR sistemi kaç bileşen içerir?
Tasarlanmış CRISPR sistemleri iki bileşen içerir: bir kılavuz RNA (gRNA veya sgRNA) ve CRISPR ile ilişkili bir endonükleaz (Cas proteini). gRNA, Cas-bağlama için gerekli bir iskele dizisinden ve değiştirilecek genomik hedefi tanımlayan kullanıcı tanımlı bir ∼20 nükleotitden oluşan kısa bir sentetik RNA’dır.

CRISPR-Cas9 riskli mi?​

Fare ve insan hücrelerindeki CRISPR/Cas9 genom düzenleme teknolojisinde yapılan sistematik bir incelemede, bu yöntemin sık sık geniş mutasyonlara ve genetik hasara sebep olduğu keşfedildi.

CRISPR-Cas9 gen düzenleme kullanılarak hangi hastalıkların klinik çalışmaları deneyleri yapılmıştır?​

CRISPR-Cas9 gen düzenleme kullanılarak hangi hastalıkların klinik çalışmaları deneyleri yapılmıştır?
Kanser tedavisinde CRISPR/CAS9 çalışmaları genelde Çin’de yoğunlaşmıştır. Bunun sebebi, gen düzenleme ile ilgili yasal sınırların biraz daha esnek olmasıdır. Bu çalışmada hastalardan alınan bağışıklık sistemi hücreleri CRISPR/CAS9 ile modifiye edilerek kanser hücresine karşı daha etkili saldırması sağlanmaktadır.
 
CRISPR-Cas9 teknolojisi, Düzenli Aralıklarla Bölünmüş Palindromik Tekrar Kümeleri anlamına gelir ve sadece tıp alanında değil aynı zamanda tarım, hayvancılık, gıda, kimya, enerji ve çevre endüstrileri gibi geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.

Pam, CRISPR-Cas9 sistemlerinde önemli bir bileşendir. Cas9 proteini, çift iplikli endonükleaz aktivitesini gerçekleştirirken hedef DNA'da belirli bir kısıma bağlanması gerekmektedir. Bu bağlanma için gerekli olan kısa korunmuş sekansa, 2-5 nükleotitten oluşan PAM denir.

PAM dizisi, crRNP'lerin DNA parçalama aktivitesini tetikleyen bir DNA dizisidir. Özellikle Tip 1 ve Tip 2 sistemlerinde karşımıza çıkan PAM dizisi, işgalci DNA parçasının tanınmasını sağlar.

CRISPR-Cas3 ise DNA yapılarının taranmasına ve uzun DNA zincirlerinin silinmesine izin veren bir yöntemdir. Bu teknikle, organizmanın belirli görevleri yerine getirememesine neden olan DNA parçaları silinebilmektedir.

CRISPR teknolojisinin potansiyel riskleri arasında beklenmedik genetik değişiklikler ve genetik hasarlar yer almaktadır. Yapılan çalışmalarda, bu teknolojinin bazı yan etkileri olabileceği belirtilmektedir.

CRISPR sistemi genellikle iki ana bileşeni içerir: bir kılavuz RNA (gRNA veya sgRNA) ve bir CRISPR ile ilişkili endonükleaz (Cas proteini). gRNA, hedeflenen genomik bölgeyi tanımlayan kısa bir sentetik RNA'dan oluşur.

CRISPR/Cas9 genom düzenleme tekniğinin fare ve insan hücrelerinde yapılan çalışmalarında genellikle geniş mutasyonlara ve genetik hasara yol açabileceği gözlemlenmiştir.

Kanser tedavisinde CRISPR/Cas9 teknolojisinin kullanımı, özellikle Çin'de klinik çalışmalar ile incelenmektedir. Bağışıklık sistemi hücrelerinin CRISPR/Cas9 ile modifiye edilerek kanser hücresine karşı daha etkili olması sağlanmaktadır. Bu alandaki çalışmaların yasal sınırların daha esnek olmasından dolayı Çin'de yoğunlaştığı belirtilmektedir.
 
Geri
Üst