AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

CRISPR-Cas9 sistemi nasil calisir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

CRISPR-Cas9 sistemi nasıl çalışır?​

CRISPR-Cas9 teknolojisinde, genomdaki hedef DNA diziliminin bütünleyici RNA bazlarına sahip Rehber RNA, DNA’daki belirli bir dizilimi bulup bağlanmak için tasarlanır. Cas9 adlı enzim ise rehber RNA’yı izleyerek, DNA’da ilgili yere gider ve DNA’nın iki iplikçiğinde de kesik oluşturur.
2020 Nobel Kimya Ödülünü hangi çalışma almıştır?
Bu yılın Nobel Kimya Ödülü’nü, genetik teknolojisinde çığır açan CRISPR/Cas9 teknolojisini keşfeden Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna paylaştı.
Crispr ile hangi hastaliklarin tedavisi mümkün olacak?
Genetik bileşeni olan (kanser, hepatit B ve hatta yüksek kolesterol) gibi çok sayıda tıbbi rahatsızlığın tedavisinde CRISPR-Cas9 teknolojisini kullanılmak mümkün.

CRISPR-Cas9 ne zaman çıktı?​

2013 yılında tüm dünyaya adını duyuran Crispr/Cas9 tekniği, bakteri ve virüsler arasındaki etkileşimlerin araştırılması sırasında bulunmuştur. Virüsler bakterilere saldırırken, bakteri yüzeyine tutunur ve bakteriye kendi DNA’sını enjekte eder.
CRISPR-Cas9 riskli mi?
En kötü durumda, eğer insanlarda yapılan bir CRISPR/Cas9 tedavisinde bu tür bozuk düzenlemeler gerçekleşirse, önemli genler açılıp kapanabilir ve bu durum, sağlık açısından ciddi sonuçların oluşmasına yol açabilir. “Bu gibi doku bozulmaları, kök ve ata hücrelerde kanserojen bir ilk ‘darbeyi’ meydana getirebilir.
DNA nasıl calısır?
DNA’nın omurgası boyunca bu bazların oluşturduğu dizi, genetik bilgiyi kodlar. Protein sentezi sırasında bu bilgi, genetik kod aracılığıyla okununca proteinlerin amino asit dizisini belirler. Bu süreç sırasında DNA’daki bilgi, DNA’ya benzer yapıya sahip başka bir nükleik asit olan RNA’ya kopyalanır.
Genetik hastalıklar nadir de olsa bazı tedavi edilebilmektedir. Genetik mutasyonlar sonucu ortaya çıkan bazı kanser türleri akıllı ilaç teknolojisi, immünoterapi ve kemoterapi ile tedavi edilebilmektedir. Yeni çıkan teknolojiler sayesinde CRISPR, gen terapisi uygulanabilecektir.
Gen terapisi yöntemi nedir?
Gen tedavisi/terapisi/sağaltımı, genetik hastalıkların iyileştirilmesi amacıyla hastaya DNA aktarımı yapılmasıdır. Hastaya aktarılan yeni DNA, genellikle hastalığa yol açan mutasyonun etkilerini düzeltme işlevine sahip genler içerir.
CRISPR-Cas9 u kim buldu?
Emmanuelle Charpentier ve Jennifer Doudna, gen biçimlendirme teknolojisindeki çalışmalarıyla Nobel Kimya Ödülünü paylaşan ilk kadınlar oldu. Crispr-Cas9 adıyla bilinen “genetik makaslar” yaşayan hücrelerdeki DNA’larda belirli ve hassas değişiklikler yapmaya izin veriyor.

CRISPR-Cas9 ne zaman Nobel aldı?​

7 Ekim 2020’de İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilen Kimya 2020 Nobel Ödülü’nü, Almanya Berlin Max Planck Patojen Bilimi Bölümü’nden Emmanuelle Charpentier ve ABD Kaliforniya Üniversitesi’nden Jennifer A.
CRISPR etik mi?
CRISPR’ın gelecekte tedavi amaçlı düzenlemeler dışında da kullanılabilir olması, bir diğer büyük etik sorundur.
CRISPR-Cas9 kim buldu?

DNA izolasyonu nedir nasıl yapılır?​

1) Hücreler lizis edilir. 2) DNA diğer hücre bileşenlerinden ayrılır. Proteinler denature edilir. 3) DNA çökelmeyi artırıcı bazı kimyasallarla ve santrifüjle çöktürülür (örn.: izopropanol) ve izole edilir.
 
Geri
Üst