- Konu Yazar
cP hava kütlesi ne demek?
Karasal polar (cP): Kutup yakınlarındaki karalar üzerinde oluşur. Kuru ve soğuktur. Yazları görüş netliği ve açık gökyüzü belirgin özelliğidir.Türkiye iklimini etkileyen hava kütleleri nelerdir?
Türkiye’yi etkileyen hava kütlelerinin başlıcaları; maritim polar (mP), kontinental polar (cP), maritim tropikal (mT) ve kontinental tropikal (cP) hava kütleleridir. Bu hava kütlelerine ait cephe hareketleri karşılaşmalarına bağlı olarak farklı ve değişken hava olayları görülür (Erol, 1984:345).Kararlı ve kararsız hava nedir?
KOŞULLU ŞEKİLDE KARARSIZ ATMOSFER: Yükselen hava parseli doygun olmadığı zaman atmosfer kararlı; hava parseli doygun olduğu zaman atmosfer kararsızdır.
Ülkemiz yaz mevsiminde hangi hava kütlesinin tesirinde kalır?
Yaz Mevsimindeki Durum Bu mevsimde Türkiye’nin güneydoğu kesimi, Arabistan üzerinden sokulan kuru ve sıcak tropikal hava kütlesinin, güney ve batı kesimi ise Sahra üzerinden gelen karasal tropikal (cT) ve Atlas Okyanusu üzerinden gelen maritim (denizel) tropikal (mT) hava kütlesinin etki alanında kalır.
Hava cephesi nedir coğrafya?
CEPHE (FRONT) Farklı sıcaklık ve farklı yoğunluğa sahip iki farklı hava kütlesi arasındaki sınır veya geçiş bölgesi. Sıcak ve nemli hava ile soğuk ve kuru hava kütleleri arasındaki konverjans bölgesi cepheye iyi bir örnektir.Kutupsal cephe nedir?
Kutuplardan kaynaklanan soğuk hava ile tropikal bölgelerden gelen sıcak havanın karşılaşması ile oluşan cephe.Hava kütlelerinin nelerdir?
Hava kütlelerinintespit edilmesi, sınırlarınınbelirlenmesi ve bu kütlelerin hangi hava olaylarınıyaratabileceğininöncedenbilinmesi, bir yerin hava olaylarınınve sonuçtada ikliminin bilinmesini sağlar. En önemli hava değiiklileri, hava kütlelerinin yer değitirmesi sonucunda görülür. Örneğin, karalar üzerindeki
Havanın kirlemesinin sebebi nelerdir?
HAVADAKİ KİRLETİCİLER ve BUNLARIN DOĞAL YOLLARDAN GİDERİLMESİ Havanın kirletilmesine yol açan, kirleticilerin atmosferden doğal olarak uzaklaştırılması birtakım olaylarla olabilmektedir.