AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

CP hastaligi iyilesir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
54.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

CP hastalığı iyileşir mi?​

Serebral palsinin kesin bir tedavisi yoktur. Fakat fizyoterapi, konuşma terapisi, ergoterapi ve bazen ilaç tedavisi ya da cerrahi tedavi yöntemleri hastaların maksimum potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olabilir.

SPS hastalığı nedir?​

Serebral Palsi (Beyin Felci), beynin zedelenmesi ya da beynin gelişiminde bir anormallik sonucunda doğuştan ya da yaşamın ilk yıllarında meydana gelen duruş, hareket, denge bozukluğunu kısaca kas kontrol yetersizliğini anlatan bir durumdur.

Serebral palsi hastalığı anne karnında anlaşılır mı?​

Serebral palsi hastalığı anne karnında anlaşılır mı?
Serebral palsi, erken dönemde (0-9 ay) anne baba tarafından çocuğun doğal hareketlerindeki farklılıktan anlaşılabilmektedir. Bebekte ya kol ve bacak hareketleri çok sınırlıdır veya pelte gibidir; bu duruma hipotoni adı verilir, ya da ‘spastisite’ adı verilen kas kıvamındaki sertlik nedeniyle hareketleri kısıtlıdır.

CP hastalığı neden olur?​

CP, beyin gelişimindeki anormal bir durumdan veya gelişen beynin zarar görmesinden kaynaklanır. Beyin hasarı genellikle doğumdan önce gerçekleşir ancak doğum sırasında veya yaşamın ilk yıllarında da olabilir. Çoğu durumda, CP’nin kesin nedeni bilinmemektedir.

Serebral felç ne demek?​

Serebral palsi, yani beyin felci insan vücudundaki kasların hareketlerini, tonusunu veya vücudun duruşunu etkileyen bir grup fiziksel engel durumuna verilen isimdir. Serebral Palsi çoğunlukla doğumdan önce olmak üzere olgunlaşmamış beynin gelişmesi sırasında meydana gelen hasardan kaynaklanır.

Anne karnında bebeğin oksijensiz kaldığı nasıl anlaşılır?​

Anne karnında bebeğin oksijensiz kaldığı nasıl anlaşılır?
Belirti olarak genelde anne karnındaki bebeğin kalp atışlarında yavaşlama olması, gelişiminin yetersiz olması, kalp atışlarında düzensizlik ve alınan kan örneğinde asiditenin 7,2’nin üstünde çıkması anne karnındaki bebeğin kaka yapması gibi durumlar gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
Anne karnında beyin felci neden olur?​
Bilinen en sık sebepleri arasında hamilelik ve doğum sırasındaki bazı etkenlerdir: erken (prematüre) doğum, gebe annede tansiyonun yükselmesi veya düşmesi, kan grubu (Rh/rh) uyuşmazligi, hamileyken geçirilen kanamalar ve enfeksiyonlar belirtilebilir.
CP tanısı nasıl konur?​
CP’nin tanısı fiziki muayene ile konulur. Muayene sırasında doktor, çocuğun doğum öncesi ve doğum hikayesini tam olarak öğrenir. CP tanısı genellikle çocuk 6 – 12 aylık olana kadar konulmaz. Bu dönem, çocuğun yürüme, el ve baş denetimi gibi gelişimsel kilometre taşlarına erişmesi gereken dönemdir.
 
Serebral palsi hastalığının kesin bir tedavisi olmadığı doğrudur. Ancak, hastaların yaşam kalitesini ve fonksiyonlarını artırmak için birçok tedavi seçeneği mevcuttur. Fizyoterapi, konuşma terapisi, ergoterapi gibi rehabilitasyon yöntemleri serebral palsi hastalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, bazı durumlarda ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale de gerekebilir.

Serebral palsi, beynin zedelenmesi veya gelişiminde anormallikler sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Beyin felci, doğum öncesinde veya doğum sırasında meydana gelebilir ve kişinin kas kontrolünde, hareketlerinde ve dengeinde sorunlara yol açabilir. Tedavi ve rehabilitasyon ile hastaların günlük yaşamlarında daha bağımsız olmaları ve maksimum potansiyellerini gerçekleştirmeleri hedeflenir.

Serebral palsi tanısı genellikle fiziksel muayene ile konulur. Doktor, çocuğun doğum öncesi ve doğum hikayesini dikkatlice inceler ve gerekli testler yapabilir. Tanı genellikle çocuğun gelişimsel kilometre taşlarına ulaşmasıyla birlikte konulur, bu süreç 6-12 aylık dönemde olabilir.

Anne karnında bebeğin oksijensiz kaldığının belirtileri arasında bebeğin kalp atışlarında yavaşlama, gelişiminde yetersizlik, düzensiz kalp atışları ve alınan kan örneğinde asiditenin yüksek çıkması gibi durumlar bulunabilir. Bu belirtiler anne adayı ve doktoru tarafından dikkatle takip edilmelidir.

Bilinen bazı sebeplerle anne karnında beyin felci meydana gelebilir. Bunlar arasında erken doğum, anne adayında tansiyon sorunları, kan uyuşmazlığı, gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar ve kanamalar sayılabilir. Bu faktörler bebeğin beyin gelişimini etkileyerek serebral palsiye yol açabilir.
 
Geri
Üst