AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cozunme olayinda ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.690
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çözünme olayında ne olur?​

Çözelti: Bir maddenin başka bir madde içinde gözle görülemeyecek kadar küçük tanecikler halinde dağılacak, homojen karışım oluşturması olayına çözünme, elde edilen karışıma da çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan maddelerden genellikle çok olanına çözücü, az olanına da çözünen denir.

Çözünme olayı nasıl gerçekleşir?​

Bir maddenin başka bir madde içinde homojen bir şekilde dağılmasına çözünme adı verilir. Çözünme olayı bir çözeltideki çözücü ve çözünen taneciklerinin etkileşimi sonucu gerçekleşir. Örneğin suya tuz attığımızda bir süre sonra tuz suda çözünür ve tuz taneciklerini göremezsiniz.

Çözünme olayı kaç basamakta gerçekleşir?​

Çözünme olayı kaç basamakta gerçekleşir?
Çözücü ile çözünen tanecikler arasındaki etkileşim, kendi tanecikleri arasındaki etkileşimden zayıfsa çözünme endotermik, kuvvetli ise de ekzotermik olarak gerçekleşir. Çözünme üç basamakta gerçekleşmektedir; ilk basamakta çözücü moleküller ayrılır, ikinci basamakta ise çözünen moleküller ayrılır.

Fiziksel çözünme nedir kimya?​

Fiziksel çözünme nedir kimya?
Fiziksel çözünme; toprağın rüzgar ve basınç ile ufalanmasıdır. Fiziksel çözünme nemin az olduğu yerlerde görülür. Kimyasal çözünme nemin fazla olduğu yerlerde görülür. Fiziksel çözünme çöl, kutuplar ve tundra iklimi görülen yerlerde daha çok gözlenir.

Polar moleküller apolar moleküllerde çözünür mü?​

Başka bir deyişle; polar maddeler polar çözücülerde, apolar maddeler apolar çözücülerde çözünürler. Bunun nedeni şu şekilde açıklanabilir. Polar bileşiklerde moleküller arası çekim kuvveti oldukça kuvvetlidir. Molekülün negatif yüklü kısmı öteki molekülün pozitif yüklü kısmı tarafından çekilir.

Çözünme olayı nasıl gerçekleşir 10 sınıf?​

Çözünme olayı, moleküller arasındaki çekim kuvvetlerine dayanır. Bir çözücünün bir maddeyi çözebilmesi için çözücü ile çözünen molekülleri arasındaki çekim kuvvetlerinin, çözücü ve çözünenin kendi molekülleri arasındaki çekim kuvvetinden daha büyük olması gerekir.

Maddelerin birbiri içerisinde Çözünmeleri nelere bağlıdır?​

Maddelerin birbiri içerisinde Çözünmeleri nelere bağlıdır?
Maddelerin birbiri içinde çözünüp çözünmeme durumu tanecik yapıları (polar/ apolar) ile tanecikler arası etkileşimlere bağlıdır. Bu etkileşimler London kuvvetleri, dipol—dipol etkileşimi, iyon-dipol etkileşimi ve hidrojen bağıdır.

Moleküler çözünme nasıl olur?​

Moleküler çözünme nasıl olur?
Molekül Halinde Çözünme. Molekül yapılı maddelerin birçoğu suda çözünmezler. Çözünebilenlerin çoğu moleküller halinde çözünürler ve bu tür çözeltiler + ve – yüklü iyonlar içermediklerinden dolayı elektriği iletmezler. Organik maddelerden alkoller, şekerler suda molekül olarak çözünürler.
Fiziksel parçalanma hangi bölgelerde görülür?​
Fiziksel çözülme, daha çok aşırı sıcaklık farkı görülen yerlerde, kayaların gündüzleri aşırı sıcaktan genişlemesi, geceleri de aşırı soğuktan dolayı büzülmesi sonucu gerçekleşir. Fiziksel çözülme çöl, karasal, step, tundra gibi, aşırı sıcaklık farkı görülen iklimlerin etkili olduğu yerlerde daha kolay meydana gelir.
 
Çözünme olayı, bir maddenin başka bir madde içinde homojen bir şekilde dağılması işlemidir. Bu durumda, çözünme genellikle bir çözücü ve çözünen madde arasındaki etkileşim sonucunda gerçekleşir. Örneğin, suya tuz atıldığında, tuzun suda çözünmesi ve tuz taneciklerinin gözle görülemeyecek kadar küçük parçalara ayrılması gibi.

Çözünme olayı genellikle üç basamakta gerçekleşir. İlk olarak, çözücü moleküller ayrışır. Ardından, çözeltideki çözünen moleküller de ayrışarak homojen karışım oluştururlar. Bu süreç sırasında, çözünmenin endotermik ya da ekzotermik olmasına bağlı olarak çözücü ve çözünen arasındaki etkileşim kuvveti belirlenir.

Maddelerin birbiri içinde çözünüp çözünmemesi, tanecik yapıları (polar/apolar) ile tanecikler arası etkileşime bağlıdır. Özellikle polar maddelerin polar çözücülerde, apolar maddelerin ise apolar çözücülerde daha iyi çözündüğü gözlemlenir. Bu durum, moleküller arasındaki çekim kuvvetlerine ve çözücü ile çözünenin kendi molekülleri arasındaki etkileşim gücüne bağlıdır.

Son olarak, moleküler çözünme molekül yapılı maddelerin, genellikle suda çözünmezken çözünebilenlerin moleküller halinde çözünmesini ifade eder. Bu tür çözeltiler genellikle + ve – yüklü iyonlar içermezler ve elektriği iletmezler. Örneğin, alkoller, şekerler gibi organik maddeler moleküler çözünme gösterebilirler.

Fiziksel çözünme ise toprağın rüzgar ve basınç gibi fiziksel etkilerle ufalanması sürecidir. Bu durum genellikle nemin az olduğu bölgelerde görülürken, kimyasal çözünme ise nemin fazla olduğu bölgelerde etkilidir. Fiziksel çözülme genellikle çöz, kutuplar ve tundra iklimi gibi aşırı sıcaklık farkları olan bölgelerde daha sık görülür.
 
Geri
Üst