AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cozunme neye gore olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çözünme neye göre olur?​

Çözünme , aslında iki maddenin moleküllerinin birbirinin yerini alacak şekilde karışabilmesidir. İki farklı maddenin molekülleri birbirinin yerini alabiliyorsa , ikisinin de “kendi molekülleri arasındaki bağ kuvveti” yakın değerde olmalıdır. Biz bu yüzden kutupluluğu yakın maddeler birbirinde çözünür deriz.

Çözünme mı çözülme mı?​

Çözünme mı çözülme mı?
Çözülmek ve çözünmek. İkisi de çözmek fiilinden türemiş. Çözülmek:Çözme işine konu olmak,gevşeyip yumuşamak,birliğini yitirmek,dağılmak. bütün oluşturacak biçimde karışması.

1 litre suda ne kadar şeker çözünür?​

1 litre suda ne kadar şeker çözünür?
1- Çözünen Madde Türü Örneğin çözünürlüğe etki eden diğer faktörler sabit tutulduğunda bir litre suda 3.8 mol yani 1311 gram şeker çözünürken aynı miktar suda 5.3 mol yani 310 gram NaCl çözünür.

Çözünen ve çözücü ne demek?​

Çözelti: Bir maddenin başka bir madde içinde gözle görülemeyecek kadar küçük tanecikler halinde dağılacak, homojen karışım oluşturması olayına çözünme, elde edilen karışıma da çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan maddelerden genellikle çok olanına çözücü, az olanına da çözünen denir.

Gazların çözünürlükleri basınç arttıkça artar mı?​

Gazların çözünürlükleri basınç arttıkça artar mı?
Y(k) + su → Y(suda) + ısı şeklinde ifade edilebilir. Gazların sudaki çözünürlüğü sıcaklık arttıkça azalır. Gazlar düşük sıcaklıkta suda daha çok çözünür. Gazların sudaki çözünürlüğü gazın basıncı arttıkça artar.

Polar moleküller apolar moleküllerde çözünür mü?​

Polar moleküller apolar moleküllerde çözünür mü?
Genellikle polar maddeler yalnızca polar çözücülerde, apolar maddeler apolar çözücülerde çözünür. Bir başka deyişle benzer benzeri çözer.

Çözülme süreci nasıl gerçekleşir?​

Çözülme sürecinde iyonlar eş merkezli bir çözücü kabuğu ile çevrelenir. Çözülme, çözücü ve çözünen moleküllerin çözünme kompleksleri halinde yeniden düzenlenmesi sürecidir. Çözülme, bağ oluşumunu, Hidrojen bağını ve Van der Waals kuvvetlerini içerir. Bir çözülen maddenin su ile çözülmesine hidrasyon denir.

Tüm çözünme olayları fiziksel midir?​

Tüm çözünme olayları fiziksel midir?
Diğer bir ifadeyle fiziksel değişim sonucunda maddenin kimliği değişmez. Kağıdın yırtılması,tebeşirin kırılması,mumun erimesi. kalemin kırılması, suyun buza dönüşmesi, çözünme olayı gibi değişiklikler fiziksel değişime örnektir. Fiziksel değişimin geri dönüşümü vardır. Tüm hal değişimleri fizikseldir.

100 gram suda kaç gram şeker çözünür?​

100 gram suda kaç gram şeker çözünür?
Belli bir sıcaklıkta, 100 mlt suyun çözebileceği maksimum madde miktarına, o maddenin çözünürlüğü denir. Doygun Çözelti: Suyun yoğunluğu 1 kabul edilir (d=1). Bu durumda 1mlt su= 1gram gelir 100 mlt su = 100 gram gelir O halde 100 gr su + 40 gr şeker = 140 gr doygun çözelti oluşur.

100 gr su kaç gr tuz çözer?​

Doymamış çözelti Belirli bir sıcaklıkta, belirli bir miktar çözücünün çözebileceğinden daha az çözünen madde içeren çözeltilerdir. 20 derecede 100 ml su, en fazla 36 g sodyum klorür (tuz) çözebilir. Bu sıcaklıkta 100 ml suya 36 g’dan daha az tuz (örneğin 20 g) katarak elde ettiğimiz çözelti doymamış bir çözeltidir.

1 kilogram veya 1 litre çözeltide çözünmüş maddenin miligram cinsinden kütlesine ne denir?​

1 kilogram veya 1 litre çözeltide çözünmüş maddenin miligram cinsinden kütlesine ne denir?
Molarite : 1 litre çözeltide çözünmüş olan maddenin mol sayısıdır.

Çözeltiler katı sıvı ve gaz halinde bulunabilirler mi?​

Çözeltiler katı sıvı ve gaz halinde bulunabilirler mi?
Bu homojen karışımda şeker çözünen su ise çözücüdür. Çözücüsü su olan çözeltilere sulu çözeltiler denir. haline bağlı olarak katı, sıvı veya gaz halinde bulunabilirler. Katı çözeltiler, sıvı çözeltiler ve gaz çözeltiler olarak isimlendirilebilirler.
 
Çözünme olayı, bir maddenin moleküllerinin başka bir madde içinde çözünerek homojen bir karışım oluşturmasıdır. Çözünme genellikle iki maddenin moleküllerinin birbiri arasındaki çekim kuvvetlerine bağlıdır. Molekülleri arasındaki çekim kuvveti benzer olan maddeler birbiri içinde çözünebilir. Bu yüzden polar moleküller genellikle polar çözücülerde, apolar moleküller ise apolar çözücülerde çözünür.

Gazların çözünürlüğü ise çözücü ortamın basıncına ve sıcaklığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genelde gazların çözünürlüğü basınç arttıkça artar, ancak sıcaklık artışı gazların çözünürlüğünü azaltabilir.

Çözücü, bir çözeltide çözünen maddenin bulunduğu maddeyken, çözünen ise çözücü içinde çözülen maddedir. Çözelti, homojen bir karışım olup çözünme sonucunda oluşur. Çözünen madde miktarı ile çözücü arasındaki oran çözeltinin özelliklerini belirler.

Çözülme süreci iyonların çözücü moleküller tarafından çevrelenerek çözünme kompleksleri oluşturması ile gerçekleşir. Bu süreçte moleküller arasındaki çekim kuvvetleri etkili olur ve hidrasyon denilen su moleküllerinin çözücü ile etkileşimi meydana gelir.

Tüm bu süreçler fiziksel değişimlerdir. Fiziksel değişimler sonucunda maddenin kimliği değişmez, sadece fiziksel özellikleri değişir. Örneğin, çözünme, buza dönüşme, katı maddenin erimesi gibi değişiklikler fiziksel değişimlere örnektir.

Son olarak, çözeltiler katı, sıvı veya gaz halinde olabilirler. Bu durum, çözünen madde ve çözücü arasındaki etkileşime, sıcaklığa ve basınca bağlıdır. Katı çözeltilere katı çözeltiler, sıvı çözeltilere sıvı çözeltiler ve gaz çözeltilere gaz çözeltileri denir.
 
Geri
Üst