AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cozgen ekstraksiyonu nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çözgen ekstraksiyonu nedir?​

Ekstraksiyon, bir çözelti ya da süspansiyon içindeki organik maddeyi, çözen fakat çözelti ya da süspansiyondaki çözgen ile karışmayan bir başka organik çözgen yardımıyla ayırmaktır. Kimyada bilinenin aksine bir saflaştırma değil ayırma yöntemi olarak kullanılır.

Ekstraksiyon işleminin başarılı olabilmesi için seçilen çözücünün özellikleri nasıl olmalıdır?​

Ekstraksiyon işleminin başarılı olabilmesi için seçilen çözücünün özellikleri nasıl olmalıdır?
2. Kullanılan çözücünün seçimi: Ekstraksiyon işlemi için seçilen çözücü istenilen maddeyi çözebilen yapıda olmalıdır. Çözücüde çözünen maddenin doygunluk noktasına bağlı olarak çözücü kapasitesi belirlenir. Ancak çözücü kapasitesi ne olursa olsun, kullanılan çözücü miktarı inert katının miktarına göre seçilmelidir.

Yağın ekstraksiyonu nedir?​

Yağın ekstraksiyonu nedir?
Yağ ekstraksiyonu tanım olarak kavrulmuş pulcuk hale getirilmiş tohuma (flake) uygulanan katı-sıvı fazda bir ayırma işlemi olarak ifade edilir. Genellikle yağ oranı ‘den daha düşük olan yağlı tohumların ham yağa işlenmesinde kullanılır.

Ekstraksiyon işlemi sırasında emülsiyon oluşumunu önlemek için nasıl bir yol izlenir?​

Ekstraksiyon sırasında emülsiyon oluşumunu engellemek için ayırma hunisi aşırı şiddetli çalkalanmamalıdır. (Çay, organik fazın sulu fazda küçük damlalar halinde askıda kalmasına neden olan bileşikler içerir ve şiddetli çalkalama emülsiyon oluşumuna neden olur).

Solvent ekstraksiyonu yöntemi nedir?​

Solvent ekstraksiyonu yöntemi nedir?
Solvent ekstraksiyonu, bir kimyasal maddeyi yanındaki istenmeyen safsızlık elementlerinden ayırarak saflaştırmak amacıyla yapılan bir temel işlemdir. Solvent ekstraksiyonunun sınai uygulamaları ilk defa Uranyum ile başlamış ve bugüne kadar önemli bir yere gelmiştir.

Basınçlı Sıvı Ekstraksiyonu nedir?​

Basınçlı Sıvı Ekstraksiyonu nedir?
Basınçlı çözgen ekstraksiyonu (BÇE), yüksek sıcaklık ve basınç altındaki çözgenlerin kullanılmasıyla katı ve yarı katı numunelerden hedef bileşenin ekstraksiyonu amacıyla geliştirilen tekniklerden bir tanesidir.

Ekstraksiyon çözücüsü seçilirken çözücünün hangi özelliklerine dikkat edilmelidir?​

Ekstraksiyon işlemi için seçilen çözücü istenilen maddeyi çözebilen yapıda olmalıdır. Çözücüde çözünen maddenin doygunluk noktasına bağlı olarak çözücü kapasitesi belirlenir. Ancak çözücü kapasitesi ne olursa olsun, kullanılan çözücü miktarı inert katının miktarına göre seçilmelidir.

Ekstraksiyonda fazların ayrılmaması durumunda ne yapılır?​

Ekstraksiyonda fazların ayrılmaması durumunda ne yapılır?
Ekstraksiyon işleminde fazların birbirinden ayrılmaması ve emülsiyon halinde kalması en sık karşılaşılan durumlardır. Bu durumda, sulu faz sodyum klorürle doyurulur, çözücü uygunsa birkaç damla alkol damlatılabilir veya en iyisi bir süre beklenir.

Rafine edilmiş yağ ne demek?​

Rafine edilmiş yağ ne demek?
Rafine Yağ Nedir? Rafine yağlar bir dizi fabrikasyon işleme maruz kalmaktadır. İşleme maruz yağlar kötü kokusundan arınmak için başka bir işleme maruz kalır. Bu işlemler sonunda kokusuz, içerisindeki değerli asitlerden arınmış, köpürmeyen bir yağ elde edilir.

Ekstraksiyon nedir örnek?​

Fakat neredeyse hayatımızın her alanın kullanılan bir kimyasal süreçtir. Örneğin; çay demlemek. Sıcak suya bir poşet çay eklendiğinde, çayın aromasından ve renginden sorumlu bileşikler suya rengini ve tadını verir. Ekstraksiyon, bir bileşiğin bir çözücü kullanılarak karışımdan seçici olarak çıkarılması işlemidir.

Ekstraksiyon nedir çeşitleri nelerdir?​

Ekstraksiyon nedir çeşitleri nelerdir?
iki veya çok bileşenli karışımlardan bir maddeyi veya istenmeyen safsızlıkların çözücü yardımı ile ayırma işlemine ekstraksiyon denir. Ayrılması istenen karışım sıvı bileşenlerden oluşuyorsa ‘sıvı – sıvı ekstraksiyon ‘ ; katı bir malzemeden bir madde veya grup ayrılacaksa bu işleme ‘katı – sıvı ekstraksiyon ‘ denir.

Çözücü seçimlerinde nelere dikkat edilmelidir?​

Çözücü seçimlerinde nelere dikkat edilmelidir?
Genel olarak çözücü seçiminde dikkat edilcek hususlar şı şekildedir;
- Dağılma katsayısı
- Yoğunluk ve viskozite.
- Çözünürlük.
- Seçicilik.
- Fazlar arasındaki yüzey gerilimi.
- Tekrar kullanılabilirlik.
 
Çözgen ekstraksiyonu, bir çözelti ya da süspansiyon içindeki organik maddeyi, çözen fakat çözelti ya da süspansiyondaki çözgen ile karışmayan bir başka organik çözgen yardımıyla ayırmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu işlem, bir saflaştırma yöntemi değil, ayırma yöntemi olarak kullanılır.

Ekstraksiyon işleminin başarılı olabilmesi için seçilen çözücünün belirli özelliklere sahip olması gerekmektedir. Örneğin, çözücü seçimi, istenilen maddeyi çözebilen bir yapıda olmalıdır. Ayrıca, çözücünün doygunluk noktasına bağlı olarak çözücü kapasitesinin belirlenmesi ve kullanılan çözücü miktarının, inert katının miktarına göre seçilmesi önemlidir.

Öte yandan, ekstraksiyon işlemi sırasında fazların ayrılmaması durumunda, çeşitli yöntemler kullanılabilir. Örneğin, sulu faz sodyum klorürle doyurulabilir, çözücü uygunsa birkaç damla alkol damlatılabilir veya en iyisi bir süre beklenilebilir.

Ekstraksiyonun çeşitli türleri arasında sıvı-sıvı ekstraksiyon ve katı-sıvı ekstraksiyon bulunmaktadır. Bu yöntemler, farklı karışım tiplerindeki maddelerin ayrılmasında kullanılır.

Son olarak, çözücü seçimlerinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır: dağılma katsayısı, yoğunluk ve viskozite, çözünürlük, seçicilik, fazlar arasındaki yüzey gerilimi ve tekrar kullanılabilirlik gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.


Bu konuda daha fazla bilgi almak isterseniz, sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst