- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 144.543
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
COVID-19 aşısının yan etkileri nereye bildirilir?
Aşı Sonrası İstenmeyen Etki (ASİE) İzleme Sistemi; 2003 yılından bu yana yürürlükte olan Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamındaki aşı uygulamaları ve diğer aşı uygulamaları sonrasında görülen istenmeyen etkilerin bildiriminin yapıldığı sistemdir.Hatırlatma dozu COVID-19 asisi gerekli mi?
Salgının yönetimi açısından hatırlatma dozu aşılarının önemi artmıştır. Mevcut aşı programımıza uygun olarak vatandaşlarımızın hatırlatma dozu aşılarını olması son derece önemlidir.Aşı olmuş kişilerin virüse karşı koruma altında olduğu, hastalığa yakalansa bile hastalığı hafif geçirdiği unutulmamalıdır.
COVID-19 aşısının yan etkileri var mı?
Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir.Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir.Türkiye’de Sinovac için COVID-19 aşısı hatırlatma dozu ne zaman yapılır?
c) 3. doz Sinovac (Çin) aşısı yapılmış ise 4. doz (hatırlatma) aşısı 3 ay sonra 3- 2. doz Sinovac (Çin) aşısı ve 1. doz Biontech (Alman) aşısı yapılmış ise 4.Doz (hatırlatma) aşısı Biontech (Alman) 3 ay sonra yapılabilir.
Aşı sıranızı kontrol etmek ve randevu almak için www.enabiz.gov.tr ,www.mhrs.gov.tr adreslerini ziyaret edebilir veya uygulamalarını kullanabilirsiniz.
Hamile biri COVID-19 olursa bebeğe bulaştırır mı?
Şu ana kadar COVID-19’un hamilelik sırasında anneden bebeğe bulaştığına dair de bir kanıt bulunmamaktadır.
COVID-19 aşıları nasıl bu kadar hızlı geliştirildi?
Tam cevabı gösterCOVID-19 aşıları, bilim tarihinde 2009 pandemik domuz gribi aşılarından sonra bu kadar hızlı hazırlanan ilk aşıdır. Virüs ailesinin tanınıyor olması, Koronavirüslerin biyolojisinin ve nasıl davrandığının bilinmesi, bilim tarihinde belirli bir yol katedilmesi, bilgiye erişimin kolaylaşması, moleküler genetik bilimindeki ilerlemeler, kullanılan cihaz teknolojisi ve metotların yıldan yıla gelişme göstermesi, bilim insanları arasında elde edilen bilginin hızla koşulsuz olarak paylaşılması, klinik çalışmalarda hızlı yol alınması ve acil çözüm bulma çabası aşı üretim sürecini hızlandırdı. COVID-19 aşıları da diğer aşı ve ilaçlarda olduğu gibi kalite, güvenlilik ve etkinlik konusundaki yasal gereklilikler izlenerek geliştirilmektedir.COVID-19 aşısı aile hekimliklerinde yapılıyor mu?
Koronavirüs aşılamasında Sinovac ile birlikte Türkiye’de uygulanmaya başlanan Biontech aşısı da hastanelerle birlikte aile hekimliklerimizde de uygulanacak./p>
COVID-19 aşı grubunda olup olmadığımı nasıl öğrenebilirim?
Kimlik Seri Numarasının son 4 hanesini 2023’e kısa mesaj atmak. Gelen mesajla vatandaşlar aşı grubunda olup olmadığını öğrenebiliyor.Gebe kadınlarda COVID-19 aşısının yan etkileri nelerdir?
En sık görülen yan etkiler aşılama yerinde kızarıklık/şişlik/ağrı, baş ağrısı, halsizlik, kas ve eklem ağrısıdır ve bu yan etkiler gebeliğin gidişatında bir probleme neden olmaz.
Emzirme dönemindeinaktif COVID-19 aşısının uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır. COVID-19’u ağır geçirme riski yüksek olan emziren kadınlara kendi istekleri halinde aşı uygulanabilir.
Gebelikte COVID-19 bebeğe zarar verir mi?
Araştırmalar gebelerin özellikle gebeliğin son 3 ayında Kovid-19 nedeniyle hastaneye başvuru ve ağır hastalık oranının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Yine erken doğum ve ölü doğum oranları Kovid-19 geçiren gebelerde 2 kat artmaktadır.Aşı Kovid-19 enfeksiyonunu önlemede etkilidir.
İnaktif veya mRNA COVID-19 aşıları gebelikte yapılır mı?
Gebelikte inaktif ve mRNA aşısının uygulanmasına ilişkin veriler incelendiğinde gebelere aşı uygulaması tavsiye edilmektedir. Aşılar gebelik öncesinde ve gebeliğin başlangıcından itibaren her dönemde uygulanabilir.İnaktif COVID-19 aşısı nedir?
İnaktif COVID-19 aşısı, COVID-19’a neden olan Yeni Koronavirüs’ün (SARS-CoV-2) kimyasal ve fiziksel uygulamalardan geçirilerek hastalık yapıcı özelliğinin ortadan kaldırılmasıyla elde edilen, vücutta bağışıklık yanıtı oluşturabilen cansız virüs aşısıdır.