Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

COVID-19 asisi sonrasi en sik gorulen yan etkiler nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.295
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

COVID-19 aşısı sonrası en sık görülen yan etkiler nelerdir?​

Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir. Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir.

Hafif seyirli COVID-19 nasıl tedavi edilir?​

Hafif seyirli COVID-19 nasıl tedavi edilir?
Corona virüs hastalığı olan çoğu kişide hafif seyirli olduğundan ilaç tedavisine gerek kalmadan iyileşir. Ancak, bazı belirtileri azaltmak ve hastayı rahatlatmak için ağrı kesici-ateş düşürücüler, öksürük ilaçları ile bol sıvı desteği ve istirahat önerilir.

Aşı olanlar COVID-19’lu biriyle temas ederlerse test yaptırmalı mı?​

Önerilen aşı şemasına göre aşılanmayanların COVID-19 vakası ile teması olması durumunda kişiler rutin temaslı algoritmasına göre değerlendirilir. Aşılamadan sonra geçen süreye bakılmaksızın kişilerde COVID-19 uyumlu semptomlar gelişmesi durumunda PCR testi yapılır.

COVID-19 aşıları nasıl bu kadar hızlı geliştirildi?​

COVID-19 aşıları nasıl bu kadar hızlı geliştirildi?
Tam cevabı gösterCOVID-19 aşıları, bilim tarihinde 2009 pandemik domuz gribi aşılarından sonra bu kadar hızlı hazırlanan ilk aşıdır. Virüs ailesinin tanınıyor olması, Koronavirüslerin biyolojisinin ve nasıl davrandığının bilinmesi, bilim tarihinde belirli bir yol katedilmesi, bilgiye erişimin kolaylaşması, moleküler genetik bilimindeki ilerlemeler, kullanılan cihaz teknolojisi ve metotların yıldan yıla gelişme göstermesi, bilim insanları arasında elde edilen bilginin hızla koşulsuz olarak paylaşılması, klinik çalışmalarda hızlı yol alınması ve acil çözüm bulma çabası aşı üretim sürecini hızlandırdı. COVID-19 aşıları da diğer aşı ve ilaçlarda olduğu gibi kalite, güvenlilik ve etkinlik konusundaki yasal gereklilikler izlenerek geliştirilmektedir.

COVID-19 aşısının yan etkileri var mı?​

Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir.Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir.

COVID-19 aşısı aile hekimliklerinde yapılıyor mu?​

COVID-19 aşısı aile hekimliklerinde yapılıyor mu?
Koronavirüs aşılamasında Sinovac ile birlikte Türkiye’de uygulanmaya başlanan Biontech aşısı da hastanelerle birlikte aile hekimliklerimizde de uygulanacak./p>

COVID-19’un tedavisinde antibiyotikler kullanilir mi?​

Coronavirüs bir bakteri olmadığı için antibiyotikler işe yaramaz.

COVID-19’dan kimlerin etkilenme olasiligi daha yuksektir?​

COVID-19’dan kimlerin etkilenme olasiligi daha yuksektir?
Elde edilen veriler doğrultusunda, ileri yaştakiler ve diyabet, astım, KOAH gibi kronik hastalığı olanlarda enfeksiyonun ağır seyretme riski yüksektir.

COVID-19 hangi yollarla bulaşır?​

COVID-19 öksürme, hapşırma, konuşmayla yayılan damlacıkların solunması veya virüs bulunan yüzeylere dokunduktan sonra ellerin burun, ağız ve göze götürülmesi yoluyla bulaşır.

Koronavirüs ilk nerede görüldü?​

Koronavirüs ilk nerede görüldü?
Koronavirüs ilk kez 2019’un sonunda, Çin’de bir şehir olan Wuhan’da tanımlanmış ve hızla yayılmıştır. Önce Çin genelinde ve ardından dünyadaki diğer ülkelerde salgın ortaya çıkmıştır.

COVID-19 aşı kartı nasıl oluşturulur?​

Uygulamalara yeni eklenen özellikle artık aşı kimliklerini de e-Nabız ve Hayat Eve Sığar hesaplarından oluşturmaya başladılar. 2. doz aşısı tamamlanmış vatandaşlar, e-Nabız üzerinden “COVID-19 Aşı Durumu” menüsüne, ardından “COVID-19 Aşı Kartı” sekmesine girerek aşı kimliklerine erişebiliyor.

Emziren kadın inaktif COVID-19 aşısı olabilir mi?​

Emziren kadın inaktif COVID-19 aşısı olabilir mi?
Emzirme dönemindeinaktif COVID-19 aşısının uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır. COVID-19’u ağır geçirme riski yüksek olan emziren kadınlara kendi istekleri halinde aşı uygulanabilir.

COVID-19 aşısının yan etkileri nereye bildirilir?​

Aşı Sonrası İstenmeyen Etki (ASİE) İzleme Sistemi; 2003 yılından bu yana yürürlükte olan Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamındaki aşı uygulamaları ve diğer aşı uygulamaları sonrasında görülen istenmeyen etkilerin bildiriminin yapıldığı sistemdir.

Gebe kadınlarda COVID-19 aşısının yan etkileri nelerdir?​

Gebe kadınlarda COVID-19 aşısının yan etkileri nelerdir?
En sık görülen yan etkiler aşılama yerinde kızarıklık/şişlik/ağrı, baş ağrısı, halsizlik, kas ve eklem ağrısıdır ve bu yan etkiler gebeliğin gidişatında bir probleme neden olmaz.

Hatırlatma dozu COVID-19 asisi gerekli mi?​

Salgının yönetimi açısından hatırlatma dozu aşılarının önemi artmıştır. Mevcut aşı programımıza uygun olarak vatandaşlarımızın hatırlatma dozu aşılarını olması son derece önemlidir.Aşı olmuş kişilerin virüse karşı koruma altında olduğu, hastalığa yakalansa bile hastalığı hafif geçirdiği unutulmamalıdır.

Türkiye’de Sinovac için COVID-19 aşısı hatırlatma dozu ne zaman yapılır?​

Türkiye’de Sinovac için COVID-19 aşısı hatırlatma dozu ne zaman yapılır?
c) 3. doz Sinovac (Çin) aşısı yapılmış ise 4. doz (hatırlatma) aşısı 3 ay sonra 3- 2. doz Sinovac (Çin) aşısı ve 1. doz Biontech (Alman) aşısı yapılmış ise 4.Doz (hatırlatma) aşısı Biontech (Alman) 3 ay sonra yapılabilir.

Hamile biri COVID-19 olursa bebeğe bulaştırır mı?​

Şu ana kadar COVID-19’un hamilelik sırasında anneden bebeğe bulaştığına dair de bir kanıt bulunmamaktadır.

Gebelikte COVID-19 bebeğe zarar verir mi?​

Gebelikte COVID-19 bebeğe zarar verir mi?
Araştırmalar gebelerin özellikle gebeliğin son 3 ayında Kovid-19 nedeniyle hastaneye başvuru ve ağır hastalık oranının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Yine erken doğum ve ölü doğum oranları Kovid-19 geçiren gebelerde 2 kat artmaktadır.Aşı Kovid-19 enfeksiyonunu önlemede etkilidir.

COVID-19 belirtisi gösteren temassızlara evde test yapılıyor mu?​

Hayır, yapılmıyor.

Burnu tuzlu suyla yıkamak COVID-19’a yakalanmayı önler mi?​

Burnu tuzlu suyla yıkamak COVID-19’a yakalanmayı önler mi?
Burnu tuzlu suyla yıkamanın COVID-19’dan korunmaya faydası olacağı düşünülmemektedir.

İnaktif veya mRNA COVID-19 aşıları gebelikte yapılır mı?​

Gebelikte inaktif ve mRNA aşısının uygulanmasına ilişkin veriler incelendiğinde gebelere aşı uygulaması tavsiye edilmektedir. Aşılar gebelik öncesinde ve gebeliğin başlangıcından itibaren her dönemde uygulanabilir.

Bebek emzirenler inaktif COVID-19 aşısı olabilir mi?​

Bebek emzirenler inaktif COVID-19 aşısı olabilir mi?
 
Bebek emziren annelerin inaktif COVID-19 aşısını yaptırıp yaptırmama konusunda karar verirken dikkat etmeleri gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Sağlık uzmanları genelde emziren annelerin aşı olmasını önermektedir çünkü COVID-19'a yakalanmaları durumunda ağır seyredebilir ve bebeğe bulaştırma riskleri olabilir. Bununla birlikte, aşı olmadan önce annelerin durumlarını değerlendirmek için bir sağlık uzmanı ile konuşmaları ve aşı olup olmamalarının kendileri ve bebekleri için en uygun karar olduğundan emin olmaları önemlidir. Bu konuda detaylı bilgi almak için bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.
 
Geri
Üst