AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

COSO standartlari nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.675
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

COSO standartları nedir?​

COSO (Committee of Sponsoring Organizations) tarafından 1992’de yayımlanan “İç Kontrol -Bütünleşik Çerçeve” yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Uluslararası düzeyde kabul gören iç kontrol, kurum ve/veya kuruluşun hedeflerine ulaşması için makul güvence sağlamak üzere tasarlanmış olan bir sistemdir.

Kontrol faaliyetleri nelerdir?​

Kontrol faaliyetleri, öngörülen bir riskin etki ve/veya olasılığını azaltmayı ve böylece idarenin amaç ve hedeflerine ulaşma olasılığını artırmayı amaçlayan eylemlerdir. Kontrol faaliyetleri, idarelerin karar, faaliyet ve işlemlerini yürütürken öngördükleri riskleri yönetmek için geliştirilen araçlardır.

Ileriye yönelik kontrol nedir?​

Ileriye yönelik kontrol nedir?
İleriye yönelik (feedforward) kontrol tekniğinde, işlerin ve faaliyetlerin gerçekleşmesinden önce, kullanılacak girdilerin kontrol edilerek, faaliyet sırasında oluşabilecek hataların ve yanlış uygulamaların en alt düzeye indirilmesi amaçlanmaktadır.

İç kontrol ne iş yapar?​

İç kontrol sadece finansal işlemler ve raporlama ile ilgili değil; yönetimi, idare süreçlerini, stratejiyi ve kurumun diğer faaliyet ve operasyonlarını kapsayan, uyum ve performans ölçeğinde uygulanan tüm kontrolleri ifade eder.

COSO nun açılımı nedir?​

Açılımı, “Committee of Sponsoring Organizations”, yani “Sponsor Olan Kurumlar Birliği” dir. Amerikan Mali Müşavirler Odası’nın da içinde bulunduğu bu yapının amacı, iç kontrol kavramının net olarak anlaşılmasını sağlamak ve işletmelerde uygulanabilmesi için yol gösterici önerilerde bulunmaktır.

COSO Piramidi Nedir?​

COSO Piramidi Nedir?
7. COSO PİRAMİDİ NEDİR? İç kontrol unsurlarının birbirleriyle olan ilişkisini gösteren COSO Pira- midinde, kontrol ortamı bazında etkili bilgi ve iletişim atmosferi içerisinde risk değerlendirmeleri yapılır, kontrol faaliyetleri yerine getirilir ve gözetim sağlanır.

Risk kontrol yöntemleri nelerdir?​

Risk Kontrol Adımları Nelerdir?
- Riski Ortadan Kaldırma.
- Yerine Koyma.
- Tehlikeyi Risk Altındaki Kişiden Ayırma.
- Mühendislik Yöntemleri.
- İdari Kontroller.
- Kişisel Koruyucu Donanım.

İç kontrol faaliyetleri nelerdir?​

İç kontrol prosedürleri nelerdir?​

İç kontrol prosedürleri nelerdir?
Birbiriyle ilişkili ve bütünleşik bir yapının ortaya çıkmasını sağlayan iç kontrol unsurları; kontrol çevresi (ortamı), muhasebe sistemi, Kontrol Usul ve Yöntemleri, Bilgi ve İletişim, Gözlem’ dir.

Eşzamanlı kontrol ne demek?​

Eş zamanlı kontroller, yöneticilere faaliyetler ve iş süreçleri hakkındaki bilgiyi eş zamanlı olarak sağlar. Geriye yönelik kontrol türlerine, önceden girdilere yönelik herhangi bir kontrol mekanizmasının olmaması, olayların gerçekleştikten sonra kontrol edilme özelliği ile benzemektedir.
 
COSO standartları, Committee of Sponsoring Organizations tarafından 1992 yılında yayımlanan "İç Kontrol - Bütünleşik Çerçeve" olarak bilinen yaygın bir iç kontrol çerçevesidir. Bu standartlar, kurumların hedeflerine ulaşması için makul güvence sağlamak amacıyla tasarlanmış bir sistemdir. COSO'nun amacı, iç kontrol kavramını netleştirmek ve işletmelerde uygulanabilmesi için yol gösterici önerilerde bulunmaktır.

İç kontrol, sadece finansal işlemler ve raporlamayı değil aynı zamanda yönetimi, idare süreçlerini, stratejiyi ve kurumun diğer faaliyetlerini de kapsayan tüm kontrolleri ifade eder.

Kontrol faaliyetleri, öngörülen riskleri azaltarak idarenin amaç ve hedeflerine ulaşma olasılığını artırmayı amaçlayan eylemlerdir. Bu faaliyetler, idarelerin karar, faaliyet ve işlemlerini yürütürken öngördükleri riskleri yönetmek için geliştirilen araçlardır.

İleriye yönelik kontrol tekniğinde, faaliyetlerin gerçekleşmesinden önce kullanılacak girdiler kontrol edilerek, faaliyet sırasında oluşabilecek hataların en aza indirilmesi hedeflenir. Bu sayede potansiyel sorunlar önceden tespit edilerek önlenmesi amaçlanır.

İç kontrol unsurlarının birbirleriyle olan ilişkisini gösteren COSO piramidinde, kontrol ortamı oluşturulur, risk değerlendirmeleri yapılır, kontrol faaliyetleri yerine getirilir ve gözetim sağlanır.

Risk kontrol yöntemleri arasında riski ortadan kaldırma, yerine koyma, tehlikeyi risk altındaki kişiden ayırma, mühendislik yöntemleri, idari kontroller ve kişisel koruyucu donanım gibi adımlar bulunmaktadır.

İç kontrol prosedürleri, birbiriyle ilişkili ve bütünleşik bir yapı oluşturan kontrol çevresi, muhasebe sistemi, kontrol usul ve yöntemleri, bilgi ve iletişim, gözlem gibi unsurları içerir.

Eşzamanlı kontrol, faaliyetler ve iş süreçleri hakkındaki bilgiyi yöneticilere eş zamanlı olarak sağlayan bir kontrol türüdür. Bu kontrol tipi, olayların gerçekleştikten sonra değil, öncesinde kontrol edilmesini ve olası hataların en aza indirilmesini sağlar.
 
Geri
Üst