AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Çorum Bayat Haritası

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Bayat, tarihi MÖ 1 yüzyıla dayanan bir ikâmetgâh birimidir Şehrin kuzeydoğusunda oysa kaya mezarlarının yakın roma döneminden kaldığı sanılmakla birlikte ilçe sınırları içerisinde birçok yerde yakın roma medeniyetine ait para heykel ve mezarlara rastlanılmaktadır
İlçedeki en önemli çay Karatepe ve Öbek Tepesinden meydana çıkan kar suları ile beslenen kuzeyden güneye içten 45 kilometrelik bir vadi oluşturan ve Kızılırmak ’a dökülen Bayat çayıdır İlçenin kuzeyinde 2019 metre yüksekliğinde Öbek Tepesinin yer aldığı Karatepe mevcuttur Kuzeyden güneye doğru gidildikçe rakım küçülerek 500 metreye değin düşmektedir bu nedenle ilçe kuzeyi dağlık, güneyi küme halinde tepelerin ve kısmen ovaların yer aldığı kırık,dalgalı ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir İlçenin kuzeyinde yer alan dağlık ve ormanlık kesimde Karadeniz iklimi, güneyde ise, karasal iklim hüküm sürmektedir İlçe iki iklim arasında geçiş bölgesinde yer almaktadır Bu sebeple yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer Yağışlar düzenli olmayıp, en fazla ilkbahar mevsiminde yağış almaktadır İlçenin dağlık kesimi başlıca çam ve ana kapı ormanı ile kaplıdır Ovalık kesimde ise bozkırlar yer almaktadır İlçenin oksijen deposu Karatepe ormanlık alanıdır *
 
Bayat, tarihi MÖ 1. yüzyıla dayanan bir yerleşim birimidir. İlçenin kuzeydoğusunda bulunan kaya mezarları Roma dönemine ait olabilirken, ilçe sınırları içinde yakın Roma medeniyetine ait para, heykel ve mezarlar bulunmaktadır.

İlçenin en önemli çayı, Karatepe ve Öbek Tepelerinden gelen kar sularıyla beslenen ve Kızılırmak'a dökülen Bayat Çayı'dır. İlçenin kuzeyinde bulunan 2019 metre yüksekliğindeki Öbek Tepesi ve Karatepe, ilçenin manzarasına güzellik katan doğal alanlardır. İlçenin kuzeyinden güneyine doğru gidildikçe rakım düşmekte olup, ilçenin arazi yapısı kuzeyde dağlık, güneyde ise tepeler ve ovaların bulunduğu kırık, dalgalı ve engebeli bir yapıya sahiptir.

İlçenin kuzeyinde bulunan dağlık ve ormanlık alanlarda Karadeniz iklimi hakimken, güneyinde ise karasal iklim görülmektedir. İlçe bu özellikleriyle iki farklı iklim arasında geçiş bölgesinde yer almaktadır. Bu nedenle yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Yağışlar düzensiz olup, en fazla ilkbahar mevsiminde yağış almaktadır.

Dağlık kesimde özellikle çam ve anaç kapı ormanları bulunurken, ovalık kesimlerde bozkırlar yer almaktadır. İlçenin oksijen deposu olarak bilinen Karatepe ormanlık alanı, doğal bir yaşam alanı sunmaktadır.
 
Geri
Üst