- Konu Yazar
- #1
Çorak topraklar nedir?
Dr. Kadir Saltalı, çorak toprakların ekonomik olarak bitki gelişimini olumsuz yönde etkileyecek düzeyde olduğunu dile getirerek “Tuz ve sodyum içeren topraklara çorak toprak denir.Çorak toprak neden olur?
Çorak topraklar, orijinleriyle ilgili doğal faktörlere ek olarak, çoğunlukla insanların yanlış toprak ve su yönetimleri sonucunda oluşurlar. Uygun olmayan sulama yöntemlerinin kullanılması ve drenaj yetersizliği, tuzlu toprakların oluşumunda insan faktörünün önemini gösterir.Çorak topraklar nerede görülür?
Çorak topraklar nerede görülür?*Tuzlu Alkali ( Çorak Topraklar ) Kıyı bölgelerimizde ise Antalya – Serik arasında Burdur Acı göl civarında görülür.
Çorak toprak nerede bulunur?
Tuzlu Sodik (Çorak) Topraklar: Bu topraklar genellikle buharlaşmanın fazla olduğu ve drenaj problemi olan iklimlerde görülürler. Bunlarda % 15’den fazla sodyum bulunmaktadır. Bu toprakların il hudutları içindeki büyüklüğü 1.043 ha.dır.Killi toprağın özellikleri nelerdir?
Killi topraklar, kil bölümünün hakim olduğu topraklardır. İnce çaplı kil tanecikleri arasında kalan küçük gözeneklerde suyun ve havanın hareketi güçleşmiştir. Bu nedenle kil toprakları sıkı, ıslandıkları vakit havalanmaları çok güç, ısınmaları da o derece geç olan topraklardır. Genellikle süzek değillerdir.Killi toprak nasıl Yumusatılir?
Killi toprak nasıl Yumusatılir?Bu yüzden topraktaki kil oranının dengede tutulması gerekmektedir. Bu oranın dengeye getirilmesi için özel olarak üretilen toprak yumuşatıcı gübrelerin kullanılması önerilir. En etkili ve hızlı çözümdür. Sert toprağa takviye edilen bu özel gübreleme toprağın hızlı ve kolay bir şekilde yumuşamasını sağlayacaktır.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en falza olan ülke Ukrayna’dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.