AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Corak toprak da ne yetisir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çorak toprak da ne yetişir?​

Yozgat’ın Yerköy ilçesi Kumluca Köyünde kendisine ait 50 dönümlük kıraç tarlada su ve gübre kullanmadan domates, biber, salatalık, patlıcan, kabak, kavun ve karpuz gibi ürünler yetiştiren Halil Salmanlı isimli çiftçinin başarısı görenleri hayrete düşürüyor. 8-10 santimetre yarıkların oluştuğu toprakta ürünlerini bir …

Bitkiler toprakta bulunan hangi sudan en fazla yararlanırlar?​

Bitkiler toprakta bulunan hangi sudan en fazla yararlanırlar?
toprak parçacıklarının kapillar borucuklarında) yüzey gerilim gücü ile tutulan suya “kapillar su” adı verilir. Yerçekimi ile toprağın alt katlarına sızmaz, adhezyon gücü yerçekiminden fazla olduğu için. Bitkilerin en fazla yararlandığı sudur.

Kumlu toprak nasıl verimli hale getirilir?​

Kumlu topraklar ise, killi toprakların aksine, suyu hızla aşağılara geçirir, kök gelişimi için iyi, ıslakta dahi çamur olmaz, fakat geçirgenlik nedeniyle besinler yıkanır, toprak besin bakımından zayıflar, sık gübreleme ve sık sulama gerekir. İyi toprakta kil ve kum (mil) oranı denge içinde olması gerekir.

Kumlu toprakta domates yetişir mi?​

Kumlu toprakta domates yetişir mi?
Domates toprak isteği bakımından derin, su tutma özelliği iyi, humus ve besin maddelerince zengin, tınlı özellikteki toprakları sevmektedir. Kumlu topraklardan hafif killi topraklara kadar hemen hemen her toprak tipinde yetiştirilebilir. Domates ılık ve sıcak iklim sebzesidir. …
Toprak altında yetişen sebzeler nelerdir?​
Patates, havuç, turp, kereviz, pancar, şeker pancarı, tatlı patates, zencefil bunların hepsi toprak altında yetişen kök ya da gövdeler.

Kuru tarlaya ne ekilir?​

Kuru tarlaya ne ekilir?
Kuru tarım alanlarında serin iklim tahılları (başta buğday ve arpa), serin mevsim bakliyatlar (başta nohut ve mercimek), kurağa dayanıklı bazı endüstri bitkileri (haşhaş, aspir, kanola, yağ keteni, kimyon gibi) ile bazı yem bitkileri (fiğ, burçak, korunga gibi) yoğun olarak yetiştirilir.

Ekim ayında bahçeye ne ekilir?​

Bamya, fasulye, hıyar, kabak, karnabahar, lahana ve soğan tohumlarının ekimi yapılır. Kavun, karpuz tohumları dikilir. Enginarların dipleri açılarak bellenir, fazla sürgünleri ayıklanır. Fidelerin dikiminden 1-2 hafta sonra, birinci çapa yapılır.

Küçük saksılara ne ekilir?​

Küçük saksılara ne ekilir?
Saksıda yetişen sebzeler ve meyveler; Domates, salatalık, patlıcan, biber, soğan, sarımsak, ıspanak, bezelye, marul, fasulye, pırasa, havuç, turp, tere, maydanoz, semiz otu, dere otu, nane, fesleğen, çilek, kavun vb.

5 cm toprağın olusmasi kac yil surer?​

Tarıma elverişli 1 santimetre kalınlığında bir toprak tabakası, ortalama olarak 100 ile 1000 yıl arasında oluşur. Elbette 1 santimetre kalınlığında bir toprak tabakasında tarım yapılması mümkün değildir.

Bitkilerde transpirasyon oranı nasıl azaltılır?​

Bitkilerde transpirasyon oranı nasıl azaltılır?
Gutasyonla atılan su miktarları bazı bitkilerde çok büyük olabilmektedir. Yazın güneş battığında toprak hala sıcak olduğundan su absorpsiyonu aynı hızda devam etmektedir. Oysa hava serinlediği için transpirasyon daha az olmaktadır. Bu durumda bitki bünyesindeki suya bir basınç uygulanır ve gutasyon olur.
 
Yozgat’ın Yerköy ilçesi Kumluca Köyünde su ve gübre kullanmadan çeşitli ürünler yetiştiren Halil Salmanlı'nın başarısı gerçekten etkileyici. Kumlu topraklar genellikle suyun hızla aşağıya geçtiği ve besin maddelerinin yıkanma riski bulunan topraklardır. Bu nedenle kumlu toprakları verimli hale getirmek için sık gübreleme ve sık sulama gerekebilir. İyi bir kumlu toprakta kil ve kum oranı dengeli olmalıdır.

Domates genellikle derin, humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları tercih eder; ancak hemen hemen her tür toprakta yetiştirilebilir. Kumlu topraktan hafif killi toprağa kadar birçok farklı toprak tipinde domates yetiştirilebilir.

Toprak altında yetişen sebzeler arasında patates, havuç, turp, kereviz, pancar, şeker pancarı, tatlı patates ve zencefil gibi sebzeler bulunmaktadır.

Kuru tarım alanlarında genellikle serin iklim tahılları, serin mevsim bakliyatlar, kurağa dayanıklı endüstri bitkileri ve yem bitkileri yetiştirilir.

Ekim ayında bahçeye bamya, fasulye, hıyar, kabak, karnabahar, lahana, soğan tohumları ekilebilir. Kavun ve karpuz tohumları ise dikilebilir.

Küçük saksılara domates, salatalık, patlıcan, biber, soğan, sarımsak, ıspanak, bezelye, marul, fasulye vb. sebzeler ve meyveler ekilebilir.

Toprak oluşumu sürecinde, tarıma elverişli bir santimetre kalınlığındaki toprak tabakasının oluşması genellikle 100 ila 1000 yıl arasında sürebilir. Tabii ki, bu süreç boyunca tarım yapılması mümkün değildir.

Bitkilerde transpirasyon oranını azaltmak için bitkilerin su ihtiyacını güneşli ve sıcak saatler yerine serin ve hava nem oranının yüksek olduğu zamanlara denk getirmek önemlidir. Böylece bitkilerin su kaybı azalabilir ve daha verimli bir şekilde su kullanımı sağlanabilir.
 
Geri
Üst