- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 221.523
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Çöp şiş içinde ne var?
İzmir mutfağından yayıldığı söylenen çöp şiş, bonfile ve kuyruk yağı ile hazırlanan bir yemektir. İnce ince kesilen et ve yağ, şişlere dizildikten sonra ızgarada pişirilir. Genellikle odun ateşinde pişirilen çöp şiş, közlenmiş biber, domates ve pilav eşliğinde sunulur.Çöp şiş hangi yöreye aittir?
İzmir lezzetleri arasında belki ilk sıralarda yer alır çöp şiş. 140 yıllık demiryolu ardından da otobüs yolu güzergâhının yarattığı gereksinimden ortaya çıkan bu lezzet damaklarda yıllardır yerini alırken, İzmir, Aydın ve Denizli güzergâhı dışında aynı lezzetin pek kolay yakalanamaması ise birçok sebebe dayanıyor.Çöp şişe neden çöp şiş denir?
Trenin bacasından çıkan duman uzaktan görününce, etleri çubuklara takıp dört dakika pişirmeye ve trenin yolcularına ikram etmeye başlamışlar. Böylece ortaya çöp şiş adı verilen bu lezzet çıkmış.
Copsis neden olur?
Yemeğe adını veren şişler, sulak alanlarda ve göl kenarlarında yetişen kamışlardan elde ediliyor. İzmir’de de bu şişlere “kargı” denir. Bu kargılardan kesilen 15 – 20 santimlik ince çubuklara dizilen çok küçük doğranmış etlerin ve kuyruk yağının, odun kömürü ateşinde pişirilmesi ile hazırlanan yemeğe ise çöp şiş denir.
Çöp şiş için et nasıl terbiye edilir?
Çöp Şiş Tarifinin Püf Noktası Etinizin daha yumuşak olmasını istiyorsanız ön marinasyon yapabilirsiniz. Derin bir kapta 1 su bardağı süt, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz ve dilediğiniz baharatları ekleyin. Yaklaşık 3 saat kadar bu marinasyonun içerisinde bekletin.Evde çöp şiş kuşbaşı nasıl yapılır?
Kuşbaşı etlerin üzerine 1 çay bardağı zeytinyağ dökün. Ardından tuz, az miktarlarda kimyon, kırmızı toz biber ve kekik serpiştirin. 3 adet arpacık soğan ve 2 diş sarımsağın kabuğunu soyun. Kendi aralarında iki üç parçaya kesip, etlerin üzerine koyun.Lokum gibi kuzu şiş nasıl yapılır?
Kuyruk eti kullanacaksanız onları da doğrayın. Eti tekrar bir karıştırma kabına alın salça, sarımsak toz biber, pul biber, zeytinyağ tuz ve karabiberini ekleyin. Ardından şişlere kuzu etlerini, aralara da kuyruk eti gelecek şekilde dizin. Bir berbeküde veya demir döküm tavada arkalı önlü kızartın ve servis yapın.
Kuzunun neresinden ne olur?
Kuzu Eti Pişirme Önerileri
Bonfileleri küçük kuşbaşı şeklinde doğrayın. Süt, zeytinyağı ve baharatları derin bir kasede karıştırın. Etleri bu sosa yatırıp 1-2 saat kadar dinlendirin. Ardından etleri ve aynı şekilde doğradığınız kuyruk yağını kargılara aralık kalmayacak şekilde dizin.