- Konu Yazar
- #1
Comte pozitivizmi nasıl formüle eder?
Auguste Comte, pozitivizm ile Tanrı kanunlarını ortadan kaldırarak, yerine doğa yasalarını koymuştur Comte, insanlığın geçmişten günümüze kat ettiği ilerlemenin varacağı son aşamanın pozitif toplum aşaması olduğunu belirterek bir insanlık dini oluşturmak istemiştir.Pozitivizmin şekillendirdiği bilimsel yaklaşımın özellikleri nelerdir?
Pozitivizmin şekillendirdiği bilimsel yaklaşımın özellikleri nelerdir?Pozitivizm, gerçekliğin insanlardan bağımsız olarak var olduğunu savunur. Nasıl ki yer çekimi yasası insan etkinliğine, davranışına bağlı değildir ve insanlar onu keşfetmeden önce de vardır. Toplumsal yasalar da tıpkı doğa yasaları gibi insan etkinliğinden bağımsız olarak var olurlar ve keşfedilmeyi beklerler.
Teolojik evre ne demek?
Teolojik evre: Fenomenlerin tanrısal ya da manevi nedenlerle açıklandığı evre insanların her şeyi din ile açıkladığı bu dönem ortaçağa kadar uzanır. Metafizik evre: Olayların oluşunun soyut kuvvetlerle açıklandığı dönem toplumsal olayların özgürlük eşitlik gibi soyut kavramlarla açıklanması 1789’a kadar sürmüştür.Sosyolojinin ilk adı nedir?
Sosyolojinin ilk adı nedir?İbn-iHaldun tarihte ilk defa sosyal hayatın objektif ve determinizme bağlı bir yorumunu yaparak, oradan genellemelere varmaya çalışmış ve dolayısıyle sosyoloji ilminin temellerini atmıştır. O, sosyoloji ilmine İlm-i Tabiat-i Umran adını vermiştir.
BİLİMSEL YAKLAŞIM. Gözlem, sınıflama, kavramsallaştırma ve yorumlamada daha sistematik, formal ve kesindir. Gözleme dayanarak konusunu oluşturan olay ve nesneleri (olguları) kavramak, tanımlamak ve sınıflandırmak üzere çözümleyerek, betimlemek, bilimin temel işlevleridir.
Pozitivist bilimsel paradigma nedir?
Pozitivist bilimsel paradigma nedir?Pozitivist paradigma, bilimsel araştırma da insan davranışlarını, olaylara ve olguları dış etkenlere bağlar. Sosyal bilimlere bakışı da doğa bilimlerindeki bireyden bağımsız neden -sonuçla ilişkilidir. Bilimsel araştırmanını nedenini de doğa yasalarını ortaya çıkarmak ve gözlemlemek olarak açıklar.
Bilim tarihi neden öğrenmeliyiz?
Tarihi öğrenmemiz sayesinde yaşadığımız vatanın nasıl kazanıldığını bilir ona göre atalarımızın yüzünü kara çıkarmamak için vatanımız adına daha büyük bir özveri ile çalışırız. Tarih; insanları bir arada tutmak için gerekli olan unsurların da öğrenildiği bir bilim dalıdır. İnsanların ortak paydasıdır.Teolojik dönem nedir felsefe?
Teolojik dönem nedir felsefe?1. teolojik aşama; bu dönem dünyanın başlangıcından 1300 yılına kadar geçen süreyi kapsamaktadır. bu aşamadaki temel düşünce fiziki, sosyal diğer bir deyişle doğadaki ve toplumdaki tüm olayların.