AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Compton olayi ne degismez?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Compton olayı ne değişmez?​

Saçılan fotonun, gelen fotona göre; Frekansı azalır. Dalga boyu artar. Hızı değişmez (c = sabit)

Compton saçılması neler değişir?​

Compton saçılması nedeniyle uzaydan, özellikle de Güneş’ten gelen yüksek enerjili X-ışınları ve Gama ışınları atmosferimizi geçemezler. Atmosferin üst noktalarındaki atomlarla karşılaşan bu yüksek enerjili fotonlar, atomların elektronlarına çarparak saçılmaya uğrarlar. Yüzeye yüksek enerjiye sahip fotonlar ulaşamaz.
Compton saçılması enerji korunur mu?
Compton olayında enerji korunur.
Compton saçılması neyi kanıtlar?
COMPTON OLAYI olayı etkisi parçacık dalga ikilemi arasında bu denet ışığın parçacık bir yapıda olduğunu ispatlıyor. Katıhal fiziği fizik sitesi einstein. Compton Olayı, 1922’de Compton tarafından incelendiği için onun adı ile anılmaktadır. Bu olay da ışığın tanecikli yapısını vurgulayan başka bir olaydır.

Compton olayı esnek mi?​

Compton saçılması, yüklü bir parçacık tarafından ışığın esnek olmayan saçılma tipinin bir örneğidir.

FotoElektrik olay ışığın dalga modeliyle neden açıklanamaz?​

1) Gelen ışığın frekansı metalin cinsıne bağlıdır.Eğer metalin cinsine göre belli bir değerin altında frekans ile (kesilim frekansının altında) ışık gönderilirse elektron yayınlanmaz.Bu durum FotoElektrik olayın, ışık şiddeti yeteri kadar yüksek olduğunda, her frekansta gerçekleşebileceğini söyleyen klasik fizikteki …
Compton olayı dalga mı tanecik mi?
O cevap da belliydi: dalga.
Compton etkisi ne demek?
“Compton Etkisi” veya “Compton Saçılması” bir elektronla etkileşime giren bir X-ışını (veya γ- ışını) fotonunun enerjisindeki azalma (dalga boyundaki artma) anlamına gelir. Dalga boyundaki bu artmaya Compton kayması ismi verilir. Bu etki ilk defa 1923 yılında Arthur Holly Compton tarafından gözlemlenmiştir.
Belirli bir eşik frekansına gelene kadar ne kadar şiddetli ışık tutulursa tutulsun hiç bir elektron kopmaz. Eğer frekans eşik değerinin üzerindeyse ışığın şiddeti ne kadar az olursa olsun elektron kopar. Fotoelektronun kinetik enerjisi ışığın frekansı ile doğru orantılıdır ve ışığın şiddetinden bağımsızdır.
Compton Saçılması Deneyi İç bölgeler daha sıkı şekilde birbirine bağlı olduğu için, foton nispeten serbest haldeki elektronlardan değil, atoma sımsıkı bağlı elektronlardan saçılır. Bu saçılma sonucunda, atoma sıkıca bağlı olan elektron hareket etmeyeceğinden, fotonun dalga boyunda ciddi bir değişim gözükmez.
Fotoelektrik olayı ışığın dalga modeli ile açıklanabilir mi?
Bu çelişkili sonuçlar dolayısıyla ışığın yapısı kuantum mekaniği gelişene kadar tam anlaşılamamıştır. Aslında iki taraf da haklıdır, ışık hem parçacık hem de dalga yapısına sahiptir. Buna ışığın dalga – parçacık ikiliği denir. Bizim yazımızın konusu olan fotoelektrik olay, ışığın parçacık karakteri ile gerçekleşir.
 
Geri
Üst