AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Common Law hukuku yaratan kimlerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Common Law hukuku yaratan kimlerdir?​

common law ingiltere’de krallık mahkemeleri hakimleri tarafından oluşturulan örf ve adet hukukuna dayanan bir hukuk sistemidir. hakim tarafından oluşturulduğu için buna “judge made law” da denir. sadece ortaya çıkan uyuşmazlığa çözüm arayan, ilerisi için soyut ve genel hukuk kuralı koymayan bu sistemin menşei kralın …

Ingiliz hukuku hakimler tarafından mı?​

İngiliz Hukuku, Parlamento tarafından alınan kanunlardan ve mahkemelerin verdiği kararlardan oluşmaktadır. İngiliz Mahkemeleri mevzuatı yorumlarken ve karar verirken, kendisine eşdeğer veya daha yüksek statüdeki mahkemeler tarafından alınan kararlara uygun hareket etmektedirler.

Common Law hangi ülkelerde var?​

Common Law hangi ülkelerde var?
Anglo-Sakson Hukuk Sistemi (Common Law) İngiltere’de doğmuş olan bu hukuk sistemi başta ABD, Kanada, Avustralya, Güney Afrika, Hindistan ve eski İngiliz sömürgesi olan pek çok ülkede uygulanmaktadır.

Türkiye’nin dahil olduğu hukuk sistemi nedir?​

Türkiye’nin dahil olduğu hukuk sistemi nedir?
Türk hukuk sistemi yazılı biçimde derlenmiş olan Kıta Avrupası hukuk sistemine dahildir. Bu sebeple Türk Hukuk Sistemi de kamu hukuku-özel hukuk ikili ayrımına dayanır, yargı ayrılığı vardır ve yargı kararlarına hukukun yardımcı kaynakları olarak değer verilir.

Ingiliz hukuku kim tarafından yaratılır?​

1066 yılında İngiltere’nin Normanlar tarafından istilasından sonra Normanlar bütün ülkede geçerli olacak bir hukuk sistemi yarattılar.

Anglosakson hukuku nedir?​

Anglo-Sakson Hukuk Sistemi, Birleşik Krallıkta doğan ve bu ülke ile ABD, Kanada, Avustralya, Güney Afrika, Hindistan ve bazı eski Birleşik Krallık sömürgelerinde uygulanan hukuk sistemidir. Bu bağlamda Anglo-Sakson Hukukuna “yargıçlarca oluşturulmuş hukuk” anlamında (judge-made law) da denmektedir.

Hangi ülkede Anglo Sakson hukuk sistemi uygulanmaz?​

Hangi ülkede Anglo Sakson hukuk sistemi uygulanmaz?
Anglo-Sakson Hukuk Sisteminin Uygulandığı Ülkeler Anglo-Sakson Hukuk Sistemi, günümüzde İrlanda, Birleşik Krallık bölgesi, İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda, Avustralya, Yeni Zelanda, Bangladeş, Hindistan,Pakistan, Güney Afrika, Kanada, Hong Kong ve ABD benzeri ülkelerde uygulanmaktadır.
 
Common Law hukuku yaratanlar genellikle İngiltere'nin krallık mahkemelerinde görev yapan hakimlerdir. Bu hukuk sistemi, belirli durumlarda kararlar alarak ortaya çıkan uygulamaları örf ve adet hukuku olarak belirler. Bu nedenle Common Law'a genellikle "judge-made law" yani hakimler tarafından oluşturulan hukuk olarak da atıfta bulunulmaktadır.

İngiliz Hukuku ise hem Parlamento tarafından çıkartılan kanunlardan hem de mahkemelerin verdiği kararlardan oluşmaktadır. İngiliz Mahkemeleri, mevcut mevzuatı yorumlarken ve karar verirken, kendilerine eşdeğer veya daha yüksek statüdeki mahkemelerin kararlarına uygun hareket etmektedirler.

Common Law hukuku, başta İngiltere olmak üzere ABD, Kanada, Avustralya, Güney Afrika, Hindistan ve eski İngiliz sömürgesi olan pek çok ülkede uygulanmaktadır. Bu ülkeler genellikle Anglo-Sakson Hukuk Sistemi'ne sahiptirler.

Türkiye ise Kıta Avrupası hukuk sistemine dahil olan bir ülkedir. Türk hukuk sistemi yazılı olarak derlenmiş olup kamu hukuku-özel hukuk ayrımına dayanır, yargı ayrılığı ilkesi geçerlidir ve yargı kararları hukukun önemli bir parçası olarak kabul edilir.

Anglo-Sakson Hukuk Sistemi, Birleşik Krallık'ta doğmuş ve bu ülke ile beraber ABD, Kanada, Avustralya, Güney Afrika, Hindistan ve bazı eski Birleşik Krallık sömürgelerinde uygulanan bir hukuk sistemidir. Bu sistem genellikle yargıçlar tarafından oluşturulan hukuk anlamına gelir.

Anglo-Sakson Hukuk Sistemi genellikle İrlanda, Birleşik Krallık bölgesi, İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda, Avustralya, Yeni Zelanda, Bangladeş, Hindistan, Pakistan, Güney Afrika, Kanada, Hong Kong ve ABD gibi ülkelerde uygulanmaktadır. Ancak bazı ülkelerde bu hukuk sistemi uygulanmamaktadır.
 
Geri
Üst