AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Comertlik İmtihanı

SoruCevap

Yeni Üye
Comertlik İmtihanı

Yemen hukumdarı, oldukca comert idi İhsanları her yere yayılmasına rağmen, Hatimi Tai’nin comertliğinden bahsedilmesine tahammul edemez Sarayında herkese buyuk bir ziyafet verir Zengin fakir herkes yer Halkın, (Hukumdarın ziyafeti ne kadar muhteşem oldu, neredeyse Hatime yaklaştı) dediğini duyunca, Hatim sağ kaldıkca, comertlikte birinci olmasına imkan olmadığını anlar, onu oldurtmeye karar verir Cok guclu bir genc bulup eline yirmi altın verir İşi bitirince de, yirmi altın daha vereceğini soyler

Genc, sora sora Tay kabilesine kadar gelir Guler yuzlu, kendisi gibi yiğit bir gencle karşılaşır Bu sevimli genc (Hoş geldin yiğit Cok yorgun olduğunu anlaşılıyor Bu gece misafirim ol!) diyerek evine goturur Gece, misafirine cok ikram ve ihsanda bulunur Sabah olunca, misafir gitmek isteyince, birkac gun daha kalmasını ısrar eder Misafir der ki:
Cok onemli bir işim var Bir an once gitmem gerekir

İyilik ve hizmet etmekten zevk duyduğu anlaşılan ev sahibi der ki:
İşin nedir, sana acaba bir yardımım dokunabilir mi? Ey asil kişi, sen cok comertsin, iyilik seversin, senden sır cıkmayacağı belli Hatim isimli birini arıyorum Acaba tanıyor musun?
Hatim ile ne işin var?

Misafir, nicin geldiğini anlatıp der ki:
Bu işte bana yardımcı olman mumkun mu?
Elbette mumkundur Yalnız bu iş pek kolay olmaz Dediklerime uyarsan tereyağından kıl cekmiş gibi zahmetsiz olur
Ne yapmam gerekir?
Hatim de senin gibi yiğit biridir Belki olduremezsin Ben sana onun yerini tarif edeyim Ancak olduremez de iş meydana cıkarsa, yerini soylediğim icin beni oldurebilir Bu bakımdan benim ellerimi, ayaklarımı bağla Zorla soylettiğin anlaşılsın

Misafir, ev sahibinin elini, kolunu, ayaklarını iyice bağladıktan sonra sorar:
Hatim nerede?
Hatim denilen kimse benim Madem benim başım senin işine yarayacak, ne diye onu vermiyeyim? Misafirin arzusunu yerine getirmek, gonlunu etmek benim en buyuk arzumdur Hemen oldur, kimse duymadan buradan git!

Genc, neye uğradığını şaşırır Hemen Hatimin ayaklarına kapanıp der ki:
Sana gul yaprağı ile vuran kalleştir N’olur beni bağışla!

Genc, helalleşip oradan ayrılıp hukumdarın huzuruna cıkar Olanları anlatır Hukumdar da, iyiliksever, comert olduğu icin hatasını anlayıp (Taşıma su ile değirmen donmez Comertlik mal ile değilmiş Hatimin comertliği yaratılışından, fıtratından, guzel huyundan ileri geliyormuş Sen verilen gorevi fazlasıyla yerine getirdin) diyerek yirmi yerine kırk altın verir

Geri