AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Colyak hastasi olan bir insan hangi besinlerden uzak kalmalidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çölyak hastası olan bir insan hangi besinlerden uzak kalmalıdır?​

Glutensiz diyet; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) tüketmemek anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez. Glutensiz diyet, çölyak hastalığı tedavisinin temel taşıdır.

Çölyaktan nasıl kurtulunur?​

Çölyak hastalığında şu anda tek tedavi yaşam boyu glütensiz diyettir.

Hangi Kuruyemişlerde gluten var?​

Hangi Kuruyemişlerde gluten var?
Tüm işlenmemiş, kabuklu kuru yemiş türleri yer fıstığı ay çekirdeği kabak çekirdeği badem (Paketlenenler ve işlenmiş olan, tuzlanan kuruyemişler gluten içermektedir).

Çölyak hastaları neden uzak durmalı?​

Çölyak hastaları neden uzak durmalı?
Çölyak hastalığının tedavisinde tek seçenek diyetten gluten içeren yiyeceklerin tamamen çıkarılmasıdır. Bunun için gluten içeren besinlerin bilinmesi gerekir. Buğday, arpa, çavdar ve bunlardan yapılmış bulgur, irmik, makarna, erişte, kek, börek gibi her türlü yiyecek gluten içerir.

Çölyak hastaları süt ve süt ürünleri tüketebilir mi?​

Buğday gluten açısından en yüksek besin grubu olsa da gluten toleransı olanların inek sütünde yer alan laktoza karşı da toleransları olabiliyor. Bu yüzden teşhis konulduktan sonra başlangıçta en az 2 ay kadar süt ve süt ürünlerinin de tüketilmemesi gerekiyor.

Çölyak hastalığı insanı öldürür mü?​

“Çölyak, çok ciddi, öldürücü bir hastalık. Eğer tanı konulamaz, tanı gecikirse ölüme yol açabilir. Tek çözüm yolu diyet.

Fındık gluten içerir mi?​

Fındık gluten içerir mi?
Gluten içermeyen ürünler arasında ise mısır, beyaz pirinç, soya, karabuğday, patates unu, keten tohumu, mercimek, fasulye, nohut, fındık, fıstık, badem, ceviz, meyveler, sebzeler, peynir, mandıra sütü, yoğurt, turşu, boza, sirke, nar suyu ve nar ekşisi sayabiliriz” diye konuştu.

Kuruyemis gluten içerir mi?​

Kuruyemis gluten içerir mi?
Kuruyemişler sonradan glutenle temas etmediği sürece çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebileceği gıdalar arasında gösterilmektedir. Tahıl tüketimi konusunda sorun yaşayan çölyak hastaları kuruyemiş tüketerek ihtiyacı olan besin değerlerini karşılayabilmektedir.

Çölyak hastaları hangi sütü içebilir?​

Süt ve süt ürünlerinde gluten var mı?​

Süt ve süt ürünleri glüten içermese de özellikle çölyak hastalarının bu ürünlere de oldukça dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü inek sütü içerisinde yer alan laktoz da vücudun tepki vermesine sebep olabiliyor.

Glutensiz kahvaltıda ne yenir?​

Glutensiz kahvaltıda ne yenir?
Kahvaltı: Glutensiz ekmek, çiğ sebze (buharda yapılabilir), beyaz peynir, 2 tane kuru erik. Öğle: Izgara balık, rokalı salata, mısır ekmeği. Akşam: Tavuk sote, pirinçli yayla çorbası, mevsim salatası.
 
Çölyak hastalarının hangi besinlerden uzak durması gerektiği hakkında detaylı bilgiler verilmiş. Glutensiz diyet, buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren gıdalardan uzak durmayı gerektirirken mısır, patates, pirinç, soya unu gibi besinleri tüketmelerinde sakınca yok. Ayrıca et, meyve ve sebzelerde gluten bulunmadığı için çölyak hastaları bu besinleri gönül rahatlığıyla tüketebilirler.

Çölyak hastalığından kurtulmanın tek yolu yaşam boyu glütensiz diyet uygulamaktır. Bu da buğday, arpa, çavdar gibi gluten içeren gıdalardan uzak durmayı içerir. Ayrıca kuruyemişler arasında yer fıstığı, ay çekirdeği gibi işlenmemiş olanlar gluten içermezken tuzlanmış, paketlenmiş olanların gluten içerebileceği belirtilmiş.

Çölyak hastalarının gluten içeren besinlerden uzak durmasının nedeni, tedavinin temel taşının glütensiz diyet olduğu ve glutenin hastalığı tetikleyebileceği gerçeğidir. Buğday, arpa, çavdar gibi besinlerin çölyak hastaları için zararlı olduğu vurgulanmış.

Çölyak hastalarının süt ve süt ürünleri tüketimi konusunda dikkatli olmaları gerektiği belirtilmiş. Laktoza karşı toleransları olabileceğinden teşhis konulduktan sonra en az 2 ay boyunca süt ürünlerinden kaçınılması tavsiye edilmiş.

Çölyak hastalığı ölümcül olabilen ciddi bir hastalık olduğu için teşhis konulması ve tedavi edilmesi önemli. Tek çözümün glütensiz diyet olduğu vurgulanmış.

Fındık gluten içermezken, diğer gluten içermeyen besinler arasında mısır, pirinç, soya, karabuğday, patates unu, keten tohumu, mercimek gibi alternatifler sıralanmış.

Kuruyemişlerin gluten içermediği belirtilmiş ve çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebileceği ifade edilmiştir.

Son olarak, glutensiz kahvaltı önerileri de paylaşılmış. Kahvaltıda glutensiz ekmek, çiğ sebze, beyaz peynir ve kuru erik gibi besinlerin tüketilebileceği önerilmiştir. Öğle ve akşam yemekleri için de glutensiz seçenekler verilmiştir. Bu bilgiler çölyak hastalarının sağlıklı bir şekilde beslenmelerine yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst