AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Colyak hastaligi tanisi nasil konulur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.658
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çölyak hastalığı tanısı nasıl konulur?​

Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi önemlidir. Teşhis yöntemlerinden kan testleri serolojik özel testler (AGA, EMA) ile ön tanı konmakta ancak kesin tanı ince bağırsak biyopsisi ile konmaktadır.

Çölyak hastalığı bebeklerde olur mu?​

Çölyak hastalığı bebeklerde olur mu?
Gluten alerjisi olarak da adlandırılabilen bu hastalık, bebeklerde ve çocuklarda daha sık görülmektedir. Bebeklerde çölyak hastalığı erken tespit edilir ise, glüten diyeti ile hastalığın vücutta yaratacağı olumsuz etkiler azaltılabilir.

Çölyak hastalığı için hangi doktora gitmeli?​

Çölyak hastalığı için hangi doktora gitmeli?
Gluten hassasiyeti yaşayan kişiler hastanelerin gastroenteroloji bölümüne gitmelidir. Çölyak dışı gluten hassasiyeti, kan testi ya da biyopsi ile kesin olarak teşhis edilemez.

Çölyak tedavi edilebilir mi?​

Hastalığın tedavisi yoktur ve glüten içeren gıdalar kesildiğinde bağırsaktaki zarar önlenir ve şikayetler yok olur. Toplumda her 100 kişiden 1’inde görülen bu hastalığın görülme ihtimali, ailede çölyak hikayesi varsa 10 katına kadar artar.

Çölyak hastası olduğumu nasıl anlarım?​

Çölyak hastası olduğumu nasıl anlarım?
Hastalığın teşhisinde bazı kan testleri istenir. Kan testlerinin pozitif çıkması ile ince bağırsak biyopsisi yapılarak kesin tanı konur. Çölyak hastalığının anlaşılması için hastanede Glutene Duyarlı Enteropati Testi adı verilen test yapılır. Tedavi ise glutensiz sıkı bir diyet yapılmasıdır.

Bebeklerde çölyak ne zaman ortaya çıkar?​

Bebeklerde çölyak ne zaman ortaya çıkar?
Çölyak Hastalığının Çeşitleri Ek gıdaya geçişle birlikte gluten alımında artış olacağı için bu süreçteki 6-12 aylık bebeklerde çölyak belirtileri gözlemlenebilir.
Çölyak hastalığı hangi testle anlaşılır?​
Doku Transglutaminaz Antikorları (tTG-IgA) – tTG-IgA testi, glüten içeren bir diyeti olan çölyak hastalığı olan hastaların yaklaşık% 98’inde pozitif olacaktır. Buna testin duyarlılığı denir. Aynı test çölyak hastalığı olmayan sağlıklı kişilerin yaklaşık% 95’inde negatif çıkacaktır. Buna testin özgüllüğü denir.

Aga IgA nedir?​

Aga IgA nedir?
Doku Transglutaminaz Antikoru (tTG), IgA: Doku transglutaminazı belli bazı proteinlerin çapraz bağlantılarından sorumlu bir enzimdir. Bu otoantikorun adında “doku” sözcüğü olmasına rağmen otoantikor kanda bulunduğu için doku değil kan testidir. Az sayıda laboratuvar IgG anti-tTg testi yapmaktadır.

Çölyak hastalığı tamamen geçer mi?​

Çölyak hastalığı tamamen geçer mi?
Bu sebeple çölyak hastalığı genetik bir hastalık olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra çölyak hastalığı kalıcı bir hastalıktır. Ne yazık ki henüz bu hastalığa kalıcı bir çözüm bulunamamıştır. Günümüz itibariyle çölyak hastalığının tedavisi yalnızca glutensiz diyettir.

Çölyak nasıl iyileşir?​

Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir. Çölyak hastaları, buğday, arpa, çavdar, yulaflı gıdalar tüketmedikleri gibi ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelidirler.
 
Çölyak hastalığının teşhis edilmesi ve tedavi süreçleri oldukça önemlidir.

Çölyak hastalığının tanısını koymak için öncelikle kan testleri yapılır. Serolojik testler (AGA, EMA gibi) ile bir ön tanı konabilir. Ancak kesin tanı için ince bağırsak biyopsisi yapılması gerekmektedir. Biyopsi sonucunda ince bağırsağın gluten tarafından oluşturulan zararı tespit edilerek çölyak hastalığı teşhisi kesinleştirilir.

Çölyak hastalığı her yaş grubunda görülebilmekle birlikte bebeklerde ve çocuklarda daha sık rastlanır. Özellikle erken yaşta teşhis konulması, hastalığın ilerlemesini engelleyerek olumsuz etkilerini azaltabilir.

Çölyak hastalığı tanısı için gastroenteroloji bölümüne gitmek uygun olacaktır. Gluten hassasiyeti yaşayan kişilerin bu doktora görünerek testlerini yaptırması önemlidir.

Çölyak hastalığı ne yazık ki tam olarak tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Ancak hastalar, gluten içeren gıdalardan uzak durarak hastalığın neden olduğu bağırsak hasarını önleyebilirler.

Çölyak hastalığının belirtilerini anlamak için kan testleri önemlidir. Pozitif sonuçlar alınması halinde ince bağırsak biyopsisi yapılabilir. Ayrıca hastanede Glutene Duyarlı Enteropati Testi de yapılabilir.

Bebeklerde çölyak hastalığı genellikle 6-12 aylıkken ek gıdaların başlanmasıyla belirtiler gösterebilir.

Çölyak hastalığının tanısında kullanılan testlerden biri Doku Transglutaminaz Antikorları (tTG-IgA) testidir. Bu test çoğu durumda çölyak hastalığını doğru şekilde tespit edebilir.

Çölyak hastalığı için tedavi ömür boyu süren glutensiz bir diyet gerektirir. Bu hastalık genetik olduğundan kalıcıdır ve şu an için tam anlamıyla tedavisi bulunmamaktadır. Hastaların buğday, arpa, çavdar ve yulaf içeren gıdalardan kaçınması gerekmektedir. Hazır gıdaların içeriğine dikkat edilmesi de önemlidir.
 
Geri
Üst