Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Colyak hastaligi nasil belli olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çölyak hastalığı nasıl belli olur?​

Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır.

Çölyak hastalığının sebebi nedir?​

Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adlı proteine karşı aşırı duyarlılık sonucu gelişen bir ince bağırsak hastalığıdır. Bu hastalıkta ince bağırsak hücreleri zarar görür ve besin emilimi bozulur. Bunun sonucunda diğer organların fonksiyonlarında da bozukluklar olur.
Çölyak hastalığı tehlikeli bir hastalık mıdır?
“Çölyak, çok ciddi, öldürücü bir hastalık. Eğer tanı konulamaz, tanı gecikirse ölüme yol açabilir. Tek çözüm yolu diyet. Ve bugünkü bilgilerimizle çölyaklıların tek tedavi yöntemi glutensiz diyet ve bu diyetin ömür boyu sürdürülmesi.
Çölyak hastalığı hangi tahlille belli olur?
Çölyak hastalığının teşhis edilmesi için, kanda çölyak hastalığına özgü antikorların varlığı araştırmak gerekir. Genellikle doku transglutaminaz antikoru IgA ya da anti-endomisyum antikoru IgA testi kullanılır. Bunların dışında doktorunuz gerekli gördüğü takdirde başka kan testleri isteyebilir.

Çölyak hastalığı evde nasıl test edilir?​

Ev tipi çölyak testi için parmaktan bir damla kan alınıyor. İçinde sıvı karışım bulunan tüpün içine konuyor. Kan sıvıyla iyice karışana kadar tüp çalkalanıyor. Tüpün içinde karışan ve kan nedeniyle rengi koyulaşan sıvı, test kartuşunun üstündeki hazneye damlatılıyor.

Çölyak hastalığı hangi vitamin eksikliğinden oluşur?​

Çölyak hastalığında, malabsorbsiyona bağlı folat ve vitamin B12 eksikliği sık gelişir. Bu vitaminlerin eksiklikleri hiperhomosisteinemiye neden olabilir.
Çölyak hastalığı ilerlerse ne olur?
Tedavi Edilemezse Çölyak Hastalığının Riskleri Nelerdir? Malabsorbsiyon, Büyüme geriliği, Hipokrommikrositer anemi, Megoblastik anemi, Kalsiyum ve K vitamini eksikliği, Otoimmün hastalıkların prevelansında artı, Osteoporoz, Kısırlık, düşük, Depresyon, Lenfoma, Kalın ve ince bagırsak kanserleri riskler arasındadır.
Çölyak kansere dönüşür mu?
Yapılan araştırmalara göre çölyak hastalarında sindirim sistemi (yemek borusu-mide-bağırsak sisteminde) ve sindirim sistemindeki lenfatik sistemde (intestinal lenfoma) tümör ve kanserlerin görülme sıklığı artmış olarak bulunmuştur.

Çölyak için hangi değere bakılır?​

Anti Gliadin IgG – IgA Normal Değerleri (Referans aralığı): 20 – 30 ünite arası zayıf pozitif olarak kabul edilir. >30 ünite olması pozitif kabul edilir. Gliadine karşı hassasiyet (alerji) olduğunu düşündürür. Sonucun pozitif olması çölyak hastalığını destekler.

Çölyak hastalığı testi sağlık ocağında yapılır mı?​

Çölyak olabileceğimi düşünüyorum hangi bölüme danışmalıyım; her hastanede teşhis konur mu? Dahiliye veya aile hekimine başvurabilirsiniz. Bu konuda mutlaka bir gastroenterolog bulmak zorunda değilsiniz. Yapılacak testler basit ve yaygın bulunmaktadır.
 
Geri
Üst