AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Colyak hastalarina neler yasak?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.273
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Çölyak hastalarına neler yasak?​

Glutensiz diyet; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) tüketmemek anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez. Glutensiz diyet, çölyak hastalığı tedavisinin temel taşıdır.
Çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti olanların, glutensiz diyet yapmaları gereklidir. Glutensiz diyet ise; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) uzak durmak anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.

Çölyak hastalığı ne yiyemez?​

Çölyak hastalığı ne yiyemez?

Çölyak hastaları hangi tatlıları yiyebilir?​

Çölyak hastaları hangi tatlıları yiyebilir?
Glutenden Uzak Duranların Yeni Favorisi Olacak 10 Glutensiz Tatlı Tarifi
- Glutensiz Kek Tarifi.
- Muzlu Glutensiz Kek Tarifi.
- Bademli Lokmalık Kurabiye Tarifi.
- Kinoalı Çikolatalı Kurabiye.
- Muzlu İncirli Kurabiye Tarifi.
- Üç Malzemeli Şekersiz Kurabiye Tarifi.
- Cevizli Glutensiz Brownie Tarifi.
- Pirinç Unlu Muhallebi Tarifi.

Çölyak hastaları ekmek yerine ne yer?​

Çölyak hastaları Glütensiz Ekmek, glütensiz kek ya da glüten içermeyen yiyecekleri tüketiyor. Çölyak hastalarının, glüten hassasiyeti olan kişilerin ve glütensiz beslenen kişilerin ekmeği nohut unu, Hindistan cevizi unu, badem unu ya da karabuğday unu gibi unlar kullanılarak yapılan yiyecekler, sebze ve meyveler.

Çölyak hastaları hangi çorba içebilir?​

Çölyak hastaları hangi çorba içebilir?
Baklagil çorbaları iftar için iyi bir alternatif. Çünkü unlu çorbalar glüten içermekte. İftarda, özellikle mercimek çorbası iyi bir alternatif.

Çölyak hastaları ne yer ne içer?​

Çölyak hastaları ne yer ne içer?
Çölyak hastaları et, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta, kuru baklagiller, pirinç, mısır, meyve ve sebzeleri tüketebilir. Ancak bu besinlerin pişirme sırasında gluten içeren besinlerle karıştırılmaması veya temas etmemesi sağlanmalıdır.
Hangi çikolatada gluten yok?​
Glütensiz Çikolata Markaları: Elit şemsiye çikolata, çakıl taşı çikolata, Gourmet Collection Truffle Mix (pakette “gluten içerir” ibaresi bulunmayanlar) Tadelle Gol çikolata kaplı fındık draje. Green Dream çikolata. Kinder Surprise , Kinder Chocolate, Kinder Chocolate Maxi.

Glutensiz tatlı nerede satılır?​

Glutensiz tatlı nerede satılır?
İstanbul’da Glutensiz ve Şekersiz Tatlı Bulabileceğiniz Mekanlar
- Vi Healthy Living, Topağacı
- Gabfoods, Kuruçeşme.
- Taze Mutfak, Maslak.
- Pattis, Moda.
- Bi Nevi Deli, Etiler.
- Cup of Joy.
- Art Cafe, Levent & Çiftehavuzlar.
- Healin, Teşvikiye.

Çölyak testi kaç para?​

Çölyak testi kaç para?
türkiye’de de temin edebileceğiniz en yaygın test markası biocard. 50 liraya alabileceğiniz bu test için 70-80 lira talep eden satıcılara itibar etmeyiniz. test gününde gluten yüklemesi yapmakta fayda var.

Çölyak hastaları hazır çorba içebilir mi?​

Riskli olan besinler Sirke, ketçap, mayonez, çikolata, gofret, şekerleme, patates cipsi, patlamış pirinç, hazır çorba, kremalar, puding, sakız, dondurma, soslu kuruyemişler, hazır milkchshake, çeşniler, hazır soslar, soya sosu, kabartma tozu, rokfor peyniri ve şarküteri ürünlerinin içerisinde gluten bulunabilmektedir.

Çölyak hastaları mercimek çorbası içebilir mi?​

Çölyak hastaları mercimek çorbası içebilir mi?
Diyetisyen Deniz Zünbülcan, glüten içeren besinleri tüketemeyen çölyak hastalarının ramazan ayı boyunca beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek, iftarda baklagil çorbaları tüketmelerini tavsiye etti.
 
Çölyak hastalığı olan bireyler için önemli olan beslenme konusunda detaylı bilgiler verilmiş. Çölyak hastalarının hangi gıdalardan uzak durmaları gerektiği, hangi tatlıları tüketebilecekleri, ekmek yerine ne yiyebilecekleri, hangi çorbaları içebilecekleri ve genel olarak hangi besinleri tüketebilecekleri hakkında bilgiler verilmiş.

Çölyak hastalığı gluten içeren buğday, çavdar, arpa ve yulaf gibi gıdalardan kaçınmayı gerektirir. Buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren gıdalardan uzak durulmalıdır. Bunun yerine mısır, patates, pirinç, soya unu gibi zararsız gıdalar tercih edilmelidir. Et, meyve ve sebzeler gluten içermez ve bu gıdalar güvenle tüketilebilir.

Çölyak hastaları için tatlı seçenekleri arasında glutensiz kekler, bademli lokmalık kurabiyeler, kinoalı çikolatalı kurabiyeler, muzlu incirli kurabiyeler gibi tarifler bulunmaktadır. Bu tariflerle çölyak hastaları sağlıklı ve lezzetli tatlılar tüketebilirler.

Ekmek yerine çölyak hastaları nohut unu, Hindistan cevizi unu, badem unu veya karabuğday unu gibi glutensiz unlarla yapılan alternatifleri tercih edebilirler. Ayrıca sebzeler ve meyveler de sağlıklı bir seçenek olabilir.

Çölyak hastaları çorba tercih ederken unlu çorbalar yerine baklagil çorbalarını tercih edebilirler. Özellikle mercimek çorbası çölyak hastaları için iyi bir alternatif olabilir.

Ayrıca çikolata seçerken glütensiz çikolata markaları tercih edilebilir. Bazı glütensiz çikolata markaları arasında Elit, Gourmet Collection Truffle Mix, Tadelle Gol gibi markalar bulunmaktadır.

Son olarak çölyak hastalarının beslenmesinde dikkat etmeleri gereken diğer konular arasında, hazır çorba, kremalar, puding, dondurma gibi ürünlerin içeriğinde gluten olabileceği ve bu ürünlerin tüketilirken dikkatli olunması gerektiği belirtilmiştir.
 
Geri
Üst