AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Colyak hastalari ne yemeli ne yememeli?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çölyak hastaları ne yemeli ne yememeli?​

Glutensiz diyet; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) tüketmemek anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez. Glutensiz diyet, çölyak hastalığı tedavisinin temel taşıdır.

Çölyaka hastalığı nedir?​

Çölyak hastalığı; besinlerdeki buğday, arpa ve çavdarda bulunan glüten adlı bir proteine karşı hassasiyet ile ortaya çıkar. Bir bağışıklık sistemi hastalığıdır ve her yaşta görülebilir. Özellikle ailesinde çölyak hastası olan çocuklarda görülme ihtimali fazladır, yani genetik geçiş önemli rol oynar.

Çölyak hastalığı sonradan olur mu?​

Çölyak hastalığı sonradan olur mu?
6. Çölyak hastalığı neden oluşur ve nasıl ortaya çıkar? Genetik bir hastalık olan çölyak hastalığı doğuştan gözlenmeyebilir. Stres, doğum, viral enfeksiyon, ameliyat gibi etkenlerle tetiklenerek hastalık aktif hale gelebilmektedir.

Çölyak hastaları ne yemeli?​

Çölyak hastaları ne yemeli?
Tüketilebilir besinler; Çölyak hastaları et, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta, kuru baklagiller, pirinç, mısır, meyve ve sebzeleri tüketebilir. Ancak bu besinlerin pişirme sırasında gluten içeren besinlerle karıştırılmaması veya temas etmemesi sağlanmalıdır.

Çölyak hastaları süt ürünleri yiyebilir mi?​

Buğday gluten açısından en yüksek besin grubu olsa da gluten toleransı olanların inek sütünde yer alan laktoza karşı da toleransları olabiliyor. Bu yüzden teşhis konulduktan sonra başlangıçta en az 2 ay kadar süt ve süt ürünlerinin de tüketilmemesi gerekiyor.

Çölyak hastalığı nasıl belli olur?​

Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır.

Çölyak hastalığı nasıl ortaya çıkar?​

Çölyak hastalığı nasıl ortaya çıkar?
Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Genellikle 1 yaşından sonra gluten içeren besinlerin tüketilmeye başlanması ile birlikte ilk belirtiler ortaya çıkar.
Çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti olanların, glutensiz diyet yapmaları gereklidir. Glutensiz diyet ise; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) uzak durmak anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.

Çölyak hastalarına ne ikram edilir?​

Çölyak hastalarına ne ikram edilir?
Gluten içeren buğday, çavdar, arpa gibi gıdalardan hazırlanan besinlerin tüketime son verilir. Bu ürünlerin yerine soya unu, patates, mısır ve pirinçten hazırlanan un ve besinler tüketilebilir. Yumurta, et gibi protein içeren besinler ve sıfır gluten içeren sebze ve meyveler rahatlıkla diyet listesine eklenebilir.

Çölyak hastaları buğday yerse ne olur?​

Çölyak hastalığına sahip kişiler gluten içeren herhangi bir gıda yediklerinde, ince bağırsak zarında bulunan ve “villi” olarak adlandırılan, çıkıntılar kaybolur. Bu durum ince bağırsağın zarar görmesine ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.

Çölyak hastaları kahvaltıda ne yemeli?​

Çölyak hastaları kahvaltıda da gluten içermeyen besinler yemek zorundadırlar. Bu besinler zeytin, süt, yumurta, bal, peynir, yoğurt, tereyağıdır.

Çölyak hastası yanlışlıkla gluten yerse ne yapmalı?​

Çölyak hastası yanlışlıkla gluten yerse ne yapmalı?
Yanlışlıkla gluten aldığınızı fark ederseniz mümkün olan en kısa sürede iyileşmek için uygulamanız gereken bazı adımlar vardır: Bol su için: Su içmek vücudunuzun hidrat dengesi için çok önemlidir.

Çölyak hastaları maden suyu içebilir mi?​

Çölyak hastaları maden suyu içebilir mi?
Çölyak hastaları için ciddi bir risk teşkil etmese de kilo bakımından zararlı olan gazlı içeceklerin tüketilmemesi gerekir.

Çölyak hastaları helva yiyebilir mi?​

Gluten İçermeyen Markalar Metin (yaz helvasi hariç). Tunas Tahinli Sade, Tahinli Kakaolu, Antep Fıstıklı Tahinli Helvası, Uzungil (Saray Helvasi hariç.)

Mercimek çorbası glüten içerir mi?​

Kırmızı, yeşil ve sarı mercimek dahil hiçbir mercimek türünde gluten bulunmaz. Mercimek bir tür bakliyattır, tahıl değildir, glüten ise genellikle tahıl ürünlerinde bulunur. Bu nedenle mercimek glüten içermez.

Glutensiz domates çorbası nasıl yapılır?​

Glutensiz domates çorbası nasıl yapılır?
Yağı pirinç unu ile hafif ateşte çevirip üzerine azar azar süt ilave edin. Pürtüksüz bir bulamaç olmalıdır. Önceden rendelediğiniz domatesleri ve tuzu ilave edip karıştırmaya devam edin. 5 bardak suyu da ekleyip çorba hafifçe koyulaşana kadar karıştırın. 5 dakika kadar kaynatıp kapatın.
 
Çölyak hastalığı hakkında detaylı bilgiler verilmiş. Glutensiz diyetin önemi vurgulanmış ve hangi besinlerin tüketilebileceği belirtilmiş. Çölyak hastalarının hangi besinleri yiyebileceği, nasıl belli olabileceği ve nasıl tedavi edilebileceği konularına da değinilmiş.

Çölyak hastalığı genetik bir hastalık olup, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllardaki gluten proteinine karşı vücudun verdiği anormal yanıt sonucu ortaya çıkar. Belirtileri genellikle karın ağrısı, ishal, iştahsızlık gibi unsurlarla ortaya çıkar.

Çölyak hastaları için gluten içermeyen besinler tercih edilmeli ve gluten içeren gıdalardan uzak durulmalıdır. İnek sütündeki laktoza karşı toleranslarının da olabileceği belirtilmiş. Çölyak hastalarına gluten içeren gıdalar yediklerinde ince bağırsaktaki villi olarak adlandırılan yapıların zarar görebileceği ve bağışıklık sistemini zayıflatabileceği vurgulanmış.

Mercimek çorbası gluten içermediği için çölyak hastaları için uygun bir tercih olabilirken, glutensiz domates çorbasının nasıl yapılabileceği de anlatılmış. Ayrıca, çölyak hastalarının yanlışlıkla gluten tüketmeleri durumunda neler yapmaları gerektiği de belirtilmiştir.
 
Geri
Üst