- Konu Yazar
- #1
Çöküntü ovaları nasıl oluşur?
Çöküntü (Tektonik) ovaları Yerkabuğu hareketleri sonucu yükseltiler arasında çukurda kalan yada çöken sahaların zamanla alüvyonlarla dolmasıyla oluşmuşlardır. Konya ovası, Kayseri ovası, Bolu ovası, Düzce ovası, Niksar ovası, Erzurum ovası, Merzifon ovası,…Çukurova karstik mi?
Çukurova delta ovası, Türkiye’nin en büyük delta ovasıdır. B) Karstik ovalar nedir? Kalkerli toprakların erimesi sonucunda oluşan ve tamamı Akdeniz bölgesinde bulunan ovalara Karstik Ovalar denir. Karstik ovaların diğer adına Polye Ovaları denir.Ülkemizde en tipik örneklerine Uludağ’ın eteklerinde, Sultan dağlarının Akşehir ovasına bakan yamaçları önünde, Ege bölgesinde İzmir Körfezinin güneyinde Narlıdere, Kızılbahçe arasında kalan sahada Marmara bölge- sinde İstanbul şehri doğusunda Bostancı, Maltepe, Kartal arasında kalan sahalarda rastlanır.
Ergene ovası hangi yöndedir?
Ergene ovası hangi yöndedir?Trakya bölgesinde, Ergene havzası içinde bulunan Tekirdağ Çerkezköy’den başlayıp batıya doğru Kırklareli’ne bağlı Ahmetbey, Lüleburgaz, Babaeski ilçeleri ovaya yayılmıştır. Doğu batı uzantısı 283 km. olup, ova alanı 17.323 km2’dir.
Çukurova tektonik bir ova mı?
Çukurova tektonik bir ova mı?Bölgedeki tektonik ovalar İSE Kahramanmaraş ve Amik Ovasıdır. Seyhan ve Ceyhan ovaları da Çukurova’nın büyük kısmını oluşturur. Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgede Kınık, Kumluca Söğüt ve Antalya ovaları da bulunuyor. İç Anadolu bölgesi de yüksekliği en az olan bölgelerden biridir.
Çukurova iç ova mı?
Çukurova, tarihi adıyla Cilicia Pedias; Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay illerini içine alan Güney Anadoludaki coğrafi, ekonomik ve kültürel bir bölgedir.Türkiyede kaç tane su havzası var?
Türkiye, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (eski adıyla Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü) hazırlanan çalışmalar sonrasında 26 adet büyük ölçekli hidrolojik havzaya ayrılmıştır.Ova, akarsuların taşıdığı alüvyonların birikmesiyle ortaya çıkan az engebeli düzlüklerdir. Bu düzlüklerin eğimi azdır ve deniz seviyesinden yüksekte yer alabilir. Ovalar, yapı olarak platolara benzer. Ancak, platolara göre daha çok çukurlukta kalmışlardır.