- Konu Yazar
- #1
Çoklu zeka türleri nelerdir?
O halde, Gardner’ın (1993a, 1993b, 1999) ortaya atmış olduğu bu sekiz zekâ alanının isimleri şu şekilde sıralanabilir:- Sözel/Dilsel Zekâ
- Mantıksal/Matematiksel Zekâ
- Görsel/Uzamsal Zekâ
- Bedensel/Kinestetik Zekâ
- Müziksel/Ritmik Zekâ
- Sosyal/Bireyler arası Zekâ
- Kişisel/Özedönük Zekâ
- Doğa/Doğacı Zekâ
Çoklu Zeka Kuramı nelerdir?
Çoklu zekâ kuramı 1983 yılında Howard Gardner tarafından zekâyı tek ve baskın bir yetenek olarak görmekten ziyade, çeşitli ve özel boyutlardan oluştuğunu öneren bir modeldir. Gardner bilişsel yeteneklerin geniş bir yelpazeden oluştuğunu ve aralarında sadece çok zayıf bir korelasyonun bulunduğunu savunmaktadır.3 katmanlı zeka kuramı nedir?
3 katmanlı zeka kuramı nedir?Carroll’un üç katmanlı/tabakalı kuramı, insanın bilişsel becerilerini üç hiyerarşik katmanla açıklamaktadır: 1. katman, dar beceriler; 2. katman, geniş beceriler ve 3. katman genel zeka ya da G. Geniş beceri alanında birçok beceriyi içerirken, 70 dar beceri olduğunu belirtir. Bu beceriler testlerle değerlendirilebilir.
Sayısal zeka ne demek?
Sayısal zekâ; detaylı ve kapsamlı düşünebilme, analiz etme, mantıksal değerlendirme ve matematiksel (sayısal) problemlerin çözümünü sağlayan zekânın bir tür yeteneğidir. Sayısal zekâya sahip bireyler, olayları mantıksal çerçevede kolayca değerlendirebilir ve çözüm geliştirebilirler.Sayısal zeka genetik mi?
Çevre ve Beyin İlişkisi Yani bir araştırmaya göre zekânın genetik etkisi % 75 iken çevrenin etkisi ise % 25 olarak açıklanırken başka bir araştırma da bunun yaşa göre değiştiğini vurguluyor. Yani küçük yaşlarda genetik etki % 20’lerde gençlerde % 40 olurken orta yaşlarda ise % 60 olarak değişiyor.Üç aşamalı zeka kuramı nedir?
Üç aşamalı zeka kuramı nedir?Başarılı zekayı oluşturan üç yetenek analitik, yaratıcı ve uygulamalı yeteneklerdir. Bu üç yeteneğin dengeli kullanımı başarılı zeka kuramının temelinde yer almaktadır. Üç ayaklı öğretim olarak da değerlendirilen başarılı zeka kuramı ile öğretimin değerlendirme aşamaları da açıklanmaktadır.