Cok sozcugu sifat olur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
125.705
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Çok sözcüğü sıfat olur mu?​

Yalın ya da birleşik sıfat yapısındaki başlıca belirsizlik sıfatları şunlardır: “az, çok, az buçuk, başka, bazı, belli başlı, bir, biraz, birçok, birkaç, bir hayli, birtakım, bir sürü, bir yığın, bunca, bütün, tüm, çok, çoğu, fazla, her, herhangi bir, hiç, hiçbir, hudutsuz, kaç, kimi, nice, sınırsız, yığın yığın …”

Sıfatlar çekim eki alabilir mi?
Sıfatlar isim çekim eki almaz. Alırsa ya adlaşmış sıfat yani ad olur ya da zamir olur.

Adlaşma ne demek?​

Niteleme sıfatları, çekim eki alarak veya almadan, niteledikleri ismin yerine geçecek şekilde kullanılabilir. Bu sözcüklere “adlaşmış sıfat” denir.
Hangisi sıfat yapmak üzere adlara getirilen ektir?
Adlardan sıfat yapan -lı ve -sız ekleriyle kurulmuş bazı sıfat- ların -lıca, -sızca biçiminde zarfları da var.

Çok zarf mı sıfat mı?​

Miktar veya nicelik zarfları; fiilleri,zarfları, fiilimsileri ve sıfatları miktar, derece, ölçü bakımından etkileyen ve sınırlayan zarflardır. Biraz, fazla, çok, daha, en, pek, az gibi kelimeler miktar zarflarına örnek olarak verilebilir.
Birçok kelimesi ne sıfatıdır?
B-1) Belgisiz Sıfatlar: İsimleri sayı ve miktar bakımından net olarak belirleyen sıfatlardır. Birkaç, bir, birçok, çoğu, kimi, bazı, bütün, başka, birtakım, hiçbir, her, herhangi gibi belirsizlik anlamı bulunan kelimelerden oluşan sıfatlardır.

Unvan sıfatı ne demek?​

Kişilerin mesleklerini, cinsiyetlerini, makamlarını, lakaplarını belirten sıfatlara unvan sıfatları denir. Bu sıfatlar sadece insan isimlerini niteler. Bazen isimden önce, bazen sonra gelir: İsmet Bey, Teğmen Kasım, Ali Amca, Hasan Paşa, Ahmet Reis, Doktor Malik, Ayşe Hanım, Çolak Nebi, Öğretmen Harun…
Nispet I’SI ne anlama gelir?
Nispet i’si denen bir ek var, Arapça kökenli kelimelerin sonuna geliyor ve ona aidiyet veriyor. Türkçede bazen “-sel, -sal” ekiyle karşılanıyor. Hukuki – hukuksal, bedenî – bedensel, tarihî – tarihsel gibi. Ama örneğin “hakiki” kelimesini bu ekle tamamlayamıyoruz onun yerine gerçek diyoruz.

Çok zarf mı?​

Daha fazla zarf mı?
Fiillerin, fiilimsilerin, sıfatların ya da başka zarfların anlamlarını ölçü yönünden tamamlayan, artıran, azaltan zarflardır. “en, daha, pek, çok, az, biraz, kadar, denli, gibi, fazla…”

Binlerce belgisiz sıfat mı?​

Belirsiz sıfatlar isimleri daha çok sayı ya da miktar yönünden belirtirler. Başlıca belgisiz sıfatlar şunlardır: çok, çoğu, fazla, her, hiç, hiçbir, kaç, kimi, nice, az, başka, bazı, belli başlı, bir, biraz, birçok, birkaç, bir hayli, birtakım, bir sürü, bütün, herhangi bir, tüm…
 
Geri
Üst