AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cok kriterli karar verme yontemi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çok kriterli karar verme yöntemi nedir?​

Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV), Karar Biliminin bir alt dalını oluşturan ve farklı yaklaşımları bünyesinde barındıran bir yöntemler bütünüdür. ÇKKV, karar sürecini kriterlere göre modelleme ve karar vericinin süreç sonunda elde edeceği faydayı enbüyükleyecek şekilde analiz etme sürecine dayanır.

Karar verme matrisi nedir?​

Karar verme matrisi nedir?
Karar matrisi, karar seçenekleri ve değerlendirme ölçütleri belirlendikten sonra karar verici tarafından oluşturulan × n m boyutlu bir matristir. Burada, n ve m sırasıyla karar seçenekleri ve değerlendirme kriterleri sayısıdır.

AHP açılımı ne?​

Açılımı Analitik Hiyerarşi Prosesi olan AHP, Thomas L.Saaty tarafından ortaya konulan, karar vericiye yardımcı olan Çok Kriterli Karar Verme yöntemlerinden bir tanesidir.
Çok Kriterli Karar Verme
- Amaç yada amaçların belirlenmesi.
- Kriterlerin belirlenmesi, kriter setinin oluşturulması
- Alternatiflerin belirlenmesi, alternatif setinin oluşturulması
- Alternatiflerin kriterlere göre değerlendirilmesi.
- Genel değerlendirme ve karar verme.
- Kararın incelenmesi, duyarlılık analizi.

Saw yöntemi nedir?​

Saw yöntemi nedir?
Churchman ve Ackoff tarafından 1954 yılında geliştirilen SAW (Simple Additive Weighting) yöntemi, Ağırlıklı Toplam Model (Weighted Sum Model) olarak da bilinmektedir. Basit bir yöntem olması nedeniyle çok kriterli karar verme problemlerinin çözümünde sık sık uygulanan bir yöntemdir (Çakır ve Perçin, 2013: 452).

TOPSIS yöntemi nedir?​

TOPSIS yönteminde, pozitif ideal çözüme en kısa mesafedeki ve negatif ideal çözüme en uzak mesafedeki karar seçeneğinin belirlenmesi hedeflenir. Pozitif ideal çözüm, maliyet ölçütünü minimum yapan ve fayda ölçütünü maksimum yapan çözümdür.

Ağırlıklı Toplam yöntemi nedir?​

Ağırlıklı Toplam yöntemi nedir?
(Basit Toplamlı Ağırlıklandırma – Simple Additive Weighting) Özellikle tek boyutlu karar verme problemlerinde kullanılır. Tüm ölçütlere göre her alternatifin performans değerlerinin ağırlıklı toplamı elde edilir. Alternatifler ve ölçütler belirlenerek, alternatiflerin ölçütlere göre değerlendirmasi yapılır.

Karar verme yöntemleri nelerdir?​

İşte, problemin çözümü ve karar vermede en çok kullanılan 10 teknik:
- Fayda Maliyet Analizi.
- Beyin Fırtınası
- 3. Balık Kılçığı Tekniği (Sebep-Sonuç Diyagramı)
- Ağaç Diyagramı
- İlgi Diyagramı
- Çoklu Oylama.
- 7. Nominal Grup Tekniği.
- 8. 5 N, 1 K Tekniği.

AHP nedir ne işe yarar?​

AHP nedir ne işe yarar?
Özet: Saaty tarafından geliştirilen AHP yöntemi bir çok kriterli karar verme yöntemidir. Amaç, karar kriterleri ve karar alternatifleri ile bir hiyerarşi kurar ve farklı alternatifleri göreli önem değerlerine göre sıralar.

MAUT yöntemi nedir?​

MAUT yöntemi yaygın olarak Anglo-Saxon ülkelerinde kullanılmaktadır. Temel hipotez, her karar verici bilinçli ya da dolaylı yoldan tüm bakış açılarını bir araya getirerek optimize etmeye çalışır. Karar vericinin tercihleri, temsil edilen fayda fonksiyonu anlamına gelmektedir.

Promethee yöntemi nedir?​

Promethee yöntemi nedir?
PROMETHEE yöntemi alternatiflerin seçilen kriterler vasıtasıyla tercih fonksiyonlarına dayanarak ikili karĢılaĢtırmalar yapılmak suretiyle değerlendirildiği bir ÇKKV yöntemidir. Bu değerlendirme, alternatiflerin kriterler bazındaki üstünlük durumlarını birleĢtirme yöntemi ile gerçekleĢtirmektedir.

TOPSIS yönetimi kaç adımdan oluşur?​

TOPSIS uygulaması altı adımdan oluşan bir çözüm sürecini içermektedir.

Swara yöntemi nedir?​

Swara yöntemi nedir?
SWARA yöntemi, karar vericiye öncelikliklerini seçme şansı veren uzman odaklı bir yöntem olarak bilinmektedir. Bu yöntemin temel özelliği, kriter ağırlıklarının belirlenmesi aşamasında kriterlerin önem oranlarına ilişkin uzman görüşlerini tahmin edebilme yeteneğidir.

Karar verme stilleri nelerdir?​

Sezgisel karar verme stili, önsezi ve duygulara güvenin yaşandığı; Bağımlı karar verme stili, başkalarının öneri ve yönergelerinin değerlendirildiği; Kaçınma karar verme stili, karar vermeden kaçınma eğiliminin yaşandığı yaklaşımlardır.

Karar verme sürecinin aşamaları nelerdir?​

Karar verme sürecinin aşamaları nelerdir?
Doğru kararlar alabilmek için bu aşamaları doğru değerlendirmek gerekir.
- Genel Bir Çerçeve Çizin.
- Beyin Fırtınası Yapın.
- 3. Bilgi Toplayın ve Değerlendirin.
- Bir Eylem Planı Hazırlayın.
- Yedek Bir Plan Belirleyin.
- Başlayın.

AHP neden yapılır?​

AHP açılımı nedir?​

AHP açılımı nedir?
Ahp kısaltması İngilizce ” Analytic Hierarchy Process” kelimelerinin bas harflerinden oluşmaktadır. Analytic Hierarchy Process kavramı Türkçe’de ” Analitik Hiyerarşi Proses” anlamına gelmektedir. Ahp; Çok kriterli karar verme yöntemlerinden birisidir.
 
Çok kriterli karar verme yöntemi, karar verme sürecini kriterlere göre modelleme ve karar vericinin elde edeceği faydayı maksimize etmeye yönelik analizleri içeren bir yaklaşımdır. Bu yöntemde karar seçenekleri ve değerlendirme kriterleri belirlendikten sonra karar vericinin oluşturduğu bir matris kullanılır. Matrisin boyutu, karar seçenekleri ve değerlendirme kriterleri sayısına bağlı olarak değişir.

AHP (Analitik Hiyerarşi Prosesi) ise çok kriterli karar verme yöntemlerinden biridir. Thomas L. Saaty tarafından geliştirilen AHP, karar vericiye karar ağacı oluşturma ve karar alternatiflerini göreli önem düzeylerine göre sıralama imkanı sağlar. AHP'nin aşamaları şunlardır: amaç yada amaçların belirlenmesi, kriterlerin belirlenmesi, alternatiflerin belirlenmesi, alternatiflerin kriterlere göre değerlendirilmesi, genel değerlendirme ve karar verme, kararın incelenmesi ve duyarlılık analizi.

Saw (Simple Additive Weighting) yöntemi ise Churchman ve Ackoff tarafından geliştirilmiş ve çok kriterli karar verme problemlerini çözmek için sıkça kullanılan basit bir yöntemdir. SAW'da, her alternatifin performans değerlerinin ağırlıklı toplamı hesaplanarak karar verme süreci yürütülür.

TOPSIS (Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution) yönteminde, pozitif ideal çözüme en yakın ve negatif ideal çözüme en uzak olan karar seçeneği belirlenmeye çalışılır. Bu yöntemde pozitif ideal çözüm, maliyeti minimuma indiren ve faydayı maksimize eden çözüm olarak tanımlanır.

Ağırlıklı Toplam yöntemi (Simple Additive Weighting) ise özellikle tek boyutlu karar verme problemlerinde kullanılır. Tüm ölçütlere göre alternatiflerin performans değerlerinin ağırlıklı toplamı hesaplanarak karar verme süreci gerçekleştirilir. Bu yöntemde alternatifler ölçütlere göre değerlendirilir ve sıralanır.

Karar verme sürecinde farklı yöntemlerin kullanılması, karar vericinin farklı senaryoları ve faktörleri değerlendirmesini sağlayarak daha sağlıklı kararlar almasına katkı sağlar. Çok kriterli karar verme yöntemleri, karmaşık karar problemlerine yapay zeka teknikleri ve matematiksel modellerle yaklaşarak analizlerin yapılmasını ve en uygun kararın verilmesini destekler.
 
Geri
Üst