AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cok guzeldi yuklem mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çok güzeldi yüklem mi?​

Cümlenin Temel Ögeleri Sonuna “-mak” mastar eki getirilebilir. Film çok güzeldi. cümlesindeki “güzeldi” yüklemi ise, isim soylu bir yüklemdir. Yüklem eğer bir isim ya da sıfat tamlaması, kalıplaşmış bir ifade, bir deyim ise bu tamlama, deyim bölünmemeli, bir bütün olarak yüklem kabul edilmelidir.

Vurgu Yüklemde nasıl olur?​

Vurgu Yüklemde nasıl olur?
Cümlede vurgulanan öğeyi bulmak için, öncelikle cümlenin öğeleri belirlenir. Türkçede cümlenin temel öğesi yüklemdir. Bu nedenle cümlenin vurgulanan öğesi, “yükleme en yakın olan” öğedir. Yani yüklem nerede ise, onun hemen yanında bulunan öğe, cümlenin en vurgulu öğesidir.

Öğelerine hangi sorular sorulur?​

Öğelerine hangi sorular sorulur?
Cümlenin Öğeleri Nasıl Bulunur (Özet)
- Kim, ne: Belirtisiz Nesne (özne ile yükleme sorulur)
- Kimi, neyi: Belirtili Nesne.
- Kime, kimde, kimden: Dolaylı tümleç
- Nasıl, ne zaman, ne kadar, niçin (neden, niye, ne diye, ne): Zarf tümleci (Yükleme)
- Kimin ile, ne ile: Edat tümleci.

Deyimler öğelerine ayrılır mı?​

3- Cümlenin ögeleri bulunurken, cümledeki isim tamlamalarını, sıfat tamlamalarını, deyimleri, ikilemeleri, birleşik fiilleri vb kelime gruplarını parçalayamazsınız.

Yüklemin diğer adı nedir?​

Yüklemin diğer adı nedir?
Yüklem; cümlede özne tarafından gerçekleştirilen eylemi, oluşu, hareketi veya bir olguyu ya da yargıyı bildiren sözcük veya sözcük grubu. Özne ile birlikte cümlenin ana öğelerinden biridir. Yüklemler fiil veya isim soylu olabilir: Öğretmen sınav kâğıtlarını dağıttı.

Hangi sorusuna cevap veren öğe?​

Hangi sorusuna cevap veren öğe?
Nesne, öznenin yaptığı işten etkilenen öğedir. Yükleme sorulan “neyi? – kimi?” sorularıyla belirtili nesne, “ne?” sorusuyla belirtisiz nesne bulunur. Nesne, yüklemi eylem olan cümlelerde aranmalıdır.
Şart cümlelerinde vurgu nerededir?​
3. Koşul (Şart) Cümlelerinde Vurgu Koşul cümlelerinde vurgu, koşul kipindedir. » Konuyu dikkatlice dinlersen başarılı olursun. (Vurgu, koşul ifadesindedir.)

Bir cümlede vurgu nasıl bulunur?​

Bir cümlede vurgu nasıl bulunur?
Cümlede vurgu, cümle içerisinde anlamına veya anlatımına önem verilen bir sözcüğün diğerlerinden daha baskılı ve kuvvetli söylenmesidir. Cümle içerisindeki vurgu genellikle yüklemden hemen önceki sözcüğün üzerindedir.

Belirtili nesne hangi sorulara cevap verir?​

Belirtili nesne hangi sorulara cevap verir?
Belirtili Nesne Yüklem bulunduktan sonra, belirtili nesneyi bulmak için yükleme “neyi, kimi” soruları yöneltilir. Bu soruların yanıtı, belirtili nesneyi verir. Örneğin, “Her akşam haberleri izlerim.” cümlesinde “neyi izlerim?” sorusunun cevabı olan “haberleri” kelimesi, belirtiyi nesnedir.

Bir cümleyi öğelerine nasıl ayırırız?​

Cümlenin öğeleri; arasöz, yardımcı ve temel öğeler olmak üzere üç alt gruba ayrılmaktadır. Temel öğeler, anlam belirten her cümlede yüklem ve özne halinde yer alırlar. Yardımcı öğeler ise; nesne, yer tamlayıcısı, zarf tamlayıcısı ve edat tümleci olarak belirtilebilir.

Deyimler yüklem olarak kullanılabilir mi?​

Deyimler yüklem olarak kullanılabilir mi?
-Yüklem, tek sözcükten oluşabileceği gibi söz öbeklerinden de (Ad ve sıfat tamlamaları, deyimler, ikilemeler, bileşik eylemler) oluşabilir.

Eksiltili cümle ögelerine ayrılır mı?​

Eksiltili cümle ögelerine ayrılır mı?
UYARI: Eksiltili cümlelerin ögeleri bulunabilir. Yüklemi olmayan bir cümlede, tüm soruları kime soracağız diye düşünebilirsiniz. Önce cümlenin eksik bırakılan yüklemi tamamlanır, varmış gibi düşünülür. Tüm sorular ona sorularak diğer ögeler bulunur.

Yüklem ismi ne demek?​

Fiil ve yüklem aynı şey mi?​

Fiil ve yüklem aynı şey mi?
Çekimli fiil veya ek fiil ile çekimlenen isim soylu bir kelime olabilen yüklem; isim, sıfat tamlaması, fiil, fiilimsi, zamir, birleşik fiiller, ikilemeler, tamlamalar ve deyimlerden oluşabilmektedir. Fiil cümlesi olarak adlandırılan iş, oluş, hareket, durum bildiren cümlelerin yüklemi çekimli bir fiildir.

Hangi ögeyi buldurmaya yöneliktir?​

Hangi ögeyi buldurmaya yöneliktir?
a) “mı” soru ekinin olduğu cümlelerde; “mı” hangi ögeden sonra ise yani ” mı ” ekinden önce hangi öge varsa soru o ögeyi buldurmaya yöneliktir. Ayşe dün gece mi buraya geldi? “mi”den önce yer alan “dün gece” sözü zarf tümleci olduğu için soru zarf tümlecini buldurmaya yöneliktir.
Nereye hangi öge sorusu?​
b)Belirtili Nesne Yükleme kimi, neyi, nereyi soruları sorularak bulunur.Belirtme durum eki olmuştur.

Bir cümlede birden fazla zarf tümleci olur mu?​

Bir cümlede birden fazla zarf tümleci olur mu?
Zarf Tümleci Sayısı Bir cümlede aynı veya farkı türden birkaç tane zarf tümleci bulunabilir. Zaman zarfı genellikle diğer zarf çeşitlerinin önünde, miktar zarfı da yüklemden önce kullanılır.

Emir cümleleri ögelerine ayrılır mı?​

Emir cümleleri ögelerine ayrılır mı?
Emir cümleleri öğelerine ayrılmaz.

Nereye sorusu zarf tümleci mi dolaylı tümleç mi?​

Cümlede dolaylı tümleci bulmak için özneyle birlikte yükleme “nereye, nerede, nereden, kime, kimde, kimden, neye, nede, neden” soruları sorulur: Şu çiçekleri eve bırakır mısın? (Nereye bırakır mısın?) Bugün hastaneye gideceğim.

Öğe nasıl bulunur?​

Öğe nasıl bulunur?
Cümlenin Öğeleri Nasıl Bulunur (Detay)
- Bir cümlede önce yüklem olan öge bulunur.
- Bir cümlede ögeleri bulmak için sorular sadece yükleme sorulur.
- Bir cümlede birden fazla özne, nesne, tümleç veya yüklem bulunabilir.
- Bağlaçlar ve ünlemler cümlenin ögesi sayılmazlar.
- Yüklemler fiil soylu da olabilir isim soylu da.

Zarf tümleci kaça ayrılır?​

Zarf tümleci kaça ayrılır?
Bu sorulardan alınan cevap olan kelime cümle içerisinde zarf olarak kullanılan kelimedir. Zarflar Kaça Ayrılır? Zarflar kendi arasında 5 çeşide ayrılmaktadır. Zarf çeşitleri; durum zarfı, zaman zarfı, yer ve yön zarfı, azlık-çokluk zarfı ve soru zarfıdır.

Çok zarf tümleci mi?​

“çok” da çalışkan sıfatının zarfıdır. Dolayısıyla, “çok çalışkan bir öğrenci” sıfat tamlaması olduğundan bunlar birbirinden ayrılmaz. Oysa biz aynı cümleyi; “O, çok çalışkandır.” kullansak, “çalışkandır” yüklem “çok” zarf tümleci olacaktır.

Ali Ata Bak cümlesini ögelerine ayırır mısınız?​

Ali Ata Bak cümlesini ögelerine ayırır mısınız?
(sen) ata bak” şeklinde yazabiliriz. hiçbir romanda ya da edebi eserde bu şekilde bir cümle görülmez, noktalama işaretleri kullanılmalıdır. yani bu durumda “bak” yüklem, “ata” dolaylı tümleç, “sen” gizli özne ve “ali” seslenme edatıdır. ali dedemdir ne özne ne edat adam gibi adamdır.

Zarf tümleci hangi sorulara cevap verir?​

Zarf tümleci hangi sorulara cevap verir?
Zarf tümleci cümlede yüklem ile bildirilen iş, oluş veya yargının zamanını, durumunu, miktarını, yönünü, koşulunu vs. bildiren öğedir. Yükleme yöneltilen ne zaman, nasıl, ne kadar, nereye, hangi takdirde vb. soruların yanıtı niteliğindedir: “Ablamlar haftaya yola çıkacaklarmış.” (eylemin zamanını belirtir)
Cümlenin ögelerini bulmak için hangi sorular sorulur?​
 
Cümlenin ögelerini bulmak için şu sorular sorulabilir:
1. Kim, ne: Belirtisiz Nesne (özne ile yükleme sorulur)
2. Kimi, neyi: Belirtili Nesne
3. Kime, kimde, kimden: Dolaylı tümleç
4. Nasıl, ne zaman, ne kadar, niçin (neden, niye, ne diye, ne): Zarf tümleci (Yükleme)
5. Kimin ile, ne ile: Edat tümleci

Bu soruların yanıtları cümlenin öğelerini belirlememize yardımcı olur. Örneğin; "Ali kitabı okudu." cümlesinde, "Ali" özne, "kitabı" belirtili nesne, "okudu" yüklem olarak belirlenebilir.
 
Geri
Üst