Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cok fazla terliyorum ne yapmaliyim?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Çok fazla terliyorum ne yapmalıyım?​

Terlemeye Karşı Alınabilecek Önlemler
- Soğuk su içmek vücut ısısını dengeler ve aşırı terlemeyi engeller.
- Alkol ve sigarayı azaltın veya bırakın.
- Kahve ve kola gibi kafein içeren içecekleri az tüketin.
- Parfüm veya deodorant sıkmadan önce vücudunuzun kuru olmasına dikkat edin.
- Sentetik kumaşlar giymemeye dikkat edin.

Aşırı terleme kimlerde görülür?​

Aşırı terleme kimlerde görülür?
Bu durum dünyada milyonlarca kişiyi etkilemektedir (nüfusun yaklaşık yüzde 3’ü). Her ırktan insanlarda hiperhidroz görülür ve aşırı terleme herhangi bir yaşta başlayabilir. Birçok kişide çocukluk veya ergenlik döneminde başlar.

Aşırı terleme psikolojik mi?​

Aşırı terleme psikolojik mi?
Aşırı ve sürekli terleme, kişiyi toplumdan soyutluyor, yaşam kalitesini düşürüyor ve ruhsal dengesini bozarak psikolojik sorunlar yaşamasına neden oluyor. “Hiperhidrozis” olarak tanımlanan aşırı terleme rahatsızlığı, soğuk havalarda da kat kat giyilen kıyafetler nedeni ile hastalara zor anlar yaşatabiliyor.

Aşırı terleme normal mi?​

Sıcakların artmaya başladığı ilkbahar özellikle de yaz aylarında karşılaştığımız fizyolojik bir olay olan terleme normal bir durumdur ve kişiyi fazla rahatsız etmez. Ancak aşırı terleme kişinin günlük ve sosyal aktivitelerini olumsuz etkileyen ve hayatı zorlaştıran bir problemdir.

Çok fazla terlemek neden olur?​

Çok fazla terlemek neden olur?
Aşırı terlemeye çoğunlukla hormonal hastalıklar neden olur. Terleme metabolizmanın bir sonucu olarak ortaya çıktığından özellikle vücut metabolizmasını hızlandıran hastalıklar öncelikle araştırılmalıdır. Tiroid bezinin aşırı çalışması yani hipertiroidi en sık aşırı terlemeye neden olan sistemik hastalıktır.

Aşırı terleme sorunu için hangi doktora gidilmeli?​

Aşırı terleme sorunu için hangi doktora gidilmeli?
Genel terleme: Genel terleme, tüm vücudun, gövdenin terleme problemi için Endokrinoloji ve İç Hastalıkları bölümüne başvurmak gerekir. Uykuda (Gece) terleme: Gece terleme sorunu için de Göğüs Hastalıkları ve İç Hastalıkları bölümüne başvurmak gerekir.

Hangi kanser türlerinde aşırı terleme olur?​

Nöroendokrin tümörler, böbrek üstü bezi (adrenal) kanseri, böbrek kanseri, lenfoma ve lösemide gece terlemeleri sıklıkla görülür, ki bunlar görece nadir görülen kanser türleridir. Bununla birlikte prostat kanserinde de gece terlemeleri bildirilmiştir.

Sürekli baş terlemesi neden olur?​

Sürekli baş terlemesi neden olur?
Kontrolsüz aşırı terleme primer hidroz olarak adlandırılır. Hormon seviyesinde görülen değişiklikler kafa terleme sorununu ortaya çıkarabilir. Ayrıca gebelik ve menopoz dönemlerinde de kişilerde aşırı kafa terlemesi oluşabilir. Ve yine bazı durumlarda kalp sorunlarının varlığı vücutta kafa terlemesini oluşturabilir.

Hasta olunca terlemek iyi midir?​

Hasta olunca terlemek iyi midir?
Gripte terlemek ateş düşmesine yardımcı olur. Ancak terledikten sonra ılık duş almakta ve pamuklu ince kıyafetler tercih etmekte fayda var. Terli terli oturmak ya da terin üzerinizde kuruması vücut ısımızı negatif etkiliyor, hastalığın şiddetlenmesine neden oluyor.

Hangi kanser türü terleme yapar?​

 
Aşırı terleme birçok kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyebilen bir durumdur. Terlemenin normal olduğu durumlar olduğu gibi aşırı terleme bazı sağlık sorunlarının işareti olabilir.

Öncelikle aşırı terleme probleminin önüne geçmek için alınabilecek bazı önlemler arasında vücut ısısını dengelemek amacıyla soğuk su içmek, alkol ve sigara tüketimini azaltmak veya bırakmak, kafein içeren içecekleri sınırlamak, deodorant veya parfüm sıkmadan önce vücudunuzu kurutmak ve sentetik kumaşlardan kaçınmak önerilebilir.

Aşırı terleme genellikle hormonal hastalıkların bir sonucu olabilir. Özellikle tiroid bezinin aşırı çalışması olan hipertiroidi aşırı terlemenin en yaygın nedenlerinden biridir. Bu gibi durumlarda bir endokrinoloji uzmanına veya iç hastalıkları uzmanına başvurarak detaylı bir değerlendirme yaptırmak önemli olabilir.

Öte yandan aşırı terleme sadece fiziksel bir sorun olmayıp psikolojik etkileri de olabilir. Hiperhidrozis olarak bilinen aşırı terleme rahatsızlığı, kişinin sosyal yaşamını etkileyebilir, özgüven kaybına neden olabilir ve ruhsal dengesini bozabilir. Bu nedenle aşırı terleme sorunu olan kişilerin psikolojik destek alması da önemli olabilir.

Eğer sürekli baş terlemesi gibi belirtiler yaşıyorsanız ve bu durumun normal bir fizyolojik tepki olmadığını düşünüyorsanız bir doktora başvurmanız önemlidir. Endokrinoloji ve iç hastalıkları uzmanları bu tür durumların değerlendirilmesinde yardımcı olabilir. Tedavi sürecinde hekiminizin yönlendirmelerine uymanız, düzenli kontroller yapmanız önemlidir.

Ayrıca, kanser türleri arasında terleme belirtisi olabilen nöroendokrin tümörler, böbrek üstü bezi (adrenal) kanseri, böbrek kanseri, lenfoma ve lösemi gibi nadir görülen kanser türleri bulunmaktadır. Bu tür kanserlerle ilgili şüpheleriniz varsa mutlaka bir uzmana başvurmanız önemlidir.
 
Geri
Üst