- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Çoğunluk oylaması nedir?
Bu sistemde seçime katılan partiler ya da adaylar arasında en çok oy alan seçimi kazanmış sayılır. Çoğunluk sistemi tek turlu ve iki turlu olmak üzere iki şekilde uygulanır.Oy birliği ilkesi nedir?
Oy birliği, belirli bir durum için tüm insanların anlaşmasıdır. Oy birliği, katılan herkesin aynı fikirde ya da seçenekte birleştiğini ifade eder.
Açık oy alışverişi nedir?
Koalisyon protokollerinde, koalisyonu oluşturan partiler birbirlerinin politikalarını destekleme sözü verilir. Bu açık oy alışverişi olarak adlandırılmaktadır. Bu tür açık oy alışverişleri bir anlamda yasallık kazanmaktadır ve demokrasi kültürüne aykırı sayılmazlar.Oylama sonucunda oluşan dışsal maliyetin tanımı nedir?
Genel olarak oylamanın iki tür maliyeti vardır. Birincisi dışsal maliyetlerdir; yani oylama sonucunda kararı beğenmeyenlerin katlandıkları maliyetlerdir. İkincisi ise karar alma maliyetidir; yani oylamaya katılan bireyler için yapılan zaman ve diğer masraflardır.
Salt çoğunluk, tek sayılarda yarıdan az olmayan; çift sayılarda yarıdan bir fazla olan çoğunluktur. Örneğin; TBMM 600 üyeden oluşmaktadır. 101 üye var ise bunun da salt çoğunluğu 51’dir. Buçuk sonraki sayıya tamamlanarak tam sayı haline getirilir.
Nitelikli oy çokluğu ne demek?
Karar almak için nitelikli oyçokluğu (karar yetersayısı-nisap) arandığı gibi karar alınacak toplantının yapılabilmesi için de nitelikli oyçokluğu, toplantı yetersayısı (toplantı nisabı) aranır. Mantık gereği, toplantı yetersayısının, karar yetersayısından daha fazla olması, en az karar yetersayısı kadar olması gerekir.
Oy birliği ile nasıl yazılır?
OY BİRLİĞİ NE DEMEK: Bir toplantıda oylamaya katılan bütün üyelerin aynı yönde oy kullanmış olması durumu. OY BİRLİĞİ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin oy birliği mi, oybirliği mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı oy birliği şeklinde olmalıdır.Apartman oy birliği nedir?
Apartman yönetiminde oybirliği nedir Haberi Bilindiği üzere, oybirliği tüm kat maliklerinin onayını ifade ederken, oyçokluğu ise, kat maliklerinin yüzde 51’ini ifade ediyor. Kanuna göre alınacak kararın niceliği değil ,niteliği önem teşkil ediyor.
Açık oy gizli sayım ne zaman kaldırıldı?
1946 Türkiye genel seçimleri – Vikipedi.Dışsal maliyet nedir?
Dışsallık, bir üretim veya tüketim faaliyetinin, bir başka üretim veya tüketim faaliyetini olumlu ya da olumsuz etkilemesi olgusudur. Dışsal maliyet (negatif dışsallık) ise bir üretim veya tüketim faaliyetinin bir başka üretim ya da tüketim faaliyetini olumsuz etkilemesi halinde ortaya çıkan maliyete denmektedir.
Dışsal faydalar, üretimden ve tüketimden kaynaklanır. Bir kişinin eğitim alması, tüketimden doğan dışsal faydaya verilen en güzel örneklerdendir. Eğitilmiş bir kişi, iyi bir meslek edinmek, kariyer sahibi olmak ve yüksek gelir elde etmek gibi özel faydalar elde eder.